Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
16.21

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Božiček za en dan Savina Goličnik mali junaki

Četrtek, 3. 12. 2015, 16.21

6 let, 8 mesecev

Božiček bo prinašal darila, a potrebuje vašo pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V okviru dobrodelne akcije Božiček za en dan bodo Slovenci letos obdarili 8.400 otrok. Organizatorji iščejo prostor za skladiščenje daril in donatorje, ki bi pomagali pri opremi pomanjkljivih daril.

Dobrodelna praznična akcija Božiček za en dan se je rodila leta 2012. V okviru akcije so Slovenci v prvem letu obdarili 250 otrok, leta 2012 so jih razveselili 3.800, lani skoraj 8.000, letos pa že več kot 8.400.

Projekt, ki si ga je po vzoru južnoafriškega projekta Santa Shoebox, v katerem sodeluje že več kot 900 organizacij, zamislila Savina Goličnik, temelji na mešanici humanitarnosti, ustvarjalnosti in osebnega pristopa.

Tako ne obdarujete nekega povsem anonimnega otroka, ampak poznate njegovo ime, starost in regijo, od koder prihaja. S temi podatki so namreč vpisani na seznamu, ki so ga sredi novembra objavili na uradni spletni strani projekta www.bozicekzaendan.si in ki so ga Slovenci, kot je zdaj že v navadi, "razgrabili," če se bolj grobo izrazimo, v slabih treh tednih.

Z razmislekom do šestih darilc

Savina si želi, da bi bilo darilo sestavljeno z mislijo na obdarovanca. Da ne gre torej samo za črtanje s seznama, ampak temeljit razmislek o tem, kakšno darilo bi nekomu narisalo nasmeh na obraz.

Pravilnik projekta določa, da naj darilo vsebuje šest stvari, kar pomeni, da vsi otroci dobijo popolno darilo. Vsako darilo mora vsebovati:

- nekaj za "cartanje" (najpogosteje je to plišasta igračka, bodite pozorni na starost svojega obdarovanca), - pripomoček za osebno higieno (zobna krtačka, gel za prhanje šampon …), - nekaj za šolo (barvice, flomastri, knjiga …), - nekaj za igranje (avtomobilček, žoga, punčka, odvisno od starosti; pri starejših otrocih lahko igračo izpustite in jo nadomestite z dodatno šolsko potrebščino), - kos oblačila (rokavice, kapa, nogavice, majica …) in - nekaj sladkega.

Božički morajo vse našteto shraniti v škatlo (organizatorji priporočajo škatlo za čevlje ali škornje) in jo okrasiti po svojih željah. Škatlo in pokrov je treba zaviti posebej in zavezati z elastiko, saj bodo prostovoljci vsa darila pregledali, umaknili neprimerna darila, kot so strgana in umazana oblačila ali sveže pecivo, in po potrebi dopolnili.

Na seznam prihaja novih sto imen

Čeprav je bilo letos na seznamu kar tisoč otrok več kot lani, so Božička našli že vsi predlagani otroci, zato so organizatorji projekta zdaj v sodelovanju z različnimi institucijami poiskali še sto otrok, ki bi se razveselili Božičkovega darila.

Njihova imena bodo na spletni strani objavili v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte