0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Filozofiranje v Varieteju, tokrat o športu

Avtor: N. M.

Filozof in glasbenik Boštjan Narat bo v Filozofiranju v Varieteju gostil Leva Krefta. Filozofa bosta govorila o športu.

0
0
0
0
0
Pin It

Boštjan Narat v unionski kavarni že tretjo sezono vodi pogovorne večere, v katerih skupaj z gosti, strokovnjaki različnih (predvsem humanističnih) smeri, dokazuje, da je filozofija pravzaprav vesela znanost, išče pa jo v vseh točkah življenja in vsakdana.

Jutri ob 20. uri bo v Filozofiranju v Varieteju gostil Leva Krefta. Pogovor se bo vrtel okoli športa, s katerim se filozof v zadnjih letih intenzivno ukvarja in na temo katerega je letos izdal knjigo Levi horog, filozofija športa v osmih esejih.

Šport v mislih filozofije

Šport v mislih filozofije

Knjiga Leva Krefta Levi horog, ki je izšla pri Založbi Sophia, je prva monografija, ki v naš jezikovni in akademski prostor prinaša do zdaj večinoma spregledano znanstveno disciplino – filozofijo športa, ki se je vzpostavila v 60. letih prejšnjega stoletja. Kreft kot pionir tega relativno mladega filozofskega polja šport s pomočjo konceptualnih filozofskih orodij razločuje od rekreacije in telovadbe, s čimer pa ga loči tudi od sicer ustaljenih pristopov obravnave športnih ved.

Filozof se pri analizi tako antičnega kot sodobnega športa ne zadovolji s tradicionalnim utemeljevanjem in poveličevanjem športa kot smotrne, koristne in razumne dejavnosti, kot tudi ne z razumevanjem športa kot orodja za zaslepljevanje množic na ozadju kapitala in izkoriščanja, ker oba pristopa za avtorja predstavljata ideologijo poveličevanje in izkoriščanje avtentičnosti športa.

Avtor filozofijo športa vrtinči skozi analizo konkretnih primerov: nogometa, kriketa, boksa, smučarskih skokov, boja proti dopingu, športnih spektaklov, smučarskih skokov, gladiatorskih iger in plavalca Marina Strela, ki osvetljujejo diskurzivno ozadje sodobnih pogledov na šport, pa naj gre za njegovo definicijo, za njegovo lepote in spektakelsko funkcijo oziroma dramatičnost ali za razmerje med športnikom in občinstvom, za razliko med visokimi in plebejskimi športi, za njegovo vpetost v kapitalistično ekonomijo ...

Delo je napisano v jasnem slogu in konciznem jeziku, čeprav je poglobljena in široka filozofska ter sociološka študija, ki se opira na številne priznane sodobne in klasične avtorje ter njihove uvide.

Preberite še:

Foto: www.pripovedovalskivariete.si
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Viktorji: Glasujte za Planet Siol.net

Z SMS-sporočilom glasujte za Planet Siol.net in se potegujte za bogate nagrade!

Fotogalerija
Rašica z modno revijo

Slovenska blagovna znamka Rašica, podjetje z dolgotrajno in bogato tradicijo, se je v četrtek zvečer predstavila v izjemni luči.

Anketa

Ali že čutite spomladansko utrujenost?

Hotel Sol Aurora****

Vroče sonce, kristalno morje in razkošen hotel v čarobnem Umagu! 3 dni s polpenzionom le 139 € za dva!

Naklofen gel

Proti bolečinam v mišicah in sklepih.

Razmišljate o prenovi ogrevanja?

Nova tehnologija IR ogrevanja z visokimi prihranki! Povprašajte za brezplačen izračun vašega objekta!

oglasno sporočilo Zagotavlja