NATISNI PISAVA

Koncert Macy Gray

Macy Gray: To je eden tistih dni …

Avtor: Matjaž Tavčar

"To je eden tistih dni ..." so bile besede, s katerimi je ameriška pevka komentirala kup neprijetnosti, ki so spremljale včerajšnji koncert na Lentu.

Koncert temnopolte dive na Glavnem odru na Dravi, ki je bil razprodan že nekaj dni pred dogodkom, so organizatorji označili za enega od vrhuncev letošnjega jubilejnega festivala Lent. Na žalost sta vmes posegli surova narava in nepredvidljiva tehnika, tako da o presežkih ne moremo govoriti, lahko pa brez kančka slabe vesti rečemo, da so Macy Gray in njena odrska druščina vsem težavam navkljub v Mariboru pustili izjemen glasbeni pečat. Okus po koncertu je bil namreč sladek, ne grenek.

Namesto zrezka na pico"Pevka ni imela nikakršnih posebnih zahtev. Pripravili smo srebrni pribor in kristalne kozarce. Kuharji so celotni ekipi pripravili izbrano hrano – med drugim tudi goveje zrezke –, vendar se je Macy raje odpravila v mesto na pico margarito," nam je pred koncertom povedal Boris Črnič, tiskovni predstavnik festivala. "Pevka je imela po koncertu namen vrteti glasbo v lokalnem klubu, vendar tega za zdaj menedžement še ni potrdil."

Koncert, ki naj bi se začel ob pol desetih zvečer, je za dobre pol ure premaknila močna nevihta, ki je bila za nekatere popolnoma premočene posameznike tudi zadnje dejanje večera. Ob desetih so člani benda le zasedli svoja mesta, mesto ob Dravi so objeli počasni, zibajoči se r'n'b ritmi, glasni vzkliki občinstva so na oder pospremili osrednjo zvezdo večera. Pevka unikatnega raskavega glasu in znamenite grmičaste pričeske je postregla s predjedjo večera, pesmima Ghetto love z njenega četrtega albuma Big in Kissed it, ki je našla mesto na petem studijskem albumu The Sellout. Tretja pesem Here Comes The Rain Again od Eurythmics je napovedala najnovejši album Covered, ki je izšel marca letos, na njem pa so zbrane priredbe sodobnih klasik različnih ustvarjalcev. Poleg že omenjene predelave sta pohvale vredni predvsem pesmi Creep od Radiohead in Nothing Else Matters od Metallice. Prva je zaživela v soul preobleki, distorzijo so nadomestile angelske klaviature, druga je blestela v dovršenem jazzovskem standardu. Kar zadeva avtorske skladbe, je Macy predstavila vse najsvetlejše primerke svoje kariere: Sweet Baby, The Sellout, Sexual Revolution, Happiness, Slowly, konec večera pa je bil, kot že ničkolikokrat poprej, v rokah uspešnice I Try, ki je pevko ob prehodu tisočletja tudi popeljala med zvezde in ji zagotovila enega in edinega grammyja.

Tehnični incident in močan nalivScenografija na odru je bila povsem preprosta, vse je bilo v rokah igre svetlobe, glasbenikov in povezovanja zvezde večera. Menjanje garderobe, kar je Macy storila trikrat, in uporabo svetlečega stojala za mikrofon pač ne moremo šteti kot neki performerski presežek. Pevkin drzen stil oblačenja, prepreden z ogrlicami, poudarjenimi trepalnicami in edinstveno pričesko, je nekaj povsem drugega. Odobravanje je bilo slišati predvsem iz ust nežnejšega spola.

Uvodni naliv ni napovedal nič dobrega, saj je nekje na sredi koncerta začelo piskati v enem od glavnih zvočnikov. Tehniki so se nekaj časa nemočno spogledovali, nato le prekinili koncert, našli napako – pokvarjen efekt – in koncert se je lahko nadaljeval. Le nekaj trenutkov zatem se je iz strehe spontano vlila voda in skoraj povsem namočila Macy. "To je eden tistih dni. Napaka je seveda vaša, ne moja," je v smehu dodala pevka. "Ne znam pravilno izgovoriti imena vašega mesta. Maribor? Zveni tako ameriško. Slišala sem, da radi in veliko pijete. To je za nas dobro, ker več kot spijete, bolje bomo zveneli," nadaljuje in med publiko sproži salve smeha in odobravanja.

V sklepnem delu koncerta se je nad Mariborom utrgal oblak, vlilo se je kot iz škafa, nekaj ljudi je dobesedno zbežalo s prizorišča, preostali so se sprijaznili z mokroto in pevko spodbujali do bridkega konca. Macy Gray je pesem I Try odpela kar na dežju, se iskreno zahvalila za pozornost in oder zapustila z besedami: "Najboljša in najpomembnejša stvar v življenju je svoboda."

Foto: Matjaž Tavčar
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Z Deezerjem ste lahko sami svoj DJ

Ustvarite pravo razpoloženje z izborom prave glasbe. Dobrega počutja ne prepustite naključju. Z Deezerjem ste lahko sami svoj DJ – vedno in povsod.

Tretja sezona serije Sirote samo na Pickboxu

19. aprila na Pickbox prihaja prava znanstvenofantastična poslastica, tretja sezona serije Sirote (Orphan Black).

Streha za en evro!

Sodelujte v nagradni igri. S podjetjem Obenauf vam podarjamo streho za samo en evro!

Festival Izbor za ljubitelje vrhunske kulinarike

V prihodnjih sedmih tednih bomo podeljevali vstopnice za kulinarično-vinski festival Izbor.

Anketa

Katera gospodinjska opravila so vam najmanj ljuba?

Zadeni 300€, potovanje ali Organka

Organko bo ob Svetovnem dnevu Zemlje bogato obdaril nekoga izmed vas, ki vam je mar varovanje narave in ki bo pravilno odgovoril na nagradno vprašanje.

Naravna sladila brez kalorij Sukrin

Se želiš izogniti sladkorju? Poskusi naravna sladila brez kalorij Sukrin, ki so zelo podobna sladkorju.

April je mesec kuhinj

Ob nakupu kuhinje podarimo pomivalni stroj Bosch energijskega razreda A++! Samo v salonu DanKuchen BTC in Kranj-Šenčur Cubis.

oglasno sporočilo Zagotavlja