TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 10. 2010,
20.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 10. 2010, 20.22

8 let

Primorski tehnološki park vabi k sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razpis za nabor novih članov je odprt do 1. decembra, s svojimi idejami pa lahko poleg inovatorjev iz primorskega prostora na njem sodelujejo tudi podjetniki iz ostalih slovenskih regij in tujine.

Primorski tehnološki park, ki v letošnjem letu praznuje deseto obletnico delovanja, je po besedah direktorja parka Stojan Ščuke nedvomno veliko prispeval k ustvarjanju novih podjetij in delovnih mest v regiji.

Trenutno je v parku 60 podjetij Pri razvoju od ideje do uspešnega podjetja je Primorski tehnološki park pomagal že več kot 100 podjetnikom. Trenutno je v parku okrog 60 perspektivnih podjetij, ki zaposlujejo približno 250 visoko usposobljenih kadrov, je na današnji novinarski konferenci povedal Ščuka. V teh podjetjih razvijajo več kot 80 novih izdelkov ali storitev, zaščitenih pa imajo osem patentov in deset blagovnih znamk. "To so podjetja, ki imajo visok potencial, da postanejo prepoznavna na globalnem trgu," je še dejal Ščuka.

Ustvariti želijo vsaj sto novih delovnih mest Ob letošnji obletnici si je Primorski tehnološki park zastavil za cilj, da bo letno v članstvo sprejel vsaj deset novih podjetij, pomagal ustvariti vsaj 100 novih delovnih mest in pridobil vsaj dva milijona evrov nepovratnih sredstev za svoje člane.

Po Ščukinih besedah so letos pri kandidiranju za nepovratna sredstva Slovenskega podjetniškega sklada za zagon novih podjetij pomagali 23 članom parka, ki so mlajša od 18 mesecev. Uspešnih je bilo 11 podjetij, ki so iz tega vira prejela 330.000 evrov, v naslednjih dveh letih pa še dodatnih 440.000 evrov.

Med podjetjih, ki so letos drugič ali tretjič kandidirala za sredstva sklada, pa je bilo letos uspešnih osem podjetij iz parka. Do konca septembra pa so člani parka obenem iz drugih domačih in tujih razpisov, ki se nanašajo na razvoj novih izdelkov, prejeli več kot milijon evrov dodatnih nepovratnih sredstev.

Tudi v Ajdovščini odprli objekt tehnološkega parka V Ajdovščini so danes odprli prvi izmed štirih objektov tehnološkega parka Inprime, ki je mrežno zasnovan na Severnoprimorskem. Do leta 2012 bodo zgrajeni vsi štirje objekti, v katerih bodo poleg štirih velikih podjetij našla nove prostore tudi majhna, inovativna podjetja.

Severnoprimorska regija je lahko zgled vsem ostalim v Sloveniji, je na današnji slovesnosti ob otvoritvi prvega izmed štirih objektov tehnološkega parka Inprime v Ajdovščini dejala slavnostna govornica, gospodarska ministrica Darja Radič. "Veseli smo takih priložnosti in država bo takim projektom tudi v prihodnje pomagala," je dejala ministrica.

Črnigoj: Rešitev je prav v tehnologiji in znanju "V Primorju se zavedamo pomena preboja inovativnosti v okviru regije," pa je zbranim na otvoritvi dejal predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj. "Tudi v teh za gospodarstvo težkih časih družba Primorje stremi v prihodnost in je prepričana, da je rešitev prav v tehnologiji in znanju," je še poudaril Črnigoj.

Ajdovska enota tehnološkega parka Inprime bo namenjena raziskavam v inovativnem gradbeništvu, predvsem na področjih učinkovite rabe energije v stavbah, razvoju materialov in tehnologij na področju betonov in cest. Družba Primorje bo v laboratorijih v novi stavbi razvijala inovativen postopek ponovne uporabe starega asfalta, da ta ne bo več odpadek, temveč kakovosten vhodi material. Dve nadstropji nove stavbe pa bosta namenjeni novim tehnološkim podjetjem, kjer bodo pod ugodnimi pogoji najela prostore za svoje delo.

Leta 2012 zgrajene še tri nove enote parka Direktorica družbe Inprime Almira Pirih je na novinarski konferenci pred otvoritvijo povedala, da bodo leta 2012 poleg ajdovskega zgrajene še tri nove enote tehnološkega parka - ob družbi Hidria v Spodnji Idriji, ob Iskri Avtoelektriki v Šempetru pri Gorici in ob Salonitu v Anhovem.

Tehnološki park Inprime je zasnovan mrežno in bo deloval na štirih lokacijah v regiji. Na skupno okoli 10.000 kvadratnih metrih poslovnih površin bodo do leta 2012 zagotovljene prostorske možnosti za tehnološke centre štirih za razvoj regije ključnih gospodarskih družb, poleg tega pa tudi za nova inovativno-tehnološka podjetja ter za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Vrednost celotnega projekta je 24,8 milijona evrov.

Ne spreglejte