Laris Gaiser
Avtor:
Laris Gaiser

O avtorju:
Laris Gaiser je slovenski politični analitik, ki ima izredno dober vpogled v zakulisje svetovne politike, saj je svetoval številnim tujim vladam in organizacijam. Diplomiral je na pravni fakulteti v Veroni, magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije na Inštitutu za mednarodne vede (ISPI) v Milanu ter se specializiral v kriznem menedžmentu na Univerzi Združenih narodov. Danes je Prorektor na Evro-Sredozemski Univerzi Emuni in predavatelj mednarodnih odnosov in zgodovine na univerzi v Georgii (ZDA) ter geopolitične ekonomije na Univerzi Guglielmo Marconi v Rimu.Predsednik Slovenskega panevropskega gibanja je tudi avtor številnih strokovnih člankov in knjig.

City rešuje obraz

Medtem ko se je v zadnjih letih redkokdo zavedal, da države izgubljajo suverenost pod napadom mednarodnega finančnega sistema, je ta še naprej kopičil velik dobiček.

V zadnjem desetletju so se politiki umaknili s prizorišča in pustili vedno več manevrskega prostora bančnim oziroma finančnim tehnokratom, ker so verjeli, da ti pomenijo rešitve za razvoj in blaginjo.

Veliki, neverjetni zaslužki in stopnje donosnosti so omamili tudi najbolj keynesiansko usmerjenega voditelja. Države so skrčile nadzor in si same pisale usodo, ki je pripeljala do dolžniške krize, v kateri smo. Z davkoplačevalskim denarjem smo poravnali dolgove, ki so jih nakopičile zasebne, špekulativne inštitucije. Reševali smo zasebne naložbe in prevzeli breme na državne dolgove. Sledili smo navodilu zgoraj omenjenih tehnokratov in ravnali tako, kot so si sami želeli.

Politiki danes še niso razumeli, kako velik nateg so doživeli. O tem govorijo le še vedno večji dobički finančnega sveta v zadnjih dveh letih. Mi trpimo, oni služijo.

Londonski City je seveda prispodoba vsega tega, a prav iz srca evropskega finančnega sistema morda prihaja novo upanje. Mervyn King, guverner Angleške centralne banke, je s težkimi besedami naslovil bankirje štirih velikih vodilnih inštitutov Barclays, HSBC, Bank of Scotland in Lloyds. Osebno jih je opisal kot prevarantske in manipulativne banke, ki so sebi v prid preoblikovale obrestne mere LIBOR (London Interbank Offered Rate) v zadnjih letih in tako nesramno služile milijarde britanskih funtov na račun varčevalcev.

Policija je že pred časom odkrila elektronsko pošto in sporočila, v katerih si borzni posredniki in bankirji delijo vnaprej dogovorjene dobičke. V škandal je povezanih več kot dvajset bank, vendar je King izrazil vso svojo jezo in nesoglasje na račun vodilnih. Guverner verjetno poskuša rešiti, kolikor je le mogoče, svoj ugled in ugled sistema, ki bi ga moral nadzorovati, tik preden gre v pokoj. Zdaj nima več kaj izgubiti. Za vse nas je malce prepozno. Svoje nadzorovalne vloge v zadnjem desetletju Angleška centralna banka zagotovo ni odigrala, a bolje pozno kot nikoli ... Pravijo.

Pomembno je, da se stvari razčistijo in pridejo na površje, če želimo vedeti resnico in nadaljevati po drugačni razvojni poti. Zagotovo ne bo več sprejemljivo, da rešujemo banke, ki so igrale v kazinu, in gledamo, kako si zatem predsedniki izplačujejo stomilijonske nagrade zaradi "uspeha", kot je to naredil prvi mož Barclaysa Bob Diamond, ki ga je King prosil, naj zapusti svoje mesto.

Vsi danes pogrešamo skopega predsednika banke gospoda Banksa iz filma Mary Poppins.

Kolumna predstavlja mnenje avtorja, ne nujno tudi mnenje uredništva.

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.