Maja Mastnak
Avtor:
Maja Mastnak

O avtorju:
Mirne vesti bi jo lahko označili za gorečo zaljubljenko v čarobni svet rokometne igre. Pozorno spremlja dogajanje tako na domači kot tudi svetovni sceni, obenem pa se redno udeležuje največjih tekmovanj. V zadnjem desetletju je bila prisotna domala na vseh dogodkih, ki so pisali odmevne zgodbe slovenskega rokometa. Ne gre zanemariti tudi njeno pokrivanje z raznovrstnega področja gimnastike.

Komentar po uspehih slovenskih rokometašev

Na mladih svet stoji

Peto mesto, bronasto odličje in šesto mesto je izkupiček slovenskih moških rokometnih selekcij na EP. Sodeč po rezultatih, pa tudi po prikazanem se ob kakovostnem delu ne gre bati za prihodnost.

Za slovenskimi rokometnimi reprezentancami je uspešna sezona. Če so tisti najbolj prepoznavni, člani, v zimskem času na evropskem prvenstvu v Srbiji po dolgi suši navdušili slovensko, pa tudi tujo strokovno javnost, so v poletnem obdobju v soju žarometov sijali mlajši rokometaši. Tisti, ki prihajajo. Slovenska prihodnost.

Že nekaj let Slavko Ivezič slovi kot odličen selektor za mlajše kategorije, v zadnjem desetletju se je z velikih tekmovanj vrnil s šestimi medaljami, kar za dvomilijonsko Slovenijo ni kar tako. Tudi turška zgodba se je končala po željah (beri: nad pričakovanji) slovenske mladinske reprezentance. Bron je vreden kot zlato, pa ne le to, saj so mladinci večino tekem dobili suvereno. S prepoznavnim slogom igre, hitrimi akcijami in moderno, agresivno obrambo. Tudi nekoliko mlajši rod (do 18 let) je vknjižil izjemen dosežek s petim mestom na prvenstvu stare celine v Avstriji. Končno napoved, ki daje upanje slovenskemu rokometu za prihodnost?

Vsekakor tovrstni uspehi dajejo nov zagon tako mladim kot tistim rokometnim delavcem, ki se leta in leta trudijo v majhnih in večjih rokometnih sredinah. Dejstvo je, da so številni mladi Slovenci izstopali na obeh prvenstvih tako po svojih fizičnih dispozicijah kot sposobnostih v igri. Vprašanje pa je, kdo izmed teh bo "preživel" v krutem športnem svetu odrekanja in merjenja moči. Bržkone le malo njih. A članski selektor Boris Denič, ki podrobno spremlja in sodeluje v akcijah mlajših kategorij, pravi, da bo vesel, če se bosta iz vsake selekcije v člansko kategorijo prebila čez čas dva. Takšen je upad. To je pač šport, a na mladih svet stoji. Brez izkušenj pa ne gre. Očitno je sistem, ki so ga na rokometni zvezi postavili trenerji moških selekcij, obrodil prve sadove. Moška stroka zadnje leto dejansko deluje skupaj, kot eno, kot kolektiv. Brez podtikanja, pač pa složno. Znanja se prenašajo, ne skrivajo, kar je velik korak v pravo smer. Za razliko od preteklosti, ko je mnoge vodila nevoščljivost.

"Če se iz vsake generacije prebijeta med vrhunske po dva, bo to izjemen dosežek."

Pin It

Morda pa se bo v prihodnje ponavljajo takšno plodno leto, ko je slovenski rokomet na najvišji ravni. Že podatek, da so bili trije Slovenci na evropskih prvenstvih v treh kategorijah izbrani v t. i. all star ekipo (EP Srbija 2012 – srednji zunanji – Uroš Zorman, EP Turčija 2012 – desno krilo – Mario Šoštarič, EP 2012 Turčija – levo krilo – Matic Verdinek), prinaša čast in zadovoljstvo. Pa tudi ponos za tiste, ki trdo delajo, in tiste, ki spremljamo vzpone in padce.

Preberite še:

Slovenija peta, prvenstvo dobili Nemci

Slovenska moška kadetska reprezentanca je na zadnji tekmi evropskega prvenstva suvereno premagala gostitelje in dosegla končno peto mesto. Najboljši na stari celini so po napetem finalu postali Nemci.

Slovenski mladinci po sedemmetrovkah do brona

Mladinsko EP v rokometu se je končalo po željah Slovencev. V napeti tekmi za tretje mesto so šele po streljanju sedemmetrovk strli odpor Švedov in se veselili bronaste medalje. Prvaki so Španci.

Slovenija pred velesilami

Slovenci so s šestim mestom na EP 2012 v Srbiji zabeležili tretjo najboljšo uvrstitev v zgodovini nastopov na prvenstvih stare celine. Kdo bo osvojil naslov prvaka?

Foto: Bor Slana
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.