TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2008,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 19. 9. 2008, 13.57

8 let

Šempetrska bolnišnica z novim MG in prenovljeno lekarno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica slovesno predala namenu aparat za magnetno resonanco (MR) in odprla prenovljene prostore lekarne.

Tik pred volitvami ni čas za "pregrete zadeve", je ministrica komentirala nezadovoljstvo zaposlenih v zdravstvu z novim plačnim sistemom. "Dva dni pred volitvami gotovo ni čas za kakršnekoli pregrete zadeve, ampak je treba stvari pogledati realno v miru in se o njih pogovoriti. Smo v demokraciji, dialog je vedno odprt," je povedala Mazej Kukovičeva. Po njenih besedah so v zadnjem letu veliko storili na področju kolektivnih pogodb, aneksov in zakonov, odstotek dviga plač pa je prav v zdravstvu največji, je poudarila.

Nezadovoljstvo z novim plačnim sistemom za javne uslužbence je veliko tudi v šempetrski bolnišnici. Bolnišnična enota sindikata zdravstvene nege tako že zbira podpise pod peticijo z zahtevo za takojšen in brezpogojen odstop vodstva Zbornice zdravstvene nege, več kot polovica od 910 zaposlenih pa ni podpisala aneksa k pogodbi o zaposlitvi in se je pritožila. Direktor bolnišnice Silvan Saksida, ki je ministrico seznanil s situacijo, je zatrdil, da bodo vse pritožbe obravnavali in morebitne nepravilnosti odpravili.

Mazej Kukovičeva pozvala k donacijam zdravstvu Sicer pa je Mazej Kukovičeva v Šempetru pri Gorici slovesno predala namenu aparat za magnetno resonanco, ki ga v bolnišnici uporabljajo že nekaj časa. Ob tem je spomnila, da strategija Slovenije predvideva enakomeren razvoj bolnišnic, tako z opremo kot s kadri, in pozvala gospodarstvo ter posameznike k donacijam zdravstvu.

Gre za 1,3 milijona evrov - denar so v bolnišnici zagotovili sami - vredno napravo, ki bo omogočila preiskave glave, hrbtenice, kolena, ramena, pa tudi srca in področja trebuha, je o novi magnetnoresonančni napravi povedal predstojnik šempetrskega radiološkega oddelka Ivan Leban. Dnevno z aparatom opravijo 12 preiskav, kar pomeni okoli 2400 letno, čakalna doba pa znaša mesec in pol, je pojasnil.

Ena najsodobnejših diagnostičnih linij v Evropi V šempetrsko bolnišnico so danes pripeljali tudi aparat za računalniško tomografijo, ki ga bodo namestili v prihodnjem tednu in bo nadomestil pred meseci pokvarjenega. Dobrodošel bo zlasti za nujne primere, ki so jih doslej vozili na pregled čez mejo v bolnišnico v Gorici, je poudaril Leban. S tem imajo eno najsodobnejših diagnostičnih linij v Evropi, je dodal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna, pred letom še direktor šempetrske bolnišnice.

Žiberna je bil z Mazej Kukovičevo, ki je ob obisku šempetrski bolnišnici podarila 20 izvodov svoje biografske knjige Voz na strmini, navzoč tudi pri odprtju prenovljene bolnišnične lekarne. Gre za najsodobnejše opremljeno lekarno v Sloveniji, sta poudarila Žiberna in Saksida.

Investicija je stala 500.000 evrov, pri čemer je polovico zagotovila bolnišnica, polovico pa so zbrali z donacijami, pripomogla pa bo k večji varnosti bolnikov, je povedala vodja bolnišnične lekarne Marjetka Štefančič. Ob tem je ministrico opozorila na pomanjkanje farmacevtov v bolnišnici, kar je po njenih besedah tudi posledica prenizkih plač.

Kot največjo prednost nove lekarne je izpostavila prostor za pripravo citostatikov, kar pomeni, da onkološkim bolnikom iz regije ne bo treba več na terapije v Ljubljano. V Šempetru pri Gorici bodo namreč v drugi polovici oktobra začeli tudi z ambulantnim onkološkim programom s kemoterapijo, je dejal Saksida.

Ne spreglejte