Laris Gaiser
Avtor:
Laris Gaiser

O avtorju:
Laris Gaiser je slovenski politični analitik, ki ima izredno dober vpogled v zakulisje svetovne politike, saj je svetoval številnim tujim vladam in organizacijam. Diplomiral je na pravni fakulteti v Veroni, magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije na Inštitutu za mednarodne vede (ISPI) v Milanu ter se specializiral v kriznem menedžmentu na Univerzi Združenih narodov. Danes je Prorektor na Evro-Sredozemski Univerzi Emuni in predavatelj mednarodnih odnosov in zgodovine na univerzi v Georgii (ZDA) ter geopolitične ekonomije na Univerzi Guglielmo Marconi v Rimu.Predsednik Slovenskega panevropskega gibanja je tudi avtor številnih strokovnih člankov in knjig.

Sirija: stranski učinek izraelsko-iranske vojne

Kot smo že imeli možnost obrazložiti v eni od prejšnjih kolumn, arabska pomlad – revolucionarno gibanje, ki naj bi v zadnjih letih zajelo severni del Afrike oziroma Bližnjega vzhoda – ni enotno gibanje z jasnimi cilji, temveč mešanica lokalnih političnih obračunov za oblast.

V Siriji so razmere v resnici malo drugačne in precej bolj zapletene. Vojna med Izraelom in Iranom, ki jo nekateri dlje časa napovedujejo, se je že začela. Trenutno nismo priča normalnemu spopadu vojsk ali držav, kot smo navajeni v mednarodnih odnosih, temveč prvi pravi zgodovinski nizkoprofilni vojni ali bolje rečeno prikriti vojni, v kateri se Izrael bojuje za preživetje naroda, Iran pa za prevzem vodstva v regiji. Izraelci od vsega začetka živijo v strahu, da jih eden od sosedov znova izbriše iz zgodovine, medtem ko se Iranci že nekaj let trudijo izoblikovati svoj jedrski arzenal za to, da bi prevzeli nadzor nad velikim Bližnjim vzhodom, temu danes iz verskih in zgodovinskih razlogov kraljuje Savdska Arabija s pomočjo Združenih držav Amerike.

Tel Aviv je ubral drugačno strategijo kot leta 1981, ko je napadel iraški reaktor v Osiraku z letalstvom, in kot v letu 2007, ko je to storil na sirskem območju. Teheran je resna grožnja, ki lahko resnično udari nazaj na različne načine, kar ima lahko širše posledice za mednarodno stabilnost zunaj regije. Zaprtje Hormuške ožine ali blokada prodaje nafte – ne glede na neverjetnost takšnega scenarija – bi bili potezi, ki bi sprožili verižno reakcijo v svetu. Zato se je Izrael odločil za spletno vojno. Z računalniškimi virusi je napadel nasprotnika in v nekaj mescih povzročil številne eksplozije v jedrskih in raketnih skladiščih oziroma razvojnih centrih. Elektronska vojna z virusom worm Stuxnet je povzročila ogromno gmotne škode in številne smrtne žrtve v Iranu ter za nekaj časa ustavila razvoj vojaškega programa. Istočasno je izraelska država začela posodabljati podmornice nemškega izvora z jedrskim orožjem ter v dogovoru s savdsko kraljevo dinastijo začela notranje nemire v Siriji, da bi onesposobila napad Irana prek najbližje zaveznice.

Tamkajšnji diktator Al Asad je igro zelo dobro razumel in takoj spreobrnil poskus političnega preobrata v civilno vojno, znotraj katere je zdaj izredno težko ločiti pleve od zrnja. Sirija je doživela balkanizacijo in postaja vedno težje rešljiva igra, ker je v resnici le stranski učinek pomembnejšega obračuna. Damask bo zelo verjetno spet živel v stabilnosti šele, ko bomo rešili težavo Irana, temu se obeta možnost naziva virtualne jedrske sile. Uporabil bo vso svojo izsiljevalsko moč, da mu bomo priznali možnost civilne uporabe jedrske energije, ki jo nujno potrebuje, a ga zaprosili, da je ne razvije za vojaške namene, čeprav vemo, da ima takšno znanje. Iran bo podoben Japonski.

25.junij: Slovenija, moja država!

Na začetku uprizoritve gledališke drame Dantonova Smrt Georga Büchnerja glavni lik odpre igro z besedami: "Z malo ležernosti tudi nemška klasika postane znosna."

Po faraonu faraon!

Medtem ko Hosni Mubarak, ki ga je odnesla revolucija, "umetno umira" v bolnišnici zato, da njegova zgodovinska figura čimprej zapusti oder politike, se v Kairu pripravlja scenarij za novega Faraona.

Ljubljana - Rim iz obvoznice na avtocesto

Ker sem samo en skromen kolumnist neke spletne strani, lahko včasih le kot aktiven člen slovenske civilne družbe ponižno podarim kakšno idejo v razmislek tako naši vladi kot družbi.

Kolumna predstavlja mnenje avtorja, ne nujno tudi mnenje uredništva.

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.