Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2023,
9.30

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

1

Natisni članek

nepremičnine stanovanja za mlade stanovanjska politika stanovanja Planet 18 Planet TV

Petek, 31. 3. 2023, 9.30

1 leto, 1 mesec

Planet 18

V prestolnici več kot 11 tisoč praznih stanovanj, cene pa v nebo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

1

Nepremičnine v Sloveniji so za velik del prebivalstva visokih cen nedosegljive, kljub temu pa nas v hipu razprodane novogradnje spremljajo na vsakem koraku.

Planet 18
Planet TV Storitev, ki se je podražila, je tudi vozniški izpit #video

Koalicijska pogodba obljublja še dodatnih 20 tisoč javnih najemnih stanovanj do leta 2030. A poraja se vprašanje, koliko obstoječih stanovanj je pravzaprav praznih. Statistični urad sicer opravlja analizo nenaseljenih stanovanj, v katero pa so všteta tudi stanovanja, ki so v resnici naseljena, vendar se stanovalci zaradi različnih vzrokov niso prijavili.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Vrtoglave cene stanovanj, vse dražja posojila, novogradnje pa se razprodajajo kot sveže pečen kruh. Zoran Đukić, Stoja nepremičnine: "Tukaj se, pravzaprav, pojavlja ta nesmisel, da imamo po eni strani padajoči oziroma umirajoči trg, po drugi strani pa je povpraševanje še vedno tako zelo veliko, a je ponudba majhna." Stanje na trgu je bilo zadnjih nekaj let precej pestro: cene, ki so letele v nebo, so v Ljubljani za skoraj štiri tisoč evrov obljubljale kvadratni meter rabljenega stanovanja. Jurij Šimac s časnika Finance pravi: "Razmere so se začele nekoliko umirjati. Na podlagi zadnjih statističnih podatkov − te so za zadnje lansko četrtletje −, je razvidno, da so cene v Ljubljani nehale rasti."

V Ljubljani je, po podatkih iz leta 2021, 130 tisoč stanovanj. Bolj presenetljivo pa je dejstvo, da jih je kar 23 tisoč nenaseljenih. V to so šteta le stalna prebivališča, zato so na časniku Finance po hrvaškem vzoru raziskali, koliko uradno nenaseljenih stanovanj zares sameva. To so storili s pomočjo podatkov o porabi elektrike.

Jurij Šimac, časnik Finance: "Elektrodistributerje v Ljubljani smo zaprosili za podatek, koliko merilnih mest je v Ljubljani, kakšna je povprečna poraba na posameznem mestu in koliko merilnih mest ima porabo, ki je nižja od 500 kilovatnih ur na leto."

Poraba elektrike pod 500 kilovatnih ur na leto namreč nakazuje na to, da v stanovanju nihče ne prebiva. Takšnih stanovanj, ki so popolnoma prazna, naj bi bilo tako v Ljubljani za več kot dvakrat toliko, kot je stanovanj v naši največji stanovanjski soseski, Fužine.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: glede dogodka v Velenju policija preverja obstoj suma morebitnega kaznivega dejanja, premier Golob je začel obisk v Ukrajini, obisk kraja z nenavadnim imenom. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Se še spomnite svojega maturantskega plesa? #video
Planet 18
Planet TV Pred sadjarji je stresno obdobje #video
Planet 18
Planet TV Suho meso, pivo, kakav, ribe, v vseh so rakotvorne spojine #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte