Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
15. 1. 2016,
2.38

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

študenti tekmovanje

Petek, 15. 1. 2016, 2.38

8 let, 1 mesec

Na ljubljanski strojni fakulteti nastaja dirkalna formula

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Navdušeni nad avtomobilizmom, ambiciozni in polni energije so se študenti lotili projekta Formula Student. Komaj čakajo, da bodo stali ob delujočem dirkalniku, ki bo plod njihovega lastnega dela.

Želijo pobližje spoznati pravo inženirsko delo v avtomobilizmu. Odločili so se, da bodo Slovenijo letos na tekmovanju Formula Student poleg mariborske ekipe prvič zastopali tudi sami.

Pobudnik je David Zupančič Valant, ki je imel priložnost spoznati tekmovalni ekipi univerz v Stuttgartu in Valencii. "Tam se je nad projektom navdušil, mi ga ob vrnitvi predstavil in skupaj sva se ga lotila," je povedal Klemen Grilc, študent ekonomije in organizator ekipe.

Minko bo izdelalo 20 avtomobilskih navdušencev

Mariborska univerza letos s svojo ekipo na tekmovanju sodeluje že šesto leto, ljubljanska ekipa po imenu Superior Engineering pa bo letos tekmovala prvič.

Ambiciozno ekipo sestavlja 16 strojnikov, ki jim pomagajo še elektrotehnik, dva ekonomista in farmacevt. Ker je izdelava izredno kompleksna, so razdeljeni po posameznih sklopih, pomagali jim bodo tudi trije mentorji s strojne fakultete.

Kako so se našli?

"Hrbtenica ekipe je bila sestavljena v začetku, nato pa smo prek poznanstev poiskali dodatne člane glede na to, koga smo še potrebovali. Letos ni bilo razpisa, v prihodnjih letih, če bo projekt zaživel, pa bomo pripravili tudi tega," je povedal Grilc.

Ekipo bolj ali manj sestavljajo navdušenci, ki jim je avtomobilizem zelo blizu. Veliko jih ima v garažah tudi svoje projekte, s katerimi se ukvarjajo v prostem času, ali pa so kako drugače vpeti v različne avtomobilistične zgodbe.

Med strojniki je v ekipi tudi reli voznik Tim Novak

Novak je bil k projektu povabljen kot voznik, saj bo treba na tekmovanju pokazati tudi tovrstne spretnosti. Kot pravi, kjer lahko, pomaga tudi pri izdelavi manj zahtevnih komponent.

Najbolj od vsega se veseli prilagajanja nastavitev ob vožnji. "Zdi se mi, da lahko tu veliko pripomorem, saj sem se s tem že ukvarjal in vem, kaj je pomembno in kaj ne. Tudi avtomobil dobro začutim in zdi se mi, da lahko veliko pomagam pri prilagoditvah," je dejal Novak, ki se projekta zelo veseli.

Dirkalnik bo čim lažji in čim bolj preprost

Nizka teža je glavno vodilo ekipe, in sicer zato, ker so finančno omejeni in ne morejo dosegati moči, kakršno lahko razvijejo na primer močnejše nemške ekipe. "Kar bi nam manjkalo pri moči, želimo nadoknaditi z nižjo težo. Tudi sicer se nam danes avtomobili zdijo pretežki in že zato želimo narediti nekaj čim lažjega," je povedal Grilc.

Ker na tekmovanjih zelo majhen odstotek ekip dokonča dirko, želijo narediti preprost dirkalnik. "Če bo formula funkcionalna in preprosta, bomo imeli tudi lažji dostop do motorja in drugih komponent in že to nekako določa obliko. Na tekmovanjih je veliko dirkalnikov neprivlačnih na pogled. Radi bi naredili dirkalnik, ki bi bil tudi na pogled lep," je pojasnil Grilc.

Podjetja bodo posodila svoje delavnice, manjkajo še finance

Kar nekaj slovenskih podjetij nam je omogočilo dostop do svojih delavnic in strojev. Podjetjem je v trenutnem položaju lažje pomagati in posoditi prostor ali stroje kot donirati finančna sredstva.

"Odziv je zelo dober, podjetja so projektu naklonjena in predvidevamo, da pri iskanju strojev za izdelavo delov ne bomo imeli težav. Trenutno se nam zatika zgolj pri zbiranju finančnih sredstev, ki jih še nimamo dovolj," je bil nekoliko zaskrbljen Grilc.

Negativnim posledicam se želijo izogniti s premišljenim delom

Najbolj jih skrbi to, da bi se pokvaril motor. "Imamo samo enega in to bi za nas pomenilo veliko omejitev."

Še ena skrb več je pomanjkanje finančnih sredstev. Z ekipo se intenzivno posvečajo temu. "Če ni denarja, ne moremo narediti ničesar. Se pa zelo trudimo in menim, da bomo tudi to uspešno razrešili," je povedal Grilc.

Sodelovanje pri tovrstnih projektih odpira vrata na profesionalno pot

"Eno sta teorija in program na fakulteti, drugo je izdelovati nekaj takšnega v praksi," je komentiral Grilc.

"Osebno mi je najbolj všeč izziv, kako kljub temu, da trenutno potencialnim partnerjem fizično še ne moremo pokazati česa bolj konkretnega, dobiti denar za izpeljavo projekta," je dejal Grilc.

"Marsikje v avtošportu je več zaposlenih, ki so začeli pri projektih, kot je Formula Student. Na primer pri Škoda Motorsportu naj bi jih bilo kar precej. Ob takem projektu se seznaniš z izdelavo avtomobila in točno spoznaš detajle, kar ti lahko zelo pomaga," pravi Tim Novak.

"Znamo in zmoremo. Če je volja, se da vse"

Najbolj od vsega se vsi veselijo končnega rezultata.

"Želimo si stati ob delujoči formuli, ki se bo vozila naokrog, tako da bomo lahko rekli, da smo jo naredili sami. Želimo pokazati, kaj se da narediti, da tudi mi znamo in zmoremo ter da se vse da, če je le volja," se izdelave Minke veseli Grilc.

Ne spreglejte