TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 4. 2008,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 17. 4. 2008, 16.43

8 let

Rigler: Zaupanje med upravo in nadzorniki Intereurope omajano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glavni nadzornik Intereurope Boštjan Rigler je po seji ponovil preteklo stališče nadzornega sveta, da je predsednik uprave Andrej Lovšin glede investicije v Rusiji prekoračil svoja pooblastila.

Rigler je še dejal, da je zato zaupanje med upravo in nadzorniki omajano. Sejo so nadzorniki prekinili. "Lovšin bi za investicijo v Rusiji potreboval soglasje nadzornikov" Na vprašanje, kako komentira izjave Lovšinovega odvetnika Francija Matoza, da Lovšin pooblastil ni prekoračil, je Rigler ponovil svoje preteklo stališče, da tudi, če je nadzorni svet na prejšnji seji investicijo v Rusiji potrdil, uprava s tem ni odvezana svoje odgovornosti. Ponovil je, da je Lovšin prekoračil svoja pooblastila in bi za investicijo v Rusiji potreboval soglasje nadzornega sveta.

Lovšinove izjave presenetile tudi nadzornike

Dejal je še, da se o zaupnici Lovšinu na seji niso pogovarjali, sejo pa so po njegovih besedah prekinili po obravnavi vseh točk v vezi z letnimi poročili. Na vprašanje, če meni, da je zaupanje med nadzorniki in upravo okrnjeno, je Rigler dejal, da je bilo zaupanje prav gotovo načeto po dogodkih glede investicije v Moskvi. Na vprašanje, če Lovšin s svojimi izjavami ne klesti vpliva nadzornega sveta, je odgovoril, da se jim to prav gotovo ne zdi korektno, njegove izjave pa naj bi presenetile tudi nadzornike.

Skrbno spremljajo kriminalističn preiskavo Na vprašanje, če jih ne skrbi, da je predsednik uprave v predkazenskem (preiskovalnem) postopku in da naj bi se direktorju koprske policijske uprave Iztoku Jakominu očitalo, da naj bi Lovšina o postopku obvestil, zaradi česar naj bi Jakomin tudi odstopil, je Rigler odgovoril, da tega ne bi komentiral, ker ni še ničesar dokazano. "Je pa dejstvo, da nadzorniki skrbno spremljamo, kaj se s temi kriminalističnimi preiskavami dogaja in od uprave zahtevamo, da nas o tem obvešča," je dejal in dodal, da spremljajo tudi pojavljanje imena Intereurope v medijih.

Poročilo o moskovskem terminalu še ni pripravljeno

Rigler je napovedal, da bodo v nadaljevanju te (prekinjene) seje spregovorili tudi o tem. Po njegovih besedah prav tako niso obravnavali finančne konstrukcije terminala v Moskvi, saj s strani uprave poročilo o tem še ni pripravljeno. V Intereuropi so dejali, da niso imeli dovolj časa, pripravili pa naj bi ga do naslednje seje (predvidoma 5. maja).

Predlagano nagrado za upravo znižali Rigler je še povedal, da so na seji predlagano nagrado za upravo znižali, od predlaganih 25 odstotkov na 10 odstotkov. Na vprašanje, če meni, da je ob vseh zapletih uprava do nagrad upravičena, je Rigler odgovoril, da zato predloga uprave niso potrdili, ampak so nagrado znižali na 10 odstotkov. Upravo pa naj bi nagradili zato, ker ne ocenjujejo le investicije v Rusiji, ampak celotno lansko poslovanje, je dejal.

Sprejeli letno poročilo in poročilo zunanjega revizorja

V Intereuropi so v sporočilu za javnost zapisali, da so nadzorniki na današnji seji obravnavali revidirano letno poročilo družbe za lansko leto skupaj z revizijskim poročilom pooblaščenega zunanjega revizorja družbe, pri čemer so obe poročili sprejeli. Sprejeli so tudi poročilo nadzornega sveta o rezultatih preveritve revidiranega letnega poročila družbe za leto 2007 s predlogom uprave za uporabo bilančnega dobička.

Dividenda bo 0,58 evra na delnico Nadzorniki so sprejeli predlog uprave o uporabi bilančnega dobička poslovnega leta 2007 in izplačilo bruto dividende v višini 0,58 evra na delnico. Od bilančnega dobička v višini 59,6 milijona evrov bo 4,6 milijona evrov namenjenih za izplačilo dividend delničarjem, imetnikom navadnih prosto prenosljivih imenskih delnic. Za udeležbo uprave in nadzornega sveta pri dobičku družbe bo namenjenih 157.000 evrov, preostali del bilančnega dobička v znesku 54,9 milijona evrov pa ostane nerazporejen, so zapisali

Nadzorniki bi dobili 15 tisoč evrov nagrade

Uprava družbe naj bi dobila nagrado v višini 10-odstotne letne prejete plače, nadzorni svet družbe pa nekaj pod 15.000 evrov na člana. O tem predlogu bo odločala skupščina delničarjev družbe Intereurope predvidoma v začetku julija, so še zapisali. Poleg tega je nadzorni svet družbe sprejel ustanovno listino in poslovnik o delu revizijske komisije nadzornega sveta ter sprejel ustanovno listino službe za notranjo revizijo. "Dobri poslovni rezultati in rastoče število poslovnih partnerjev tako na obstoječih kot tudi na novih trgih potrjujejo pravilnost naših smelih odločitev," so navedli.

Ne spreglejte