Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
19.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 2. 9. 2014, 19.35

6 let, 7 mesecev

Mok'ca – trgovina, kjer vam pred vašimi očmi žito zmeljejo v moko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veronika in Petra sta mami, ki sta v skrbi za zdravje svojih otrok zbrali pogum in stopili na svojo podjetniško pot. Ekonomistka in biotehnologinja sta moči združili v trgovini Mok'ca.

Po zaslugi dveh mam, Petre Oražem in Veronike Jug Adamovič, je Tržnica Koseze od junija letos bogatejša za posebno specializirano trgovino, ki sta jo naslovili Mok'ca. V trgovini, opremljeni z lesom, se stranka hitro počuti domače, še večjo domačnost pa trgovinici daje mlin na mlinska kamna sredi prostora.

"V želji, da lahko pri pripravi hrane uporabljamo sveže sestavine, sva se odločili, da vsakemu ponudimo sveže zmleto moko iz različnih vrst žita in s tem širimo pozitivno kulturo peke domačega kruha in pripravo odličnih jedi," poudarja Veronika.

Sveže zmleta moka je po njunih besedah sveža in ohrani vsebnost vseh pomembnih vitaminov in mineralov, ki sicer s časom od mletja zelo upade.

Mama otrok s celiakijo poskrbela tudi za druge bolnike Glavna ideja trgovine je torej mletje sveže moke, poleg tega pa tudi promoviranje zdravega načina življenja, saj se Petra in Veronika trudita, da imata v ponudbi čim več ekoloških žit. Ker je Veronika tudi mama dveh otrok s celiakijo in ker je ta bolezen v Sloveniji v porastu, sta poskrbeli tudi za stranke z alergijo na gluten in s celiakijo.

En mlin sta tako rezervirali za mletje izključno brezglutenskih žit. Ker je dovoljena meja vsebnosti glutena le pet miligramov glutena na kilogram moke, sta ta mlin zagradili v steklo, žita pa v njem meljeta enkrat ali dvakrat na teden po predhodnem naročilu. "Prostor pred mletjem žit brez glutena je namreč treba temeljito očistiti, da ni kontaminacije," pojasnjuje Veronika.

Ker želita, da je zdrav način življenja blizu tudi ljudem, ki si to težje privoščijo, zagotavljata, da so cene vseh ekoloških vrst moke konkurenčne.

Kako sta se skupaj znašli ekonomistka in biotehnologinja Veronika in Petra, ekonomistka in biotehnologinja sta se sicer spoznali pred komaj štirimi leti, ko sta se obe z družinama preselili v družinsko sosesko. Tam so ju združili njuni otroci, njun pogovor pa se je običajno vrtel okoli zdrave prehrane. Hitro sta ugotovili, da imata podobne interese, zato je padla ideja o skupni poslovni poti.

Na začetku je morda slišati preprosto, a "eno je ideja, drugo je njena uresničitev", pravi Petra, ki priznava, da odločitev, da pustiš službo "od osmih do štirih", ni najlažja. Samostojna poslovna pot, vlaganje lastnih sredstev in tveganje. "Vse to zahteva čas in marsikdaj postaviš na stran tudi družinsko življenje, ki obema zelo veliko pomeni," še dodaja Petra.

Ko se mami spopadeta s podjetniškim življenjem Korak je bil namreč še toliko težji, ker sta mami majhnih otrok in družina ravno v tem obdobju potrebuje mamino pozornost. A ker ju partnerja podpirata, sta si drznili. "Najpomembneje, da si upaš, si zaupaš in veš, da boš delal zase in za skupno dobro. Čeprav sva si zelo različni in tudi izhajava iz različnih študijskih usmeritev, se med sabo odlično dopolnjujeva," poudarja Veronika.

In čeprav je po njunih besedah v Sloveniji zelo slabo poskrbljeno za podjetnike z inovativnimi idejami – od novega leta namreč ni več subvencije za samozaposlitev, prav tako nista zasledili razpisov za pomoč mladim podjetnikom, svoje ideje nista bili pripravljeni vreči v koš. Z izzivom sta se spopadli, ker menita, da je spodbujanje zdravega prehranjevanja in širjenje pozitivne ideje ključ do uspeha.

Ne spreglejte