NATISNI PISAVA

Golo dekle na naslovnici: skromnost ni lepa čednost

Avtor: Tjaša Kokalj

Provokativna naslovnica golega dekleta, oblečenega le v bele rokavičke in pokrivalo slovenske narodne noše - avbo, je proslavila polnoletnost prve slovenske modne revije Modna.

Revija slovenskega porekla je doživela vzpone in padce, v Muzeju sodobne umetnosti v Ljubljani pa so nekateri akterji modnega in poslovnega sveta proslavili njenih osemnajst let in novo ekipo.

Prva, ki je organizirala nagrade za najbolje oblečene Slovenke in Slovence in priredila prvi teden mode


Zgodba revije se je začela leta 1994, ko je kontroverzna kraljica tiskanih medijev, gospa Bernarda Jeklin, ustvarila novo revijo o modi. Modna je slovenskemu prostoru, ki je bil takrat lačen revije o modi in lepoti, vdahnila glamur, prva je bila, ki je organizirala nagrade za najbolje oblečene Slovenke in Slovence in priredila prvi teden mode. "Zgodba Modne se je začela zelo preprosto. Revija Jana kot prva in glavna ženska revija, ki so jo brale in jo berejo še danes ženske vseh starosti, ni imela prostora za modo. Imeli smo zgolj dve modni strani, kar je bilo občutno premalo in že nekaj časa smo razmišljali o tem, da bo na tem področju treba nekaj narediti," spregovori o začetkih Bernarda Jeklin, ki je "mati" kar nekaj revijam v slovenskem revijalnem prostoru.

Legenda slovenskega novinarstva Bernarda Jeklin in novi urednik revije Modna, Aljoša Krošlin Grlj. Legenda slovenskega novinarstva Bernarda Jeklin in novi urednik revije Modna, Aljoša Krošlin Grlj. Pin It

Najboljša formula za uspeh je vedno po malem jeziti ljudi


"Naslovnica za proslavitev nove ekipe in osemnajstega rojstnega dne je genialna, čeprav jo bodo vsi popljuvali. Je provokativna in odličen material za prodajo," pove gospa Jeklin, ki Modni želi čim več provokacij, čim daljše življenje in da bi ljudi vedno po malo jezila. "To je najboljša formula za uspeh," zaključi "rdeča baronesa", kot ji nekateri radi pravijo, ki vedno izbere revijo ali knjigo pred spletom, saj ji mora kot pravi papir pod prsti šumeti.

Brez konkurence in primerjav z drugimi revijami


"Spet bomo organizirali teden mode in nagrade za najbolje oblečene Slovenke in Slovence," pa začne o projektih Modne govoriti direktor in glavni urednik revije Aljoša Krošlin Grlj. "Prvič v življenju delam to, kar želim delati. Reviji želim, da ni slovensko skromna, ampak da med Slovenci spodbuja še kaj več kot zgolj skromnost, saj po mojem mnenju skromnost ni lepa čednost," pove svoje voščilo za polnoletnost Aljoša, ki meni, da zaradi tega, ker je Modna prva slovenska modna revija, nima konkurence in se ne želi primerjati z drugimi.
Mesto odgovorne urednice je prevzela stilistka Nina Jagodic, ki ima z Modno že pravo zgodovino. "Moj odnos z njo je malo patetičen. Kupovala sem jo že v srednji šoli, jo občudovala in je del mojega življenja že dolgo obdobje."

Ob polnoletnosti revije Modna so pripravili tudi razstavo njenih naslovnic. Ob polnoletnosti revije Modna so pripravili tudi razstavo njenih naslovnic. Pin It

V reviji bodo predstavljali slovensko modno identiteto


V novi vlogi pa se je znašla televizijka in novinarka Maša Kljun. Mesto urednice mode in lepote ji predstavlja velik izziv, ki se ga zelo veseli. "Moda je bila sicer vedno del mojega življenja, na začetku sicer zasebnega, zdaj pa je to postal še moj poklic, kar me še bolj veseli, saj moramo ljudje v življenju delati to, kar nas veseli," pove Maša, ki pravi, da je sicer treba pogledati čez planke, a vseeno bodo v reviji predstavljali slovensko modno identiteto.

Slovenska naslovnica ni imela v tujini nobene vrednosti


"Naslovnico Modne sem krasila kar nekajkrat, mislim, da petkrat. Vsekakor je to posebno priznanje s strani ekipe z Barbaro Žnidar in Sašem Radovičem na čelu, ki je takrat Modno ustvarjala," pove nekdanja manekenka Tjaša Stanič, ki prizna, da slovenske naslovnice niso imele nobene vrednosti v tujini. "Agenti v Milanu in Parizu so iz predstavitvenih map vedno vrgli ven. A vseeno je bila meni to vedno posebna čast." Tjaša sicer revije o modi in lepoti ne bere. "Ne kupujem modnih revij, v stiku z modo sem bolj prek interneta in seveda trgovin, v katerih vidiš, kateri so modni trendi. Nisem odvisna od tega, da bi morala prelistati na primer revijo Vogue in iz tam pobirati navdih. Revije me dolgočasijo," je iskrena Tjaša, ki se ji zdi pohvalno, da se je Modna obdržala toliko časa v našem prostoru. Novi ekipi pa želi veliko ustvarjalnosti, dobre organizacije in veliko bralcev.

Iryni Osypenko Nemec je všeč avba na naslovnici, saj nakazuje na to, da gre za revijo slovenskega porekla. Iryni Osypenko Nemec je všeč avba na naslovnici, saj nakazuje na to, da gre za revijo slovenskega porekla. Pin It

Všeč ji je avba na naslovnici, ki nakazuje, da je revija slovenskega porekla


Revije o modi in lepoti pa pridejo pri ukrajinski lepotici Iryni Osypenko Nemec na vrsto bolj poleti kot branje za na plažo. Pove, da ji je preobrazba Modne všeč, saj je zelo zanimiva in na nek način provokativna. "Všeč mi je avba na naslovnici, saj se takoj vidi, da je revija slovenskega porekla." Doda, da sključena, rahlo vbočena poza namiguje na pretirano suhost manekenk v modnem svetu.

Hčerki bi ukvarjanje z manekenstvom celo prepovedala


"Modne revije kupuje veliko mladih deklet in zaradi podob modnega sveta so nastale sodobne bolezni, kot sta anoreksija in bulimija, ki ju prej nismo poznali. Tega je v modnem svetu ogromno in nisem prepričana, da bomo kdaj ta problem izkoreninili, saj moda vztraja pri suhosti, nekateri pri pretirani suhosti," pokomentira situacije v modnem svetu Iryna, ki upa, če bo nekoč imela hčerko in bo nekoč želela postati manekenka, imela njen metabolizem in njene gene. "Če bi šla v ekstreme, bi ji zaradi zdravja celo prepovedala ukvarjanje z manekenstvom, saj je zdravje na prvem mestu," pove Iryna, ki pravi, da si modni svet zatiska oči pred tem problemom.

Foto: Matjaž Tavčar
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Si za preobrazbo?

Izberite tisto, v čemer uživate. Le na takšen način lahko dosežemo dobre rezultate. Prijavite se na natečaj!

Podarjamo luksuzno razvajanje sredi dvatisočakov

Nekajdnevne počitnice sredi gorskega raja so idealne za popolno sprostitev. Sodelujte v nagradni igri!

Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.

Anketa

Katero od glavnih mest naših sosednjih držav vam je najbolj všeč?

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba in akcija do 15.2.2016.

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo