NATISNI PISAVA

6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

Klic gora s filmskega platna

Avtor: Manca Čujež

Šesti mednarodni festival gorniškega filma Domžale je s ponedeljkovo slovesnostjo v Cankarjevem domu široko odprl svoja vrata v svet navdihujočih gora, drznih pustolovščin in srčnih dosežkov.

V drznem alpskem slogu v Ljubljani


Mednarodni festival gorniškega filma Domžale že šesto leto vijuga po pršiču filmske kulture v Sloveniji in njegova ekipa z direktorjem Silvom Karom na čelu je zaradi "talnega plaza finančne krize iz klasičnega prešla v drzen alpski slog. Kljub peklenski strmini in krušljivi skali smo še vedno neomajno prepričani, da bomo nekoč dosegli vrh in razvili zastavo".

Zastava je zaplapolala že na včerajšnjem odprtju festivala, vse do 6. aprila pa se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani zvrstilo 44 filmskih projekcij iz 15 držav, pet predavanj, dve retrospektivi in dve razstavi. Če že finance niso naklonjene klicu gora s filmskega platna, mu je prisluhnilo vsaj vreme, saj bo v petih festivalskih dneh obiskovalce, željne gorskih užitkov, namesto v gore vleklo na ogled filmov, ki so navdih črpali pri veličini gora, dih jemajoči naravi, drznih plezalcih, adrenalinskih odvisnežih in srčnih gorskih reševalcih.

Neločljiva povezanost Slovencev z gorami


Na planino in pod vznožje stene v Ospu so zbrane na ponedeljkovi slovesnosti ob odprtju festivala z imenitno inštrumentalno glasbo popeljali člani zasedbe Godba vertikale, ki je pravi fenomen v svetu alpinizma in glasbe. Kot je tudi slovenski narod po svoje fenomen s svojo zgodovinsko povezanostjo z gorami, ki jo je izpostavil slavnostni govornik Aleš Hojs, minister za obrambo in častni pokrovitelj festivala. Dodal je še, da so tudi enote Slovenske vojske v svojem jedru tesno povezane z gorami, in ponosno spomnil, da je s festivalom gorniškega filma tudi Slovenija privabila v državo tisto filmsko energijo in ustvarjalnost, ki jo drugod poznajo že leta. Med ugledne goste v Linhartovi dvorani sta se pomešala tudi Nejc Marčič in Luka Stražar, dobitnika zlatega cepina za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu leta 2011.

Svojo nalogo izbire najboljših v štirih tekmovalnih kategorijah – alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura; gorska narava in kultura – je začela tudi festivalska žirija, ki jo letos sestavljajo Poljakinja Gabriela Kühn, namestnica direktorja gorniškega filmskega festivala v Tatrah, italijanski novinar in alpinist Carlo Caccia ter trojica Slovencev: filmska montažerka, snemalka, režiserka in kinooperaterka Karmen Tomšič, filmski in televizijski režiser Boštjan Mašera ter književnik, teoretik in prevajalec Tomo Virk.

Festivalsko filmsko kolesje: 44 filmskih projekcij iz 15 držav


Festivalsko kolesje je že v ponedeljek popoldne zagnalo filmsko popotovanje Na Džingiskanovi poti mladega avstralskega avanturista Tima Copa, ki se je na konjskem hrbtu podal na tisoč kilometrov dolgo pot od Mongolije do Madžarske. Večerni okus po gorah v dolini je pričarala švicarsko-brazilsko-češka trojica filmov. Vse do petka se bo na filmskem platnu zvrstilo 44 filmskih projekcij, tudi štiri slovenske: Čo Oju – boginja turkizov Stipeta Božića, Klic z gora Žige Virca, Plezalčev dnevnik: Rocklands Roka Klančnika in S kolesom proti soncu Mateja Tonejca.

