Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
14.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 14.27

6 let, 7 mesecev

Vzgojiteljica, ki želi spremeniti mišljenje slovenskih potrošnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Ko predstavljam Minkopono, govorim o množini, saj predstavlja skupek nenaključno izbranih ustvarjalcev, ki so individuum, vendar brez njih tudi jaz in trgovina ne bi obstajali," pove Špela Rojc.

Minkopona je spletna trgovina z izdelki ročnih spretnežev. "Znam sam, tebi dam" pa je slogan, ki to še podkrepi. Poudarek je na prodaji izdelkov, ki so ročno izdelani iz materialov slovenskega porekla ali pa so vsaj kupljeni pri nas. Ne podpirajo tujih trgov, čeprav se zavedajo, da s tem trgajo lasten dobiček. Trdijo namreč, da je mogoče oblikovati trdno slovensko verigo – od surovine do potrošnika.

Špela Rojc je energična mama Martina in Polone. In tako je nastalo tudi ime Minkopona. Po poklicu je Špela magistrica profesorica predšolske vzgoje, dela v vrtcu kot vzgojiteljica, kjer se ima, kot pravi, izjemno lepo.

"Z idejami, nasmehi in dobro voljo me polnijo sodelavke in otroci, kar se tudi odraža v moji trgovini," pove Špela.

Minkopona je njen hobi, njena strast, vendar je čas, ki ji ga namenja, največkrat že v poznih nočnih urah. Ideje za ustvarjanje išče med ljudmi, ki jo obkrožajo, saj ji mnogokrat z veseljem pomagajo oblikovati določeno idejo.

Prvi izdelek: pletena pasja oblekica Špela pove, da se je ideja o lastni marketinški prodajni niši oblikovala že nekaj časa, vendar sta piko na i dodali njeni tašča in svakinja, ki sta jo podprli na vseh vejah ustvarjanja in delovanja. V času med prvo in drugo porodniško je našla čas za končanje magistrskega študija in oblikovanje idej za odprtje trgovine.

"Pletena pasja oblekica za našo premraženo čivavo je bila prvi izdelek, za katerega lahko rečem, da je bila zanimiva za tržišče, zato smo znamko poimenovali po njeni rodbini, in sicer Sassy. Ker so bili tudi psički navdušeni, smo se v izdelke poglobili jih razširili do te mere, da lahko ponudimo mnogo izdelkov tudi za otroke in odrasle," pripoveduje mlada mamica.

Vsako leto zdaj izvedejo razpis in sprejmejo enega ali dva nova ustvarjalca na podlagi izvirnosti in povpraševanja na trgu.

Kaj vse se najde v spletni trgovini? Na Minkoponi se najde največ kvačkanih in pletenih izdelkov, saj nastajajo doma. Šivano, vezeno, izdelano kakorkoli drugače pa je Špela dodala, ko je želela stalne stranke, ki se že nekaj časa vračajo, razveseljevati tudi na drugih področjih kreativnih daril ali izdelkov za lastno uporabo.

Sodelujejo ustvarjalci, ki dobesedno pokrivajo skoraj vse regije naše dežele. Logistiko med ustvarjalci in med končnim potrošnikom oblikujejo, saj strankam želijo omogočiti čim večji spekter možnosti za prevzem ali dostavo.

Špela sicer pove, da so največje težave, s katerimi se sooča, zapletene zakonodaje, saj je branja in pozneje razumevanje vsega veliko. "Vsekakor pa se soočamo tudi s težavo o določanju cene določenega izdelka, saj ure porabljenega časa niso nikoli ustrezno plačane. Trudimo se postaviti neko realno in dostopno ceno, vendar tudi ustvarjalcu omogočiti vsaj nek delež zaslužka," še dodaja.

Ne spreglejte