TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 8. 2018,
12.19

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Natisni članek

pesticidi sadje zelenjava

Nedelja, 12. 8. 2018, 12.19

5 let, 9 mesecev

S pesticidi najbolj onesnaženo sadje so jagode, zelenjava pa špinača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

jagode | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V ZDA je neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG) v svojem najnovejšem poročilu o pesticidih ugotovila, da kar 70 odstotkov pridelanega sadja in zelenjave vsebuje do 230 različnih pesticidov in njihovih ostankov.

Analiza EWG-ja je pokazala, da jagode in špinača vsebujeta največjo količino pesticidnih ostankov. En vzorec jagod je na primer vseboval 20 različnih pesticidov, v špinači pa je bilo dvakrat toliko pesticidov po teži kot v katerikoli drugi zelenjavi ali sadju.

Trendi Banane - sadež, poln pesticidov in pridelan na izkoriščevalskem delu

Po jagodah in špinači so visoko količino pesticidov in njihovih ostankov vsebovale še nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena, krompir in sladka paprika.

EWG je izdal tudi seznam sadja in zelenjave, ki vsebujejo najmanj pesticidov in njihovih ostankov. Ugotovili so, da najmanj pesticidov vsebujeta avokado in sladka koruza. Sledijo ananas, papaja, šparglji, čebula, zelje, zmrznjen grah, mango, jajčevec, medena rosa, kivi, melona, cvetača in brokoli.

Najbolj "čista" sta avokado in sladka koruza. | Foto: Pixabay Najbolj "čista" sta avokado in sladka koruza. Foto: Pixabay

V Sloveniji dovoljena uporaba 307 pesticidov

V Sloveniji se smejo za varstvo rastlin uporabljati le sredstva oziroma pesticidi, ki so navedeni v registru Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Na tem seznamu je za rastlinsko pridelavo, sem spadajo sadje, zelenjava, žita, krma, okrasne rastline ter še kaj, dovoljena uporaba 307 pesticidov ali njihovih mešanic, na seznamu je registriranih še 532 pesticidov, ki pa se ne uporabljajo univerzalno za varstvo vsega sadja in zelenjave, pravijo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

sadje zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kot nevarnega so razglasili le vzorec jabolk

V register se za varstvo posamezne vrste sadja oziroma zelenjave uvrstijo le tisti pesticidi, za katere je s študijami dokazano, da ob upoštevanju pravil uporabe zaužito živilo ne bo imelo negativnega vpliva na naše zdravje.

V zadnjem poročilu iz leta 2016 je bilo v okviru uradnega nadzora v Sloveniji testiranih 334 vzorcev zelenjave in 215 vzorcev sadja.

Novice Največ pesticidov na jagodah in zeleni solati

Od skupno 215 vzorcev sadja je bilo 39,5 odstotka vzorcev po izvoru iz Slovenije, 28,4 odstotkov vzorcev iz drugih držav Evropske unije in 32,1 odstotka vzorcev iz tretjih držav oziroma držav, ki niso članice EU.

Preseženo mejno vrednost ostankov pesticidov so ugotovili pri enem vzorcu sadja iz tretje države in enem vzorcu sadja iz druge države članice EU. Za oba vzorca je bila izdelana tudi ocena tveganja. Vzorec jabolk iz tretje države je bil ocenjen kot nevaren, medtem ko je bil vzorec nektarin iz druge države EU ocenjen kot varen.

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri zelenjavi je bilo skoraj 45 odstotkov vzorcev po izvoru iz Slovenije, 34,7 odstotkov iz drugih EU držav in 20,4 odstotkov vzorcev iz tretjih držav. Preseženo mejno vrednost ostankov pesticidov so ugotovili v enem vzorcu paprike iz tretje države in enem vzorcu pora iz druge države članice. Za oba vzorca je bila izdelana ocena tveganja in vzorca sta bila ocenjena kot varna.

Na upravi še pravijo, da glede na rezultate monitoringa iz preteklih let za živila, ki so prisotna na našem trgu, ne moremo posebej izpostaviti nobene vrste sadja in zelenjave, kjer bi pogosteje ugotavljali presežene mejne vrednosti ostankov pesticidov.

Novice Smrti čebel: EU prepovedal pesticide
morje smeti
Novice Je Jadransko morje med najbolj onesnaženimi na svetu?
Ne spreglejte