Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
10. 9. 2015,
12.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 9. 2015, 12.40

8 let, 1 mesec

Le kaj bodo sredi noči počeli na Ljubljanici?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če boste v noči s petka na soboto videli na Ljubljanici kajakaše in kanuiste ... Ne skrbite, veslali bodo za dober namen, in to že tretje leto zapored.

V petek in soboto (11. in 12. september) bo na Ljubljanici že tretje leto zapored potekla dobrodelna prireditev 24 ur veslanja - Veslamo za dober namen. Začetek prireditve bo v petek ob 15. uri v kajak kanu klubu Ljubljana (Livada 31), konča pa se v soboto ob 15. uri. Ljubljanski klub bo za tiste, ki nimajo kajakaške opreme, zagotovil določeno število rekreativnih kajakov za začetnike. Prisotni pa bodo tudi učitelji kajaka, ki bodo začetnikom dali osnovne podatke za prve zaveslaje. Seveda pa bo to velik izziv tudi za tiste najbolj vztrajne, ki bodo v 24 urah skušali preveslati čim več kilometrov.

Lani je najvztrajnejši spal le dve uri

Trasa proge bo krožna in bo potekala s štartom na KKK Ljubljana in obratom pod mostom pri Ambroževem trgu. Dolžina kroga je 5,5 kilometra. Proga je nezahtevna, saj je Ljubljanica povsem mirna. Najboljši lanski rezultat je bil 145 kilometrov preveslanih v 24 urah. Po podatkih organizatorja pa je udeleženec v 24 urah spal le dve uri.

Svoj izkušnjo nam je zaupal tudi nekdanji vrhunski kajakaš in dvakratni udeleženec olimpijskih iger Fedja Marušič. Fedja se je pred leti podal tudi na trimesečno kajakaško avanturo, ko je preveslal 5000 kilometrov. "Moram povedati, da je to za mene ena lepših kajakaških prireditev. Sploh če je zraven vključena še dobrodelna nota. Prireditve se bom udeležil tudi letos. Kako dolgo bom vztrajal v čolnu, bom videl med samim veslanjem. Pomembno je, da se družimo in uživamo," nam je v sproščenem pogovoru povedal Marušič.

Tokrat se bo denar zbiral za dvigalo

Del izkupička prijavnin in donacij bo namenjen centru CUDV Draga, ki skrbi za otroke in mladostnike z motnjo v duševnem razvoju ter odrasle s pridobljeno poškodbo možganov. Mestna občina Ljubljana je za potrebe ureditve nove stanovanjske skupine zagotovila objekt na Vodnikovi 5 v Ljubljani, CUDV Draga pa ga mora ustrezno opremiti. Tokrat se bo denar zbiral za dvigalo, ki ga objekt nujno potrebuje.

"Humanitarna rekreativna akcija veslanja za dober namen je zrasla iz ideje, da bi na Ljubljanici naredili nekoliko drugačen format prireditve, ki poteka v okviru akcije Voda za vedno. V prvem letu smo z izkupičkom kupili čolne, ki jih uporabljamo v rehabilitacijskem centru Soča za invalide. Lani smo izkupiček namenili Rdečemu križu, ki so 20 otrok iz socialno šibkejših družin odpeljali na počitnice na Debeli rtič. Letos smo že sodelovali s centrom Draga na Igu. V začetku julija smo namreč iz tega centra 30 otrok popeljali po Ljubljanici – sodelovali so tudi naši najboljši tekmovalci Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Urša Kragelj in Luka Božič. Pozneje je prišlo do ideje, da z letošnjim izkupičkom pomagamo pri sofinanciranju dvigala. Res nam je v veselje, da bomo lahko pomagali," je povedal direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Ne spreglejte