NATISNI PISAVA

Poletno v MGLC, Moderni galeriji in MSUM

Avtor: Boris Beja

Galerije in muzeji v prestolnici delujejo s polno poletno paro. Mednarodni grafični likovni center ponuja obgalerijsko dogajanje ob torkih, Moderna galerija in MSUM pa ob sredah.

Pin It

Mednarodni grafični likovni center je torkovo dogajanje v gradu naslovil Poletje v MGLC. Poleg razstavnega programa v sodelovanju z Zavodom GODIBODI obiskovalcem ponujajo brezplačne torkove koncerte slovenskih vokalistov. Poleg koncertov bodo na temo razstave Velike organizirali otroške delavnice, te se bodo pred gradom odvijale med 18. in 19.30. Danes bodo lahko otroci narisali svoj najljubši poletni motiv in ga v tehniki šablonskega sitotiska odtisnili na papir ali majico.

Glasbeno ob grafikah Damiena Hirsta in drugih


V MGLC je trenutno na ogled pregledan razstava, ki jo je kuratorica mag. Breda Škrjanec naslovila Velike. V ospredju razstave so veliki formati grafičnih odtisov, ki jih sicer nismo vajeni. Pod dela se podpisuje 26 umetnic in umetnikov. Med njimi lahko v originalu sledimo tudi velikim zvenečim imenom današnjega umetniškega sveta. Naj omenimo le nekatere: Keith Harring Damien Hirst, Raul Catellani, Sigmar Polke. Pričujoča razstava v MGLC ponuja gledalcu možnost srečati se z originali mnogo umetnikov, ki tudi danes močno vplivajo na sodobno umetnost.

Volk Folk v MGLC ob 20.00


Danes se bo v galeriji odvil že tretji koncert po vrsti. Nastopila bo skupina treh glasbenikov v sestavi Romea Volka, Nine Volk in Gregorja Volka. Zasedba povezuje prakso izvirnega lokalnega ljudskega godčevstva in petja s sodobnejšim, improviziranim in avtorsko izraženim muziciranjem. Volk Folk ohranja, obuja in poustvarja glasbeno tradicijo prostora med Primorsko in Notranjsko. Duša skupine je Romeo Volk, ki igra na kontrabas, okarino in nekatere druge instrumente in je tudi vokalist. Sicer likovnik, učitelj, raziskovalec ljudskega izročila, predavatelj in publicist je glasbeno žilico podedoval po očetu Slavku, odličnem pevcu in ljudskem godcu, ki je nastopal v znani skupini Bukovčani. Romeo Volk deluje tudi kot mentor posameznikom in raznim skupinam, ki se preizkušajo v ljudskem izročilu.

Ob očetu Romeu sin Gregor Volk igra gosli, okarino, boben ter poje. Hčerka Nina Volk pa je ena od redkih glasbenic v Sloveniji, ki igra na oprekelj, sicer končuje študij klavirja na ljubljanski akademiji za glasbo. Družina z glasbenim predznakom bo originalne grafične liste z vsega sveta iz zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra dopolnila z glasbo ljudskega izročila širšega območja. Glasbeni in likovni užitek je obiskovalcem na voljo brezplačno.

Pin It

Prva poletna sreda v Moderni galeriji


Moderna galerija je v poletnem in počitniškem obdobju izpostavila sredo. Vabijo vas, da štiri poletne sredine večere preživite v prijetnem hladu razstavnih prostorov Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM). Poleg brezplačnih sredinih vstopnin so prilagodili tudi svoj odpiralni čas. Osemnajstega in 25. julija bo Moderna galerija odprta med 13 in 21. uro, avgusta, 1. in 8., pa Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) prav tako med 13. in 21. uro. V popoldanskem in večernem času boste lahko prisluhnili vodstvom po razstavah in si ogledali izbor projekcij iz zbirke videov znanih mednarodnih avtorjev. Med tem ko si boste ob vodstvih starši ogledovali dela v galeriji, so v galeriji za otroke pripravili igre in ustvarjalne delavnice. V obeh knjigarnah vam bodo na voljo izbrane publikacije Moderne galerije s 50-odstotnim popustom.

