Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2015,
21.25

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rumena majica Chris Froome Marko Džalo Sandi Murovec

Nedelja, 27. 9. 2015, 21.25

1 leto, 1 mesec

Chris Froome je rumeno majico s francoskega Toura podaril za slovenske otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Chris Froome, dvakratni zmagovalec na najbolj cenjeni kolesarski preizkušnji na svetu, francoskem Touru, je na pobudo sodelavca ekipe Sky Marka Džala slovenskim otrokom podaril svojo rumeno majico.

Rumena majica s francoskega Toura je najbolj čislan kolesarski spominek, s katerim se lahko pohvalijo le najbolje pripravljeni etapni kolesarji na svetu. Zahvaljujoč dvakratnemu zmagovalcu Toura in tretjemu na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 Chrisu Froomu si ga zdaj lahko prislužite tudi vi.

Rumena majica je namreč po zaslugi Marka Džala, športnega terapevta v kolesarski ekipi Sky, in Sandija Murovca, avtorja smučarskega sistema UPS in oblikovalca olimpijske garderobe, romala na Val 202, kjer jo bodo dražili v okviru projekta Botrstvo.

Froome je akcijo pospremil tudi z videoposnetkom, v katerem je izrazil upanje, da bo kos oblačila, ki ga podarja, pomagala zbrati čim več denarja za otroke v Sloveniji. "Mislim, da gre za odličen projekt, in želim vam le najboljše," je za popotnico zaželel Froome.

In kako se je vse skupaj pravzaprav začelo? Marku Džalu, enemu od štirih Slovencev, ki so zaposleni v klubu Sky, se je ideja o rumeni majici, ki bi nekomu polepšala dan, porodila lani, ko je v Sloveniji potekala široko zastavljena akcija zbiranja pomoči za operacijo takrat 21-mesečnega Reneja.

"Spomnim se, da je Kristijan Koren takrat prispeval zeleno majico Petra Sagana, in takrat sem prišel na idejo, da bi tudi mi lahko poskusili nekaj podobnega. Lani se nam na Touru ni izšlo po načrtih (Froome je zaradi posledic padca odstopil v peti etapi, op. a.), zato to ni bilo izvedljivo, letos pa je bilo za kaj takega precej več priložnosti. Mislim, da je Froome na Touru osvojil kar 17 rumenih majic. Eno od teh je z veseljem odstopil v dobrodelne namene, konkretno za otroke v Sloveniji," pojasnjuje Džalo, ki je poskrbel tudi za to, da je vseh devet kolesarjev, ki so v Franciji zastopali britanski Sky, na majico prispevalo svojo podpis.

Murovec želel le to, da bodo zbrana sredstva namenjena športnikom

Majico je takoj po koncu Toura predal Sandiju Murovcu, Kranjčanu, ki pogosto organizira dobrodelne akcije in pri njih sodeluje.

"Marko me je kontaktiral že nekaj etap pred koncem Toura, češ da so se v Skyju pogovarjali o tem, da bi podarili rumeno majico in da spremljajo moje delo na področju smučanja ter da jim je všeč, da se vzporedno udejstvujem tudi na humanitarnem področju. Dodal je, da se s tem ukvarjajo tudi oni, in me vprašal, ali mi kaj prav pride rumena majica. Ali se šalite, sem jim odpisal. Seveda, da mi pride prav. Majico z vsemi podpisi kolesarjev Skyja na Touru sem že naslednji ponedeljek imel na svoji mizi. Neverjetno. Takoj sem poklical Kristijana Korena in še njega prosil za majico, ki bo šla v dobrodelne namene. Morda bo priskrbel še majico Petra Sagana."

Murovec je takoj kontaktiral Anjo Hlača Ferjančič z Vala 202, saj se, kot pravi, zaveda, da bi s širšo akcijo lahko zbrali še precej več, kot če bi akcijo organiziral sam. "Usmerila me je na Jano Vidic, ki se ukvarja s projektom Botrstvo, in hitro smo našli skupni jezik. Želel sem si le to, da bi bil denar namenjen športnikom, ker majica prihaja iz rok športnikov," je povedal Murovec, avtor smučarskega sistema UPS (učenje s podaljševanjem smuči - op. a.) in olimpijske kolekcije za Rio 2016.

V roke mladim športnikom iz projekta Botrstvo

Koliko denarja jim bo na Valu 202 z dražbo uspelo zbrati, je težko reči, vsekakor pa si vsi želijo, da bi bila vsota čim večja.

Vse, kar se bo do petka, 2. oktobra 2015, do 8.00 zbralo na njihovem računu, bo namenjeno mladim športnim talentom iz projekta Botrstvo v Sloveniji.

V projekt Botrstvo je vključenih že več kot 4.500 socialno ogroženih in pomoči potrebnih otrok. V zadnjih štirih letih, kolikor časa je aktiven in ga vodi novinarka Jana Vidic, so zbrali že več kot 5,6 milijona evrov.

Ne spreglejte