NATISNI PISAVA

Lov na slovenske čarovnice

Avtor: Maja Murn

V času čarovniških procesov je bilo obtoženih okoli 1000 ljudi. Prevladovale so večinoma ženske - zeliščarke, porodničarke in babice. Najhujši pregoni so bili na območju med Muro in Dravo.

V času čarovniških procesov je bilo obtoženih okoli 1000 ljudi. Prevladovale so večinoma ženske - zeliščarke, porodničarke in babice.  Najhujši pregoni so bili na območju med Muro in Dravo. Pin It

Izrezane buče, maškarada in zabava so marsikomu prve asociacije ob omembi Noči čarovnic ali t.i. Halloween. Čarovnice so bile tudi na Slovenskem. No, vsaj tako velevajo sodbe zapisov iz obdobja izredno krutih čarovniških procesov, ki jim je v večini primerov botrovala neukost ljudi, obdolženci pa so po navadi končali na grmadi. Kako so potekali nam je razložila kustosinja Marina Gradišnik iz Muzeja Miklova hiša v Ribnici, kjer je postavljena edina stalna razstava, posvečena čarovniškim procesom na Slovenskem.

Kdaj beležimo prve čarovniške procese na Slovenskem, kako so potekali in zakaj je do njih sploh prišlo?
Čas čarovniških procesov, ki je trajal več kot 350 let sovpada z obdobjem številnih kriz (1430 – 1780). To je obdobje podnebnih sprememb, epidemije kuge in drugih bolezni ter vojne in verske krize. To so bila zagotovo plodna tla za razširitev tega pojava. Prvi proces pod obtožbo čarovništva na Slovenskem je potekal v Celju, leta 1427 proti Veroniki Deseniški. Vendar na njem še ni bilo povsem pravih čarovniških obtožb in se razlikuje od poznejših. Prvi večji čarovniški proces je bil leta 1546 v Mariboru. Zaradi čaranja je bilo sežganih približno deset oseb.

Čarovništva so bile po navadi obsojene ženske. Zakaj je bilo temu tako?
Med žrtvami so nedvomno močno prevladovale ženske, vendar moški iz teh procesov niso bili izključeni. Na Slovenskem je bilo med obsojenimi 68 odstotkov žensk, 12 odstotkov moških, spol drugih žrtev pa v sodnih spisih ni naveden. Različni strokovnjaki že leta iščejo odgovor na vaše vprašanje, zakaj so prevladovale ženske. Eno od mnenj, ki se je danes uveljavilo je, da je bilo zaradi demografskega padca, potrebno povečanje števila aktivnega prebivalstva, in s tem se je pojavila tudi potreba iztrebiti starodavna znanja o kontracepciji, ki so jih ohranjale zeliščarice in babice.

V muzeju imate predstavljen zapisnik čarovniškega procesa, v katerem je čarovništva obtožena Marina Šušarek. Kdo je bila Marina Šušarek, kakšne so značilnosti njenega primera?
Marina Šušarek je bila Ribničanka, doma iz trga, poročena s tukajšnjim čevljarjem, mati šestih otrok, stara okoli štirideset let. 30. aprila 1701 je cesarsko krvno sodišče na gospostvu Ribnica začelo proti njej čarovniški proces. Ker je kljub vsemu še vedno vztrajala, da je nedolžna, so 6. maja sklenili, da jo bodo posadili na čarovniški stol. Po treh urah mučenja na čarovniškem stolu je priznala, da je čarovnica. 11. maja je sledila sodba: da se Marina Šušarek drugim za zgled pelje na običajno sodno mesto, se tam usmrti s cesarskim mečem, telo naj se vrže na grmado in sežge v prah in pepel.

S pomočjo ohranjenega zapisnika lahko razberemo, da gre za tipičen čarovniški proces, na katerem je obtoženka morala priznati, da se je udeležila sabata, da je sklenila pakt s hudičem, da je čarala škodo in drugo. Tipičen pa je bil tudi v tem, da je šlo za skupinski proces, saj je po doslej znanih podatkih omenjeni proces trajal vsaj dve leti in terjal vsaj sedem žrtev.

