Jaka Lopatič
Avtor:
Jaka Lopatič

O avtorju:
Košarkarski parket predstavlja srčiko njegovega dela, pri katerem ne manjka izzivov, zanimivih sogovornikov in poročanj z največjih prvenstev. Ko si malce odpočije od vedno razburljivih dogajanj pod košem, ga duh športnega novinarstva iskrivo ponese tudi na druga področja. Velja izpostaviti predvsem smučarske skoke in kolesarstvo. Projekt spremljanja dirke Po Sloveniji je v dobršni meri zrasel prav na njegovem zelniku, bogatijo ga tudi izkušnje poročanja z zimskih OI 2006 v Torinu.

Komentar po SP v poletih v Vikersundu

Kranjec in druščina diplomirali, zdaj na vrsti SZS

Sezona presežkov je za slovenskimi skakalci, ki so piko na i postavili na SP v poletih po veliki zaslugi zlatega Roberta Kranjca. Ko bi ušesa vodilnih na SZS zdaj le bolj absorbirala njihove želje.

V tej zimi so smučarski skakalci prišli na sam vrh piramide v svetu zimskih športov pri nas. Rezultati so tisti, ki govorijo v njihovo korist, a so bili še pred sezono obravnavani vse prej kot šampionsko. Takrat se je govorilo o znižanju proračuna za približno 100.000 evrov, agonija je bila tudi s pogodbami, ki je botrovala k njihovi mini stavki, a so po vseh nepotrebnih zdrahah pokazali moč in se jim je uspelo rezultatsko dvigniti. Začelo se je množično osvajanje točk v svetovnem pokalu, kar nismo bili vajeni v preteklosti, pred skandinavsko turnejo in zaključkom v Planici, kjer bo verjetno marca spet rekordno število gledalcev, pa celo držijo v rokah poker – prva ekipna zmaga v svetovnem pokalu v Oberstdorfu, Robert Kranjec je postal svetovni prvak v poletih, ekipa je poletela do brona, Slovenija pa je zbrala največ točk v pokalu narodov v vsej zgodovini. Glavne zasluge je treba pripisati delivcu kart Goranu Janusu. Po razburkani lanski sezoni je namreč prav njemu uspelo zakrpati jadra, da je veter lahko zavel v slovenski reprezentanci, katere osrednji imeni sta Robert Kranjec in Peter Prevc – škoda je, da se je mladi in nadarjeni skakalec poškodoval v Oberstodrfu, saj bi Slovenija z njim bistveno višje kotirala v Vikersundu, čeprav je bila že zdaj skupaj z veliko Avstrijo najboljša na svetovnem prvenstvu.

S sproščenostjo in dobro zastavljenim delom je Goran kaj kmalu začel obirati sadove, tista najslajša sadeža pa sta sledila prav v Vikersundu. Naš najboljši letalec vseh časov Robert Kranjec je po vseh teh letih vzponov in padcev le prišel do zadoščenja, ki si ga je zaslužil. Postal je namreč svetovni prvak v njegovih poletih, skupaj z Jernejem Damjanom, Jurijem Tepešem in Juretom Šinkovcem pa se je veselil še brona na ekipni tekmi, kar sta nova mejnika v slovenskem skakalnem športu. In vsi ti uspehi si zaslužijo posluh. Ni se bati, da javnost ne bo stala za našimi "orli", saj so skoki v Sloveniji zelo popularni in imajo tradicijo, bolj pa bo ključno, kakšno "nagrado" bodo dobili od Smučarske zveze Slovenije. Za razliko od alpskega dela skakalci bistveno bolj držijo skupaj, čeprav gre prav tako za posamičen šport. Če so imeli v preteklosti kaj za povedati, so to družno naredili pred sezono ali šele po njej. Povrh vsega je imel skakalni del po tradiciji pozitivno finančno bilanco, a so se na njihov "račun" velikokrat prisesali iz drugih taborov in tako potegnili krajši konec. Njihova pijača je najbolj teknila alpskem delu, ki je tako odžiral del pogače, slednja pa bi prišla še kako prav pri dodatnem dvigu ravni skokov v Sloveniji – nakup dodatne opreme, bolj kakovostni treningi, vlaganje v razvoj ... Prav zanimivo bo videti, kako se bo ob koncu zimskih sezon zgodba razpletala na SZS. Na eni strani bo skušal skakalni sektor razumljivo dvigniti proračun, saj si to tudi zasluži, kajti le tako bo lahko še naprej ostal v stiku z vrhom, na drugi pa so že vsem znane alpske zdrahe, ki nenehno burijo duhove na Podutiški ulici in v celotni slovenski javnosti. Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke Ljubo Jasnič je lepo dejal lani, da so tisti, ki delajo pošteno, zmeraj na udaru. Njim se namreč jemlje, da se pokrije druge. In za ohranitev statusa, ki ga je naša skakalna reprezentanca pod taktirko Gorana Janusa trdo prigarala, bo potreben še večji posluh vodilnih na naši krovni smučarski organizaciji.

Preberite še:

Sto gramov manj in Kranjec ne bi imel zlata

V vsakdanjem življenju se ženske bolj kot moški ukvarjajo s kilogrami, je pa zato ta tema zelo prisotna pri smučarskih skakalcih. Zlati Robert Kranjec je bil zaradi gramov zelo blizu diskvalifikacije.

Tepeš kar 230,5 m, v soboto vse znova

Po slabih treh urah in pol se je žirija tekmovanja SP v poletih odločila, da zaradi premočnega vetra pred zadnjimi petimi skakalci prekine serijo. Tepeš z 230,5 do rekorda. V soboto tri serije.

Tepeš: Norveška nam je usojena

Slovenska skakalna pravljica se nadaljuje. Po velikem zmagoslavju Roberta Kranjca na posamični tekmi je v nedeljo sledila še ekipna eksplozija. Slovenija je osvojila bronasto medaljo na SP v poletih.

Vse o SP v poletih v Vikersundu

Na največji letalnici na svetu v Vikersundu se je končalo SP v poletih. Rojeni letalec Robert Kranjec se je okronal z naslovom svetovnega prvaka, v ekipni tekmi pa so Slovenci osvojili bron!

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.