NATISNI PISAVA

DRAGONS' DEN - podjetniška domišljija nima meja

TOP 10 nenavadnih poslovnih idej

Avtor: I. J.

Oddaja Dragons' Den, ki prihaja tudi k nam, je največ sezon, do zdaj kar devet, doživela v Veliki Britaniji. Katere ideje, ki jih je žirija podprla, so bile najbolj nenavadne - in uspešne?

10. Omaka Reggae Reggae


Že ime zveni obetavno, kajne? Levi Root je v četrti sezoni oddaje Dragons' Den, investitorja Richarda Farleigha in Petra Jonesa tudi s svojo pesmijo prepričal, da sta plačala 50 tisoč funtov za 40 odstotkov njegovega podjetja. Omaka Reggae Reggae je pekoča omaka za žar, za katero je trgovska veriga Sainsbury pričakovala, da bodo prodali 50 tisoč stekleničk v letu, s pomočjo reklame, ki jo je ustvaril Rootov nastop v oddaji, pa so jih toliko prodali že v enem tednu in postavili prodajni rekord.

9. Magična pica


Se vam je kdaj zgodilo, da ste spekli pico, ki pa se na sredini ni spekla lepo? Raymond Smith je v šesti sezoni britanskega Dragons' Dena predstavil izum Magic Pizza, ki naj bi to preprečil. Čeprav so mnenja uporabnikov o izdelku deljena, pa je ta zdaj vseeno dobro prodajan. Theo Paphitis in Peter Jones sta vanj vložila 50 tisoč funtov.

8. Čajanka iz zgodovine


Podjetnica Angela Newman je leta 2010 pred žirijo oddaje Dragons' Den predstavila zanimivo idejo za projekt organizatorja zabav s pridihom dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Projekt je poimenovala Vintage Patisserie in z njim dovolj navdušila Deborah Meaden in Thea Paphitisa, da sta ji v oddaji ponudila 100 tisoč funtov finančnega vložka.

Izsek iz oddaje z Angelo Newman:

7. Glasbena skupina


Na Dragons' Den se je leta 2008 prijavila tudi glasbena skupina Hamfatter, ki je pred "zmaji" izvedla pesem Sziget (We Get Wrecked) in si namesto pogodbe za snemanje plošče na tak način skušala zagotoviti investicijo za razvoj svoje glasbene kariere. Na sodelovanje so bili pripravljeni kar štirje od petih žirantov, skupina pa se je odločila za Petra Jonesa, ki je ponudil 75 tisoč funtov. V eni uri po njihovem nastopu v oddaji so na spletu prodali 500 izvodov njihovega prvega singla.

6. Viseča vreča za sedenje


V prvi sezoni oddaje, predvajani leta 2005, je bila ena od najzanimivejših investicij zagotovo tista, ki jo je ponudila žirantka Rachel Elnaugh. Tekmovalki Tracey Herrtage je namreč ponudila 54 tisoč funtov za 49-odstotni delež pri produktu Le Beanock – kombinaciji vreče za sedenje in viseče mreže.

5. Cirkus


Pri prijavi dobičkonosne dejavnosti ali izdelka na oddajo Dragons' Den resnično ni omejitev. Decembra 2005 je v drugi sezoni šova sodeloval tudi Paul Cockle, ustanovitelj cirkusa z izvirnimi in sodobnimi predstavami, imenovanega The Generating Company. Investitorja Peter Jones in Theo Paphitis sta skupaj vložila 160 tisoč dolarjev in sta zato 40-odstotna lastnika cirkuškega podjetja.

4. Škornji z visoko peto


Oblikovalci Sarah in Mike Longthorn ter Laura Booth so leta 2010 pred sodnike stopili z modno idejo. Recimo. Predstavili so gumijaste škornje, ki so na deževnih in blatnih območjih več kot uporabni, le da so jim dodali višjo, polno peto, in nastal je izdelek WedgeWelly. "Zmaja" Thea Paphitisa so prepričali predvsem s svojim nastopom in navdušenjem, zato je v njihovo znamko vložil 65 tisoč funtov. Ostalo je zgodba o uspehu, saj so nekdaj dolgočasne škornje, ki so doživeli modno preobrazbo, začele nositi tudi zvezdnice, kot so Madonna in Dannii Minogue.

