NATISNI PISAVA

Lov na slovenske čarovnice

Avtor: Maja Murn

V času čarovniških procesov je bilo obtoženih okoli 1000 ljudi. Prevladovale so večinoma ženske - zeliščarke, porodničarke in babice. Najhujši pregoni so bili na območju med Muro in Dravo.

V času čarovniških procesov je bilo obtoženih okoli 1000 ljudi. Prevladovale so večinoma ženske - zeliščarke, porodničarke in babice.  Najhujši pregoni so bili na območju med Muro in Dravo. Pin It

Izrezane buče, maškarada in zabava so marsikomu prve asociacije ob omembi Noči čarovnic ali t.i. Halloween. Čarovnice so bile tudi na Slovenskem. No, vsaj tako velevajo sodbe zapisov iz obdobja izredno krutih čarovniških procesov, ki jim je v večini primerov botrovala neukost ljudi, obdolženci pa so po navadi končali na grmadi. Kako so potekali nam je razložila kustosinja Marina Gradišnik iz Muzeja Miklova hiša v Ribnici, kjer je postavljena edina stalna razstava, posvečena čarovniškim procesom na Slovenskem.

Kdaj beležimo prve čarovniške procese na Slovenskem, kako so potekali in zakaj je do njih sploh prišlo?
Čas čarovniških procesov, ki je trajal več kot 350 let sovpada z obdobjem številnih kriz (1430 – 1780). To je obdobje podnebnih sprememb, epidemije kuge in drugih bolezni ter vojne in verske krize. To so bila zagotovo plodna tla za razširitev tega pojava. Prvi proces pod obtožbo čarovništva na Slovenskem je potekal v Celju, leta 1427 proti Veroniki Deseniški. Vendar na njem še ni bilo povsem pravih čarovniških obtožb in se razlikuje od poznejših. Prvi večji čarovniški proces je bil leta 1546 v Mariboru. Zaradi čaranja je bilo sežganih približno deset oseb.

Čarovništva so bile po navadi obsojene ženske. Zakaj je bilo temu tako?
Med žrtvami so nedvomno močno prevladovale ženske, vendar moški iz teh procesov niso bili izključeni. Na Slovenskem je bilo med obsojenimi 68 odstotkov žensk, 12 odstotkov moških, spol drugih žrtev pa v sodnih spisih ni naveden. Različni strokovnjaki že leta iščejo odgovor na vaše vprašanje, zakaj so prevladovale ženske. Eno od mnenj, ki se je danes uveljavilo je, da je bilo zaradi demografskega padca, potrebno povečanje števila aktivnega prebivalstva, in s tem se je pojavila tudi potreba iztrebiti starodavna znanja o kontracepciji, ki so jih ohranjale zeliščarice in babice.

V muzeju imate predstavljen zapisnik čarovniškega procesa, v katerem je čarovništva obtožena Marina Šušarek. Kdo je bila Marina Šušarek, kakšne so značilnosti njenega primera?
Marina Šušarek je bila Ribničanka, doma iz trga, poročena s tukajšnjim čevljarjem, mati šestih otrok, stara okoli štirideset let. 30. aprila 1701 je cesarsko krvno sodišče na gospostvu Ribnica začelo proti njej čarovniški proces. Ker je kljub vsemu še vedno vztrajala, da je nedolžna, so 6. maja sklenili, da jo bodo posadili na čarovniški stol. Po treh urah mučenja na čarovniškem stolu je priznala, da je čarovnica. 11. maja je sledila sodba: da se Marina Šušarek drugim za zgled pelje na običajno sodno mesto, se tam usmrti s cesarskim mečem, telo naj se vrže na grmado in sežge v prah in pepel.

S pomočjo ohranjenega zapisnika lahko razberemo, da gre za tipičen čarovniški proces, na katerem je obtoženka morala priznati, da se je udeležila sabata, da je sklenila pakt s hudičem, da je čarala škodo in drugo. Tipičen pa je bil tudi v tem, da je šlo za skupinski proces, saj je po doslej znanih podatkih omenjeni proces trajal vsaj dve leti in terjal vsaj sedem žrtev.

Žrtve so čarovništvo velikokrat priznale po strahovitem mučenju. Na kakšne načine so iz njih izsilili ta priznanja?
Takrat je veljalo pravilo 'priznanje je kralj dokazov', ne glede na to kako se pride do njega. V Ribniškem gradu so si, kar lahko razberemo iz zapisnika, pri doseganju priznanj obdolžencev pomagali s čarovniškim stolom, omenja se tudi čarovniška klop. Že samo pridevnik "čarovniški" govori o tem, da so bile te mučilne naprave razvite prav za čarovniške procese uporabljale pa so se povsod. Pri izpraševanju so si pomagali tudi z drugimi mučilnimi orodji in načini; npr. med mučilnimi napravami je bila priljubljena naprava za stiskanje palcev. O skrajni krutosti teh postopkov nam govori zabeležen primer v Hrastovcu (leta 1673), ko so osebi v želji po priznanju, medtem ko so jo izpraševali na čarovniškem stolu, v obute čevlje večkrat vlili razbeljen loj. Na splošno so mnogi obdolženci popustili že pri mučenju prve ali druge stopnje.

Koliko ljudi na Slovenskem je bilo obsojenih na teh procesih in v katerih krajih so bili najpogostejši?
Sodni spisi poročajo, da je bilo na Slovenskem čarovništva obtoženih okoli 500 oseb, ker pa so številni spisi izgubljeni lahko domnevamo, da je končna številka okoli 1000. Območje med Muro in Dravo je bilo nedvomno prizorišče hudih pregonov, posebno pred sodišči v Ljutomeru, Mariboru, Hrastovcu in Gornji Radgoni. Procesi so se odvijali tudi drugod pred sodiščem, v Laškem, Celju, Krškem, v Poljanah, Ribnici, na Snežniku, v Ljubljani, Škofji Loki … Valvasor poroča, da naj bi sredi sedemdesetih let 17. stoletja zaradi čarovništva požgali celotno vas Bočkovo na Notranjskem.

Ali lov na čarovnice obstaja tudi danes?
Zavedati se moramo, da se način razmišljanja človeka od takrat ni bistveno spremenil. V času vsesplošne recesije, ne le ekonomske, pa obstaja nevarnost, da se lahko "lov na čarovnice" zgodi pred našimi očmi.

Foto: Tomaž Lunder, Drago Mohar, Burger Marko
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Si za preobrazbo?

Izberite tisto, v čemer uživate. Le na takšen način lahko dosežemo dobre rezultate. Prijavite se na natečaj!

Podarjamo luksuzno razvajanje sredi dvatisočakov

Nekajdnevne počitnice sredi gorskega raja so idealne za popolno sprostitev. Sodelujte v nagradni igri!

Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.

Anketa

Katero od glavnih mest naših sosednjih držav vam je najbolj všeč?

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

oglasno sporočilo