Žrtve so čarovništvo velikokrat priznale po strahovitem mučenju. Na kakšne načine so iz njih izsilili ta priznanja?
Takrat je veljalo pravilo 'priznanje je kralj dokazov', ne glede na to kako se pride do njega. V Ribniškem gradu so si, kar lahko razberemo iz zapisnika, pri doseganju priznanj obdolžencev pomagali s čarovniškim stolom, omenja se tudi čarovniška klop. Že samo pridevnik "čarovniški" govori o tem, da so bile te mučilne naprave razvite prav za čarovniške procese uporabljale pa so se povsod. Pri izpraševanju so si pomagali tudi z drugimi mučilnimi orodji in načini; npr. med mučilnimi napravami je bila priljubljena naprava za stiskanje palcev. O skrajni krutosti teh postopkov nam govori zabeležen primer v Hrastovcu (leta 1673), ko so osebi v želji po priznanju, medtem ko so jo izpraševali na čarovniškem stolu, v obute čevlje večkrat vlili razbeljen loj. Na splošno so mnogi obdolženci popustili že pri mučenju prve ali druge stopnje.

Koliko ljudi na Slovenskem je bilo obsojenih na teh procesih in v katerih krajih so bili najpogostejši?
Sodni spisi poročajo, da je bilo na Slovenskem čarovništva obtoženih okoli 500 oseb, ker pa so številni spisi izgubljeni lahko domnevamo, da je končna številka okoli 1000. Območje med Muro in Dravo je bilo nedvomno prizorišče hudih pregonov, posebno pred sodišči v Ljutomeru, Mariboru, Hrastovcu in Gornji Radgoni. Procesi so se odvijali tudi drugod pred sodiščem, v Laškem, Celju, Krškem, v Poljanah, Ribnici, na Snežniku, v Ljubljani, Škofji Loki … Valvasor poroča, da naj bi sredi sedemdesetih let 17. stoletja zaradi čarovništva požgali celotno vas Bočkovo na Notranjskem.

Ali lov na čarovnice obstaja tudi danes?
Zavedati se moramo, da se način razmišljanja človeka od takrat ni bistveno spremenil. V času vsesplošne recesije, ne le ekonomske, pa obstaja nevarnost, da se lahko "lov na čarovnice" zgodi pred našimi očmi.

Foto: Tomaž Lunder, Drago Mohar, Burger Marko
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Prvič po 25 letih se bo spet zbrala prva postava Big Foot Mame

Ljubljanski rokerji praznujejo že četrt stoletja, ob jubileju pa v Hali Tivoli prirejajo veliki koncert s pestrim naborom gostov.

Redefinicija športne limuzine: novi jaguar XE

Jaguar: že sto let emblem angleške elegance in prefinjenih jeklenih oblin je hkrati pojem prestiža in neustavljive moči, do nedavnega pa tudi cenovni sinonim za redke izbrance.

Postani nov obraz Monete in osvoji nagrado - 200 evrov dobropisa

Vas odlikuje iznajdljivost, radi nastopate pred kamero in znate opozoriti nase? Predstavite se nam s kratkim videom in sodelujte v natečaju za snemanje promocijskih videov za Moneto.

Fotogalerija
Kako smo se po Slovenski cesti vozili pred letom dni in kako se danes (video)

Prenove severnega dela Slovenske ceste je konec in danes se je tja spet vrnil promet. Mestni avtobusi, dostavna vozila in domačini. Kaj vse se je spremenilo v letu dni?

Anketa

Ste alergični? Na kaj?

Dovolj suhih in razpokanih podplatov!

Izberite edino pravo rešitev priznanih nemških proizvajalcev naravnih izdelkov. Akcija 1 + 1 gratis!

Narf - Plavanje za otroke, mladostnike in odrasle

Največja ljubljanska netekmovalna plavalna šola, ki postavlja kvaliteto na prvo mesto. Zaplavajte z nami!

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba samo do 15.9.2015!

oglasno sporočilo