Sulejman Veličastni

4. sezona turške serije Sulejman Veličastni prihaja kmalu na Planet TV.

Sulejman Veličastni (Muhteşem Yüzyıl) je turška telenovela, ki so jo začeli snemati leta 2011 pod okriljem televizijske hiše Show TV, z drugo sezono pa se je preselila na Star TV. Nadaljevanka je velika turška uspešnica, poleg matične države pa so jo predvajali v kar 25 državah.

V telenoveli Sulejman Veličastni boste spremljali življenje sulejmana, ki je po nekaterih zgodovinskih pričanjih bil večji od samega Aleksandra Velikega. Sulejman Veliki je bil že pri 26. letih na prestolu, s katerega je vladal kar 46 let. V nadaljevanki bo prikazano življenje v palači Topkapi, od koder je sulejman vodil Osmansko cesarstvo. Ljubezenske spletke, politične prevare, družinske težave in mnoge druge dogodivščine bodo prikazane v uspešni zgodovinski telenoveli.

V zgodbi ena izmed najpomembnejših vlog pripada Aleksandri, hčeri ukrajinskega duhovnika, ki so jo zajeli v enem izmed turških vojnih pohodov. Sulejman se vanjo usodno zaljubi in Aleksandra postane njegova žena, njen sin pa prestolonaslednik.

Sulejman Veličastni (Halit Ergenç) je bil deseti sultan Osmanskega cesarstva, ki je vladal kar 46 let. Leta 1520, ko se je usedel na stol vladarja, je imel le 26 let. Zapisi pravijo, da je bil človek mnogih talentov, med katerimi sta bila v ospredju odličen občutek za vojno strategijo in pesniška žilica. Znan je bil kot velik zakonodajalec in predan občudovalec svoje zakonite žene Ukrajinke Aleksandre. Imperij je prevzel v njegovem največjem razcvetu in pod njegovo oblastjo se je razširil na tri celine.

Ayşe Hafsa Sultan (Nebahat Çehre) – Valide ali Sulejmanova mati, ki ima v njegovem življenju posebno vlogo. Hafsa je bila žena sultana Selima I. in je imela 17 let, ko je rodila prvega sina Sulejmana. Med njegovim vladanjem je uspela nadzorovati ljubosumje, zavist in sovraštvo med sultanovimi priležnicami v haremu.

Aleksandra (Meryem Uzerli) ali Hurem Sultan oz. Rokselana, ki sta še njeni drugi dve imeni. Aleksandra je hči ukrajinskega duhovnika, ki so jo zajeli med osvajalskim pohodom in jo pripeljali v sultanov harem. Ženske čare je izkoristila v svojo prid in omrežila sultanovo srce, iz priležnice je kaj kmalu postala sultanova žena, ki je imela velik vpliv na dogajanje v cesarstvu. Rodila mu je pet sinov in eno hči, pripomogla pa je tudi k propadu sultanovega prvega sina, saj so se razširile govorice, da želi Mustafa izdati očeta. Njen sin Selim je na prestolu nasledil svojega očeta Sulejmana Veličastnega.

Mahidevran (Nur Fettahoğlu) je mati sultanovega prvega otroka Mustafa in poznana tudi pod imenom Đulbehar. Mahidevran je največja Aleksandrina tekmica, a je Valide uspešno nadzorovala njuno rivalstvo. Po smrti Sulejmanove matere se je odnos med tekmicama zaostril.

Ibrahim (Okan Yalabik) , Sulejmanov prijatelj iz otroštva, ki ga je sultan cenil in mu zaupal, za njegovo vdanost pa ga je postavil na mesto velikega vezirja. Ibrahim se je izkazal za dobrega, modrega in sposobnega svetovalca. Če je bil Ibrahim dober sultanov prijatelj, je bilo med njim in Aleksandro veliko več napetosti, saj je zagotovil podporo prvemu sinu Mustafi Sulejmanu, ki je imel prednost pred prvim Aleksandrinim sinom. Ta podpora ga je veliko stala.

Telenovela izzvala 70.000 pritožb


Turški svet za radio in televizijo je na temo telenovele Sulejmana Veličastnega prejel kar 70.000 pritožb, saj se gledalci niso strinjali s podobo zgodovinske osebnosti. Po mnenju mnogih so sultana prikazali preveč hedonistično in telenovela ne izkazuje dovolj spoštovanja. Kljub kontroverznosti pa serija žanje odlične uspehe in snemajo že tretjo sezono.

Sledite nam na Facebooku in Twitterju!

Novice:

Foto: Planet TV