Petindvajsetega julija bo za glasbeno-vizualno vzdušje pred Moderno galerijo skrbel Jaša - The Lovest z ekipo, za osvežitev s pijačo pa Zeleni Zajec.

Jutri, v sredo, 18. 7. 2012, bo Moderna galerija odprta za obiskovalce od 13. do 21. ure. Za najmlajše so med 18. in 20. uro pripravili otroško delavnico z naslovom Kozmogrami. Ob 18. uri bo v angleškem jeziku kustosinja Moderne galerija Adela Železnik vodila po razstavi Marka Pogačnika z naslovom Umetnost življenja – življenje umetnosti. Uro po tem pa lahko prisluhnete tudi vodstvu Ane Mizerit.

Pet desetletji ustvarjanja Marka Pogačnika


Razstava z naslovom Umetnost življenja – življenje umetnosti je vpogled v 50 let ustvarjalnosti našega pomembnega in ključnega umetnika. Naslov obširne razstave je avtorjev moto, ideja umetnosti, ki je znala prestopiti v življenje in postala življenje. Pogačnikovo delo je umetniški most med urbanim in profanim prostorom, ki se udejanja po vsem svetu.

Izhodišče pregledne razstave v Moderni galeriji kustosa Igorja Španjola so načini vpletanja ustvarjalnih potencialov umetnosti v razne življenjske procese oziroma načini, ki jih je Marko Pogačnik odkril v zadnjih 50 letih. Razstava se začne z njegovim sodelovanjem v gibanju in skupini OHO (1965–71). Temu je sledila ustanovitev Družine v Šempasu, poljedelske in umetniške komune, ki je hkrati delovala kot duhovni center. Danes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s Skupino za umetnost VITAAA in s skupinami LifeNet pri postavljanju geopunkturnih krogov po svetu. Posebna pozornost je posvečena Pogačnikovim interakcijam s političnimi procesi, denimo uporu zoper vojno v Vietnamu (1968) in prispevku pri osamosvojitvi Slovenije v obliki državnega grba RS.

Foto: Boris Beja
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Kdo je zlikal Saro Kobold? (video)

Znana slovenska pevka Sara Kobold je spoznala nekoga, ki ji bo od zdaj naprej močno olajšal vse gospodinjske opravke.

Manner čokoladni triki – nič več skriti!

Sladka vizija Josefa Mannerja, ki je v svojem delu sledil motu "Čokolada za vse!", je podjetje pripeljala do 125. leta delovanja.

Inovativno, kreativno, drugačno

Atlantic groupa na letošnjem SEMPL-u pripravlja kreativno presenečenje.

Nagradna igra: vstopnice za nastop DJ Fresha

Odgovorite na nagradno vprašanje in si priigrajte brezplačni vstopnici za DJ Fresha, ki bo v klubu Kurzschluss nastopil v soboto, 28. novembra.

Moni in Eta priskočili na pomoč in dobili družbo (video)

Moni in Eta sta se odpravili na dolgo pričakovano potovanje. Vse sta pripravili, le še dobra družba jima je manjkala. Moneta je poskrbela za plačilo na bencinskem servisu, pa tudi za družbo.

Fotogalerija
Zagreb, mesto trgovanja in srečevanja

Zagreb je Sloveniji najbližja tuja prestolnica, le nekaj deset kilometrov oddaljena od meje.

Anketa

Kako kupujete glasbene izdelke?

Brez aken in mozoljev v 14 dneh

Kar 98% uporabnikov na testu opazilo bistveno izboljšanje. Preizkusi Acne Control. Preberi več.

Zastonj na razvajanje na Bledu

Reši športni kviz in osvoji zimsko razvajanje na Bledu za 2 (hotel 4*) in druge nagrade. Klikni!

Postarana in utrujena koža na obrazu?

Preizkusite novo in ekskluzivno kremo CaviarBeauty. 1 + 1 GRATIS samo do 30. 11. 2015. Pohitite!

oglasno sporočilo