TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 8. 2010,
6.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 8. 2010, 6.53

8 let

Plastična operacija koprske fontane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koprski vodomet v turbo krožišču nasproti nakupovalnega centra Planet Tuš bo v prihodnjih mesecih dobil, upajmo, privlačnejšo podobo.

Kot je razkril koprski župan Boris Popovič, bo zanjo poskrbel umetnik Ivo Kisovec.

Popovič: Prvotno načrtovali nižjo konstrukcijo Današnji pogled na vodomet marsikomu prikliče v spomin neugledne betonske bunkerje vzdolž albanske obale. Popovič priznava, da zunanjost fontane tudi v njegovih očeh ne predstavlja estetskega dosežka, za kar pa krivi zlasti Direkcijo RS za ceste (DRSC).

Pravi, da so v MOK prvotno načrtovali precej nižjo konstrukcijo vodometa, ki ne bi delovala kot brezoblična gmota. To, kar je danes zgrajeno v krožišču, pa naj bi bila zgolj posledica zahtev direkcije za ceste.

"Prišlo bi do križanja sija žarometov" "Ker se vodomet nahaja na vpadnici v mesto, si namreč lastijo pravico do odločanja. Fontano smo tako morali precej povišati, ker so v direkciji trdili, da bi zaradi prenizke konstrukcije predvsem ponoči prišlo do križanja sija avtomobilskih žarometov s tega krožišča in tistega med Banko Koper in stadionom," pojasnjuje Boris Popovič.

"Najlepša fontana daleč naokoli" Precej bolj skrivnosten pa je bil glede bodoče podobe fontane. Kot pravi, popolnoma zaupa Kisovcu, ki za zdaj ustvarja v svoji delavnici v dekanskem ateljeju, kasneje pa se bo preselil tudi na teren, k fontani torej. "To bo najlepša fontana daleč naokoli," je prepričan koprski župan.

Kisovec: Sivino bo pregnala preobleka iz istrskega kamna Bolj zgovoren je bil Kisovec. Po njegovih zamislih bo betonsko sivino pregnala preobleka iz belega istrskega kamna. "Namestili bomo relief, ki bo učinkoval zelo sodobno. Zaradi posebnih učinkov, ki jih lahko dobimo s takšnim oblikovanjem, bo tudi sama konstrukcija nekako zaživela. Zanimiv pridih pa bo dobila tudi površina, po kateri teče voda, saj jo bomo tonirali s posebnim epoksi premazom v prelivajočih se mediteranskih tonih," nam je zaupal Ivo Kisovec. Če mu bo vreme tudi v prihodnjih tednih naklonjeno, bo nova podoba fontane nared do konca septembra.

Ne spreglejte