Izsek iz oddaje s predstavitvijo podjetja WedgeWelly:

3. Umetniške skulpture


V oddajo se je prijavil tudi umetnik Guy Portelli, sicer klasični kipar, ki je skušal pridobiti sredstva za serijo skulptur, ki bi sestavljale razstavo Pop ikone. Čeprav oddaja Dragons' Den ne zveni kot prava izbira za umetnika, pa se je izkazala za popolno odskočno desko. Portelli je pridobil investicije od treh žirantov, ki se jim je zdela umetnost dobra naložba kljub recesiji. Želel si je 70 tisoč funtov, a je zavrnil 90 tisoč funtov od Duncana Bannatyne in raje sprejel 80 tisoč funtov od treh sožirantov.

2. Tekoči trak za pse


Ljudje, ki svojim štirinožnim prijateljem ne morejo zagotoviti dovolj gibanja, ponavadi najamejo poklicnega sprehajalca psov. A Sammy French se je domislila tudi alternative – tekočega traku za pse, ki ga je poimenovala Fit Fur Life. Žirantom oddaje Dragons' Den se je zadeva zdela dovolj zanimiva, da so vanjo vložili kar 100 tisoč funtov.

1. Čarobna paličica


V osmi sezoni Dragons' Dena, predvajani avgusta 2010, sta Richard Blakesley in Chris Barnardo, ustanovitelja podjetja The Wand Company, pred "zmaji" predstavila izdelek, ki sta ga poimenovala Kymera. Pravzaprav gre za čarobno paličico, ki je v resnici daljinski upravljalnik za televizijo brez gumbov in deluje na gib. Član žirije Duncan Bannatyne je v 20-odstotni delež v podjetju vložil kar 200 tisoč funtov. Podjetje je v svojem prvem letu zaslužilo milijon funtov. Prava zgodba o uspehu in dokaz, da so včasih malce trapaste ideje tudi najboljše.

Imate tudi vi kakšno idejo, ki bi lahko pomenila začetek uspešne poslovne poti? Predstavite jo v oddaji Dragons' Den, kjer si boste lahko ob prepričljivem nastopu zagotovili finančno podporo za vaš projekt!

Novosti in zanimivosti o nastajajoči oddaji bomo z vami delili na Facebook strani.

Več o tem:

Prek "zmajevega gnezda" do poslovnega uspeha

Dragons' Den je resničnostna oddaja, ki združuje ustvarjalne in podjetne, ki želijo idejo preoblikovati v uspešno podjetje, ter naložbenike, ki nenehno iščejo dobre poslovne priložnosti.

Steve Jobs z iPadom ni prepričal "zmajev"

V Veliki Britaniji se je v oddaji Dragons' Den, ki bo kmalu doživela tudi slovensko različico, leta 2010 preizkusil celo Steve Jobs. Ta je skušal finančnikom prodati svojo zamisel o iPadu.

Video: YouTube
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Prvič po 25 letih se bo spet zbrala prva postava Big Foot Mame

Ljubljanski rokerji praznujejo že četrt stoletja, ob jubileju pa v Hali Tivoli prirejajo veliki koncert s pestrim naborom gostov.

Redefinicija športne limuzine: novi jaguar XE

Jaguar: že sto let emblem angleške elegance in prefinjenih jeklenih oblin je hkrati pojem prestiža in neustavljive moči, do nedavnega pa tudi cenovni sinonim za redke izbrance.

Postani nov obraz Monete in osvoji nagrado - 200 evrov dobropisa

Vas odlikuje iznajdljivost, radi nastopate pred kamero in znate opozoriti nase? Predstavite se nam s kratkim videom in sodelujte v natečaju za snemanje promocijskih videov za Moneto.

Fotogalerija
Kako smo se po Slovenski cesti vozili pred letom dni in kako se danes (video)

Prenove severnega dela Slovenske ceste je konec in danes se je tja spet vrnil promet. Mestni avtobusi, dostavna vozila in domačini. Kaj vse se je spremenilo v letu dni?

Anketa

Ste alergični? Na kaj?

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba samo do 15.9.2015!

Narf - Plavanje za otroke, mladostnike in odrasle

Največja ljubljanska netekmovalna plavalna šola, ki postavlja kvaliteto na prvo mesto. Zaplavajte z nami!

7 do 10 let mlajši v nekaj dneh?

Odkrijte to skoraj magično moč morskih alg in izbrišite gube z obraza. Rezultat že po prvi uporabi!

oglasno sporočilo