Pin It

Tudi retrospektivo bo zaznamovala domača filmska proizvodnja – amaterski dokumentarec Janeza Brojana Gorski reševalci v kraljestvu zlatoroga, 100-letnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji pa bo posvečena tudi okrogla miza Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije z naslovom Sto let organiziranega reševanja in preventivnega delovanja gorske reševalne službe v naših gorah.

Živalski gorski svet in pustolovski Zlati zob za najmlajše obiskovalce


Že danes bo štafeto lani odlično sprejetega otroškega in mladinskega programa prevzel spremljevalni program za najmlajše obiskovalce. Predšolski otroci in osnovnošolci prve triade se bodo zabavali ob prepletu gorskih risank o živalih, med bajeslovne, skrivnostne živali jih bo s pripovedovanjem slovenskih ljudskih pravljic popeljala Irena Cerar, posebno doživetje pa bo tudi srečanje z gorskim reševalcem in njegovim reševalnim psom. Osnovnošolci druge in tretje triade pa bodo občudovali mladega avstralskega avanturista na Džingiskanovi poti, za nameček pa bodo v družbi alpinista in pisatelja Tadeja Goloba ter ilustratorja Cirila Horjaka odkrivali skrivnosti mladinskega pustolovskega romana Zlati zob.

Navdihujoče osebne zgodbe domačih in tujih plezalcev in alpinistov


Poleg razkošne filmske bere in domiselnega otroškega programa bodo obiskovalce 6. mednarodnega filmskega festivala Domžale navdihovale tudi osebne zgodbe. Danes zvečer bo v besedi in fotografiji po navpičnih skalah "zaplesal" Luka Krajnc, eden najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije. Sredin večer bo pripadel Petru Ščetininu, veliki osebnosti slovenskega alpinizma 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ki je skupaj z Antejem Mahkoto leta 1966 prvenstveno rešil skrivnost Obraza Sfinge v Triglavski severni steni. V četrtek bo svoja plezalska doživetja s slovenskim občinstvom delil češki plezalski čudežni deček Adam Ondra.

V petek bosta Luka Stražar in Nejc Marčič predstavila odpravo Charakusa 2011 in vzpon Sanjači zlatih jam, ki jima je prinesel zlati cepin 2011, petkov veliki festivalski finale pa bo pripadel legendarnemu angleškemu alpinistu Chrisu Boningtonu, ki je kot prvi britanski plezalec premagal severno steno Eigerja, vodil odpravo, ki je prva premagala zloglasno južno steno Anapurne, preplezal vrsto prvenstvenih smeri v Alpah in kot prvi stopil na več vrhov po vsem svetu. Petkov večer bo postregel tudi s peščico zmagovalnih filmov letošnjega slovenskega praznika gorniškega filma.

Foto: Ana Kovač
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Slovenski zvezdniki na Facebooku širijo novo gibanje

Slovenski zvezdniki na Facebooku širijo novo gibanje. Pridružite se Nini Rakovec, Azri Selimanović in kolektivu Urban Roof. Pokažite še vi, kako vsak trenutek izkoristite za gibanje.

Nagradna igra: Masaža za dve osebi v Kranjski Gori

Sodelujte v nagradni igri, ki vam lahko prinese pomirjujočo antistresno masažo za dve osebi.

Streha za en evro!

Sodelujte v nagradni igri. S podjetjem Obenauf vam podarjamo streho za samo en evro!

Anketa

Česa se veselite to pomlad?

Brezplačno računovodstvo in bilanca

Izberite svoj računovodski paket in izkoristite 1 mesec brezplačnega vodenja! Računovodstvo Ambicij

Novi Passat. Evropski avto leta 2015

Udoben, dinamičen, kakovosten in izjemnega videza, vse to je Novi Passat. Vabljeni na testne vožnje.

Program Birokrat brezplačno

Brezplačna verzija omogoča tudi izdajo e-računov! Prava rešitev za fakturiranje in obračun potnih nalogov.

oglasno sporočilo Zagotavlja