Laris Gaiser
Avtor:
Laris Gaiser

O avtorju:
Laris Gaiser je slovenski politični analitik, ki ima izredno dober vpogled v zakulisje svetovne politike, saj je svetoval številnim tujim vladam in organizacijam. Diplomiral je na pravni fakulteti v Veroni, magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije na Inštitutu za mednarodne vede (ISPI) v Milanu ter se specializiral v kriznem menedžmentu na Univerzi Združenih narodov. Danes je Prorektor na Evro-Sredozemski Univerzi Emuni in predavatelj mednarodnih odnosov in zgodovine na univerzi v Georgii (ZDA) ter geopolitične ekonomije na Univerzi Guglielmo Marconi v Rimu.Predsednik Slovenskega panevropskega gibanja je tudi avtor številnih strokovnih člankov in knjig.

Revolucija v parlamentu

V Državnem zboru oziroma v slovenskem parlamentu se je 5. julija zgodila prava revolucija.

Ker ni bilo medsebojnega obrekovanja, ker niso izbruhnili škandali, ni bilo kraje, odtujitve državnega denarja in ker ni takojšnih posledic zadev, seveda ni prišla v medije in nihče ne ve, da bo prihodnost verjetno boljša od sedanjosti. Kaj natančno se je godilo? Dogajalo se je XII. vseslovensko srečanje in prvi parlament mladih Slovencev iz zamejstva in sveta. Novica sama po sebi seveda ne pomeni prav nič pretresljivega, vendar osebno menim, da se je med srečanjem, ki ga je organizirala Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pod taktirko poslanca Franca Pukšiča, zgodil zgodovinski premik v glavi nekaterih naših državljanov.

Več kot 500.000 Slovencev po svetu pomeni za našo državo pomembno mrežo ljudi, ki so velikokrat veliko doprinesli k našemu razvoju in oblikovanju. Skoraj četrtina našega naroda živi v tujini in je dandanes skoraj neizkoriščena, da ne rečem pozabljena od domače oblasti, medtem ko nekatere druge države (npr. Hrvaška) poznajo pomen mreženja in posledično mednarodnega lobiranja v korist države, ki ga lahko izvedejo rojakinje in rojaki, živeči v mednarodnem prostoru. V svoji knjigi Geopolitika sem pred leti izrazil tudi kritiko do nekaterih naših skupnosti v tujini zaradi njihovega stalnega izkoriščanja matične države pri obračunavanju z lokalnimi političnimi predstavniki. Slovenija mora spoštovati naše državljane v tujini, jim pomagati in jim omogočiti sodelovanje, nikakor pa ne sme biti talec njihovih zgodovinskih ali političnih razklanosti.

Medtem ko so nekateri predstavniki iz zamejstva v Državnem zboru še vedno izrabili najmlajše generacije, da uprizorijo gledališko predstavo o trpljenju slovenskega naroda v taboriščih, so prav mlajši predstavniki, potomci tistih, ki so se še vedno ujeti v preteklosti, jasno in glasno v Državnem svetu povedali, da spoštujejo zgodovino, da ne bodo pozabili trpljenja dedkov in babic, ampak da si želijo naprej! Zgodovina jih ne ločuje, temveč jih združuje. Bilo mi je toplo pri srcu, ko so spontano zaploskali omenjenim besedam govorca. Mlade generacije se zavedajo, da je politično samomorilno ukvarjati se samo s preteklostjo in da morajo sami utemeljiti medsebojne in mednarodne odnose z novimi argumenti.

Priporočila in sporočila, ki so jih sprejeli mladi svetovljanski rojaki med zasedanjem prvega Parlamenta mladih, dajejo veliko upanja, da bo naša politična elita prihodnosti dobila svežo kri z vizijo. Od naše osamosvojitve do danes se je svet tako hitro spremenil, da se še sami komaj zavedamo. Spremembe, ki so včasih potrebovale stoletja, so se zgodile v eni sami generaciji. Glede na vsebinske debate, ki sem jih poslušal v Državnem svetu, lahko imamo upanje v boljšo prihodnost.

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.