NATISNI PISAVA

Majke in Partibrejkers: skupni nastop en sam presežek

Avtor: Andrej Planinšec

Obojestransko spoštovanje je očitno podžgalo giganta hrvaškega in srbskega rock'n'rolla, da sta dala vse od sebe. V tako dobri izdaji ju nismo slišali že leta!

Pin It

Obilica snega in slabi vremenski obeti niso nikogar odvrnili od velikega rock'n'roll dogodka. Na koncertu hrvaške skupine Majke in srbskih Partibrejkers se je zbralo ogromno ljudi. V Cvetličarni, odkar je prenovljena, verjetno še ni bilo toliko obiskovalcev. Na ogromnem balkonu tokrat namreč ni bilo miz in sedežev, tako da so tudi tam nastale tri ali celo štiri vrste poslušalcev.

Prvoligaški spektakel je na nesrečo kakšnih tristotih obiskovalcev, ki so se zaradi slabe logistike prirediteljev še drenjali v dvorano, točno ob napovedani uri začela vinkovška skupina Majke. Začeli so neverjetno silovito in, treba je priznati, tudi precej glasno. Že po prvih dveh skladbah je postalo jasno, da bomo slišali precej bolj "navite" Majke, kot smo jih sicer vajeni v zadnjih letih. Pevec Bare je bil v odlični formi, kar je ponavadi glavni pokazatelj trenutnega dometa skupine. Majke so dobesedno drveli. Izvedbe uspešnic in njihovih najbolj kapitalnih skladb, ki so se vrstile druga za drugo, so rahlo oklestili. Predvsem so zmanjšali tiste bolj psihedelične in blues izlete, a ne tudi solističnih točk. Vse skupaj je delovalo zelo "na prvo", a kljub temu zares odlično. Bare je tokrat presenetljivo velikokrat puščal občinstvu, da je pelo do mile volje, kar sicer ni v njegovi navadi. Občinstvo pa je bilo zares pripravljeno, saj je pelo praktično ves čas nastopa skupine, ne samo takrat, ko ga je Bare pozval k temu. Med skladbami pa se je nekajkrat spontano razleglo glasno skandiranje: "Bare, Bare ..." Majke so se po dobri uri poslovili in kljub glasnim prošnjam občinstva se niso vrnili na oder. Definitivno je bil to prav poseben nastop legend hrvaškega rock'n'rolla – kratek, a ubijalsko efekten. Čutilo se je, da ima skupina veliko spoštovanja do dogodka in do benda Partibrjekers, ki je bil kljub vsemu glavna zvezda večera.

Pin It

Tudi srbski rock'n'roll bojevniki so začeli navito in morda tudi kanček bolj kompaktno kot na nekaterih prejšnjih nastopih v naših krajih. Spoštovanje je bilo očitno obojestransko. Tudi pevec Cane in ekipa so se namreč trudili na vso moč. Na koncu druge skladbe je pevca skupine Partibrjekes nekdo polil s pivom. Cane je znorel, dotičnega nekam poslal in mu razložil, da je s to "zafrkancijo" s pivom zamudil kakšno desetletje. S pivom se je polivalo še naprej, nekaj manj pa ga je letelo proti odru. Nasploh je treba povedati, da ima občinstvo na koncertih skupine Partibrejkers prav poseben, da ne napišemo ravno malo moten odnos do piva. Tudi tokrat je bilo kar nekaj obiskovalcev, ki so imeli med njihovim nastopom neverjetno veliko opravka s pivom. Manjšina je od njega bolj ali manj omagala, nekaj več pa je bilo priložnostnih natakarjev, ki so po nabiti dvorani brezglavo drveli s kozarci piva v roki. Polivanje s pivom je bilo že ničkolikokrat razlog, da je nastopajočim "vse padlo dol", vendar se tokrat to no zgodilo. Partibrejkers so nadaljevali še bolj srdito in energično, kot bi hoteli čim hitreje opraviti s tem incidentom.

Pin It

Na praznovanju svoje tridesete obletnice je bend pripravil zares dober izbor skladb, v katerem praktično ni manjkala nobena starejša ali novejša uspešnica. V velikem slogu je izvedel več kot dvajset skladb. Občinstvo je uživalo ob zares izvrstnem in nalezljivem groovu. Tudi pelo je veliko, čeprav morda nekaj manj kot med nastopom njihovih predhodnikov. Vsekakor pa je bilo vzdušje odlično. Partibrjekers so neumorno "trgali" več kot dve uri in pol. "Totalni odklop" pa je bil med skladbama Hipnotisana gomila in Kreni prema meni, ki ju je bend izvedel eno za drugo, a tudi tokrat ne povsem na koncu nastopa. Partibrejkers so "žgali" na polno, občinstvo pa je še glasneje tulilo in pelo. Preglasiti tako močno ozvočenje ni ravno mačji kašelj. Od formule efektnega in tokrat zares do konca navitega rock'n'rolla je bend odstopil samo v končni skladbi Ulični hodač, kjer je Cante v bolj psihedeličnem delu, dostojnemu kakšnih The Doors, še enkrat pozval poslušalce, naj pazijo nase in se imajo radi.

Tako odločnega in eksplozivnega benda Partibrejkers že leta ni bilo slišati. Seveda gre tu za finese. Beograjski velikani so, tudi ko imajo malo slabši dan, na visoki ravni, ki jo dosežejo le redki. Tokrat pa so preprosto prekosili sami sebe. V tako dobri izdaji jih nismo videli že leta. Nekaj podobnega velja tudi za skupino Majke. Vsekakor je koncert z dvema močnima in enakovrednima nastopajočima zelo dobra in, kot se je izkazalo, tudi donosna ideja.

Foto: Bojan Puhek
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Prvič po 25 letih se bo spet zbrala prva postava Big Foot Mame

Ljubljanski rokerji praznujejo že četrt stoletja, ob jubileju pa v Hali Tivoli prirejajo veliki koncert s pestrim naborom gostov.

Redefinicija športne limuzine: novi jaguar XE

Jaguar: že sto let emblem angleške elegance in prefinjenih jeklenih oblin je hkrati pojem prestiža in neustavljive moči, do nedavnega pa tudi cenovni sinonim za redke izbrance.

Postani nov obraz Monete in osvoji nagrado - 200 evrov dobropisa

Vas odlikuje iznajdljivost, radi nastopate pred kamero in znate opozoriti nase? Predstavite se nam s kratkim videom in sodelujte v natečaju za snemanje promocijskih videov za Moneto.

Fotogalerija
Kako smo se po Slovenski cesti vozili pred letom dni in kako se danes (video)

Prenove severnega dela Slovenske ceste je konec in danes se je tja spet vrnil promet. Mestni avtobusi, dostavna vozila in domačini. Kaj vse se je spremenilo v letu dni?

Anketa

Ste alergični? Na kaj?

Kia, velika odprodaja, samo do 30.9.!

Omejena količina modelnih letnikov 2015. Pro_Cee'd že za 99 EUR/mesec, EOM=0%.

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Ugodna wellness ponudba za pare

Udobna nastanitev, bogata zajtrk in večerja, bazeni in mnogo več. Že od 128 EUR v Bernardin wellness centru!

oglasno sporočilo