Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2013,
21.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 28. 11. 2013, 21.54

6 let, 7 mesecev

Slovenec, ki je ovekovečil Neymarja in Klavca, razstavlja v Braziliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Simon Plestenjak, nekdanji sodelavec Planet Siol.net, ki kot fotograf in fotoreporter zadnji dve leti živi in ustvarja v Braziliji, v São Paulu odpira veliko samostojno razstavo z naslovom Habitat.

Simon Plestenjak, stari znanec bralcev Planet Siol.net, ki se je pred več kot dvema letoma v Brazilijo podal, če karikiramo znan slovenski rek s trebuhom za kruhom, z objektivom za novimi fotografskimi priložnostmi, bo na veliki samostojni razstavi z naslovom Habitat, ta svoja vrata odpira prav danes, 29. 11. 2013, predstavil 22 fotografij, zbranih iz šestih različnih reportaž. Tematiko razstave opisuje kot razkrivanje odtujenosti sodobnega človeka od narave, njegovo industrializirano sobivanje z drugimi živalskimi vrstami in prenatrpano sobivanje v velemestih. Razstava bo na ogled v galeriji Imã v São Paulu, ki je posvečena izključno fotografiji in velja za temeljni kamen brazilske fotografije. "Zanimivo in simbolično je, da sem svojo fotografsko pot začel prav v tej galeriji, in sicer na tečaju, ki ga je vodil zdaj že pokojni João Bittar , ki velja za legendo brazilskega fotonovinarstva. Prav on je namreč tisti, ki me je spodbudil za fotografsko pot," se spominja 37-letni Gorenjec, ki je svoj rodni Bled začasno zamenjal za 18-milijonski São Paolo.

Se spomnite mesarja v klavnici? Tudi ta bo na razstavi. Na razstavi Habitat – na njeno odprtje je povabljenih tisoč gostov, s svojim obiskom pa bo slovesnost počastila tudi slovenska ambasadorka v Braziliji, Milena Šmit – bo na ogled šest reportaž, med njimi tri o živalih, ki so svoje mesto že našle na straneh revije National Geographic v Sloveniji in Braziliji, in odmevna reportaža, ki se dotika interakcije med človekom in živalmi. Mimogrede, prav reportaža Mesar v klavnici je leta 2010 nastala za objavo v rubriki Zanimivi poklici, v kateri so fotoreporterji na Planet Siol.net na svojstven način skozi foto- in videoobliko predstavljali najraznovrstnejše poklice. Na razstavi bo tudi letos nagrajena serija fotografij z naslovom Metro Karneval, ki je nastala v obdobju pustnega karnevala v Riu de Janeiru in predstavlja nabito polne vagone maškar in žurerjev, Simonu pa je aprila letos na fotografskem natečaju Pictures od the Year Latinske Amerike prav po njeni zaslugi pripadla častna omemba, ki mu poleg širše prepoznavnosti na področju Južne Amerike služi tudi kot pomemben certifikat o njegovem delu.

Od Slavoja Žižka do Ronalda Simon Plestenjak v Braziliji dela kot fotograf in fotoreporter, pred njegovim objektivom so se znašla že številna znana imena, med drugim tudi supermodel Gisele Bundchen, filozof Slavoj Žižek med obiskom Južne Amerike in nogometna superzvezdnika Neymar in Ronaldo. Zadnjega je Plestenjak fotografiral ravno pred dnevi, ko je v vlogi enega od uradnih fotografov blagovne znamke Nike ob predstavitvi novega dresa brazilske nogometne reprezentance ujel tudi podobo, ki je prva obkrožila svet.

Kako je Slovenec brcal žogo z brazilskim nogometnim virtuozom? Seveda nas je zanimalo, kako se Plestenjak, sicer diplomant ekonomske fakultete v Ljubljani in podiplomsklega študija s področja fotografije v São Paolu, v Braziliji spoznava z najpomembnejšo postransko stvarjo na svetu, nogometom. "V bistvu sem že brcal žogo z Neymarjem (smeh)," nas preseneti in hitro pojasni, da je med fotografiranjem za neko blagovno znamko fotografiral tudi Neymarjevo žongliranje. "In ko mu je v nekem trenutku ena od žog padla na tla, se je po povsem naključju skotalila prav proti meni. Z nogo sem jo dvignil in jo po zraku podal nazaj, Neymar pa jo je ujel in žongliral naprej. Nič posebnega sicer, ampak kateri od strastnih Neymarjevih oboževalcev bi gotovo zamenjal z mano," se je pošalil Plestenjak, ki fotografsko pot, ki jo je tlakoval v Sloveniji več kot uspešno nadgrajuje v Braziliji, svoje stvaritve pa redno objavlja na spletni strani www.simonplestenjak.com. Človek, ki lahko iz prve roke primerja brazilsko in slovensko foto produkcijo, prav slednjo ocenjuje kot odlično, vendar pa se je, kot pravi, "treba zavedati, da gre za tehnološko intenzivno panogo, v kateri brez naložb hitro zaostaneš na repu, kar pomeni, da neugodne gospodarske razmere slovenskim fotografom gotovo niso v prid. Po drugi strani pa zato toliko bolj do izraza pride izjemen talent nekaterih," sklene Slovenec na (začasnem) delu v Braziliji, ki kot cvetober vrhunskih slovenskih fotografov izpostavi Cirila Jazbeca, Matjaža Tančiča in Jaka Vinška, ne pozabi pa niti na fotografa našega uredništva Klemena Korenjaka.

Ne spreglejte