Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2014,
21.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prostovoljstvo

Četrtek, 2. 10. 2014, 21.02

8 let

Mladinski dom okupirali prostovoljni pleskarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladinski dom Malči Beličeve so včeraj okupirali prostovoljci TSmedia, ki so poskrbeli za svež oplesk nekaterih sob, uspelo pa jim je več kot to - varovance so popeljali v skrivnostni svet medijev.

Teden korporativnega prostovoljstva, imenovan tudi projekt Vračamo družbi, ki ga med 29. septembrom in 3. oktobrom izvajajo v številnih slovenskih organizacijah, po vzoru dobrih praks ameriških in drugih tujih podjetij organizira Ameriška gospodarska zbornica AmCham Slovenija v sodelovanju s Slovensko filantropijo. AmCham in Slovenska filantropija s projektom Vračamo družbi omogočata slovenskim podjetjem, da skupaj spreminjajo podobe vrtcev, šol, zavodov, domov za starejše občane in tako pomagajo oblikovati odgovornejšo in bolj povezano družbo.

Med organizacijami, ki so jim tudi letos pomagali prostovoljci, je Mladinski dom Malči Beličeve v Ljubljani, ki razvojno, vzgojno in socialno ogroženim otrokom in mladostnikom z vedenjskimi in čustvenimi težavami omogoča popolno oskrbo vse leto. Zaposleni družbe TSmedia so 60 varovancem mladinskega doma Malči Beličeve podarili 30 parov delovnih rok, ki so se lotile pleskanja notranjih prostorov in urejanja okolice.

"Zavedamo se, da ni pomembna samo odgovornost do naših bralcev in uporabnikov, ampak je ključna tudi odgovornost do širše družbe. Danes smo v sklopu akcije Vračamo družbi naredili pomemben korak k bolj zdravi družbi in lepši prihodnosti," je o prostovoljski akciji zaposlenih povedal direktor TSmedia Tomaž Pernovšek.

Okolica vedno narekuje vzorec vedenja Mladinski dom Malči Beličeve, ki za oskrbo otrok sicer dobiva nekaj denarja, je pri izvajanju prostočasnih aktivnosti in prenavljanju prostorov večinoma odvisen od donacij in prostovoljstva, torej od iznajdljivosti zaposlenih. Zato se večkrat vključujejo v prostovoljske projekte, kot je teden korporativnega prostovoljstva. Varovanci in delavci doma v lepo urejenih prostorih lažje bivajo in delajo.

"Otroci so prostore kar dobro pripravili in se že veselijo prepleskanih sob. Če živimo v urejenem okolju, se temu prilagodi tudi naše vedenje, sami postanemo bolj urejeni. Okolica vedno narekuje vzorec vedenja. Če je okolica neurejena, je neurejeno tudi naše vedenje," je povedala ravnateljica doma Olga Rupnik - Krže, ki že 20 let živi za otroke v domu, a še vedno nima trde kože. Še vedno ji namreč življenjske zgodbe, ki jih otroci prinesejo s seboj v dom, sežejo v srce in nikoli se ne bo odvadila vsakega otroka objeti in poljubiti, ko ga vidi. To je njena služba. In služba njenih sodelavcev, ki morajo v delovnem času profesionalno odigrati vlogo staršev, vzgojiteljev, učiteljev, svetovalcev in negovalcev. Le tako lahko otrokom, ki imajo srečo v nesreči, da obstajajo takšni strokovni delavci, ponudijo okolje za zdrav čustven razvoj. Vse drugo, na primer motivacija, boljša samopodoba, boljša storilnost, zaupanje vase in v odrasle osebe, prilagajanje na zahteve okolja, temu nekako sledi.

Najpogostejši vzroki za sprejem v dom so vzgojna nesposobnost, nemoč staršev ali njihove vedenjske motnje, psihično in fizično nasilje v družini, smrt v družini, alkoholizem, neurejene družinske in stanovanjske razmere, ki ogrožajo normalen razvoj otroka, odklanjanje otroka, občasno ali stalno trpinčenje, spolno zlorabljanje, začasna ali stalna odsotnost staršev (odhodi v tujino, prestajanje zaporne kazni, zdravljenje, hospitalizacija).

Postani fotograf, novinar in snemalec – postani vse, kar si želiš Nekaj truda, ki ga sodelavci Mladinskega doma Malči Beličeve vsak dan vlagajo v svoje varovance, so jim sodelavci družbe TSmedia poskušali vrniti s tem, da so si zadali pleskarsko nalogo – prepleskati odkrušene, počečkane in opraskane ter prelepljene stene sob, kjer živijo varovanci. Po nekaj urah zagnanega dela, ko se je barva že začela sušiti, je sledilo novo presenečenje. Otroke, ki so medtem z vzgojitelji v skupnih prostorih opravili vse šolske obveznosti, je na vrtu pred domom čakalo čarobno potovanje po skritih kotičkih elektronskih medijev.

Zaposleni v družbi TSmedia, ki vsakodnevno zbirajo in interpretirajo informacije in podobe sveta ter vse skupaj na mediju Planet Siol.net ponudijo bralcem na ogled in v razmislek, so otrokom predstavili svoje poklice. Pravzaprav so otrokom dovolili, da so za nekaj minut postali fotografi, snemalci, novinarji in komentatorji ter se za eno popoldne izgubili v vlogah, ki jih bodo v prihodnje morda lahko živeli tudi sami. Vsak je želel poskusiti snemati in fotografirati, vprašanja o novinarskem delu so kar deževala, medtem ko je bilo malo težje poprijeti za mikrofon in svojim prijateljem pred kamero zastavljati "novinarska" vprašanja. Pri tako pogumnih otrocih, kot so otroci doma Malči Beličeve, je seveda tudi strah pred kamero kar izpuhtel in navdušenje nad zanimivo opremo in darilci, ki so jih čakala, se ni kar tako poleglo. Vzgojitelji so, ko se je prostovoljski dan v domu začel prevešati v večer, hiteli pripravljat otroke na počitek, in le oni vedo, s kakšnimi zvijačami jim je uspelo živahne navdušence spraviti v postelje.

"Veseli me, da smo imeli s sodelavci priložnost polepšati dan in bivanje 60 učencem Mladinskega doma Malči Beličeve. Skupaj z ekipo Planet Siol.net pa so otroci in mladostniki skozi zabavno igro pokukali tudi v ozadje ustvarjanja različnih medijskih vsebin. Prepričan sem, da jim bo ta dan še dolgo ostal v lepem spominu, sodelavci družbe TSmedia pa smo domov odšli z velikim nasmeškom na obrazu in prijetno toplino v srcih. Zagotovo se bomo Vračamo družbi in drugih prostovoljskih akcij udeleževali tudi v prihodnje," je ob koncu uspešne akcije povedal direktor TSmedia Tomaž Pernovšek.

Ne spreglejte