TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 3. 2008,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 9. 3. 2008, 8.58

8 let

Šempetrska bolnišnica lani s 725.000 evri izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V šempetrski bolnišnici, ki je lansko leto končala s 725.000 evri izgube, so ustavili negativni trend in letos ne pričakujejo rdečih številk, je povedal v. d. direktorja bolnišnice Silvan Saksida.

Tihega protesta zdravnikov in medicinskih sester po njegovih besedah bolniki zaenkrat še ne občutijo, a se to lahko spremeni.

Bolniki tihega protesta zdravnikov in medicinskih sester, ki se je v ponedeljek začel tudi v šempetrski bolnišnici, še ne občutijo. "Če bo trajalo dalj časa, se bo to nedvomno pokazalo pri izvedbi programov. Lahko pride do bistvenega podaljšanja že tako predolgih čakalnih dob," je opozoril Saksida, ki kot v. d. direktorja ustanovo vodi od oktobra lani.

Relativno uspešno lansko poslovanje

Lansko poslovanje bolnišnice je označil kot relativno uspešno. "Zastavljeni program smo v celoti izpeljali, ponekod pa celo presegli. Izguba je že v prvih devetih mesecih znašala 681.000 evrov, brez preko 200.000 terjatev pa bi bila ob koncu leta celo nižja. Novo vodstvo je uspelo ustaviti negativni trend poslovanja," je pojasnil Saksida. Poslovne rezultate je sicer v torek obravnaval svet bolnišnice.

Več za pogodbene delavce Med vzroki za rdeče številke je Saksida omenil za petino višje stroške za zdravila in medicinske pripomočke, precej več stroškov imajo tudi z najemanjem pogodbenih sodelavcev. Tudi zaradi uvajanja novih programov - lani so uvedli endoskopijo zgornjih prebavil in koronarografijo - morajo namreč najemati okoli 60 zunanjih sodelavcev, kar je bolnišnico stalo preko 120.000 evrov. Stroški 903 zaposlenih, od katerih je 80 zdravnikov, predstavljajo slabi dve tretjini vseh odhodkov, je razložil.

Že letos brez izgube?

Po njegovih besedah naj bi šempetrska bolnišnica že letošnje leto končala brez izgube, a tega še ne more zagotoviti, ker bodo pogodbo z zdravstveno zavarovalnico podpisali šele maja. Med pomembnejšimi letošnji investicijami, za katere namenjajo 3,6 milijona evrov - tako predvideva plan, ki ga je potrdil svet zavoda -, je izpostavil nakup CT aparata in mamografa, dokončanje projektne dokumentacije za urgentni center ter nadaljevanje požarno varnostne sanacije sedanje stavbe.

Še vedno s kadrovskimi težavami Sicer pa šempetrsko bolnišnico še vedno tarejo kadrovske težave. "Lani je odšlo 99 delavcev, predvsem medicinskih sester in pomožnega osebja, zaposlili pa smo jih 92. Fluktuacija predstavlja problem, saj zaradi velike obremenjenosti in nizkih plač odhajajo izkušeni kadri," je priznal Saksida.

Kot je še povedal, se namerava prijaviti na razpis za direktorja bolnišnice, s čimer naj bi se svet zavoda ukvarjal na aprilski seji. "Če bi imel možnost nadaljevati delo s sedanjo ekipo, razmišljam, da bi se na razpis prijavil," je še povedal Saksida.

Ne spreglejte