Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
22.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Maruša Mišmaš atletika

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 22.02

8 let

Vzorna študentka, ki pridno ruši atletske rekorde

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj dobimo, če združimo zlato maturantko in odlično mlado atletinjo? Marušo Mišmaš, 20-letno Grosupeljčanko, ki je letos postala mlada športna osebnost leta.

Maruša Mišmaš je 20-letna atletinja, ki velja za eno od najobetavnejših tekačic v Evropi. Nadvse uspešno sezono je končala na nedeljskem evropskem prvenstvu v krosu, kjer je v kategoriji mlajših članic, večina je bila leto ali dve starejša od nje, zasedla odlično 11. mesto. Na lanskem prvenstvu, ko je tekla še med mladinkami, je dosegla enega od največjih uspehov, potem ko je osvojila bronasto medaljo, šele drugo za Slovenijo na prvenstvih v krosu.

Marljivo trenira že od začetka osnovne šole

V atletiki je podobno kot v večini športnih panog zgolj talent premalo. Za evropski ali svetovni vrh je potrebnega veliko trdega dela in odrekanj. Uspe le najbolj marljivim, vztrajnim, delavnim in discipliniranim. To so tudi odlike mlade Grosupeljčanke.

Z atletiko se je začela ukvarjati že v začetku osnovne šole. V domačem atletskem klubu AK Špela je trenirala do leta 2011, trenutek, ko so se nad trenerko zgrnili črni oblaki zaradi računovodskih goljufij, pa je izkoristil lovec na talente Svjetlan Vujasin, ki jo je zvabil v svojo ekipo, pod njegovo taktirko pa trenira še danes. Zamenjala je tudi klub, saj se je iz grosupeljskega kluba preselila v ljubljanski AD Mass.

Z ovir presedlala na zapreke

Sprva je bila njena osnovna disciplina 400 metrov z ovirami, v kateri je na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju osvojila peto mesto in prvič resneje opozorila nase.

S spremembo telesne teže, v času pubertete je precej shujšala, in spremembo trenerja je prišla tudi sprememba discipline.

Začela se je ukvarjati s tekom na srednje proge, zaradi izjemne tehnike, ki ji je ostala od teka čez ovire, pa se je posvetila teku na 3.000 metrov z zaprekami. V tej disciplini je že absolutna državna rekorderka, najboljša slovenska znamka, ki jo je postavila v Talinu, pa znaša 9:40,49.

V kategoriji mlajših članic je letos dodala še tri rekorde, in sicer v tekih na 1.500, 3.000 in 10.000 metrov. Da gre za trenutno najboljšo slovensko tekačico, je dokazala tudi na državnem prvenstvu, kjer je v medsebojnem obračunu dvakrat premagala izkušeno Sonjo Roman.

Prvo veliko člansko tekmovanje in prvi finale

Vrhunec letošnje atletske sezone je bilo evropsko prvenstvo v Zürichu. To je bilo njeno prvo veliko člansko tekmovanje na prostem, nastop pa je opravila z odliko, saj se je uvrstila v finale, kjer je končala na desetem mestu.

Dokaz, da je mogoče uspešno združiti šolanje in vrhunski šport

Mišmaševa pa ni uspešna le na štadionskem tartanu, saj je tudi odlična študentka. Gimnazijo je lani končala kot zlata maturantka, ekspresno pa je opravila tudi z izpiti prvega letnika študija laboratorijske biomedicine na fakulteti za farmacijo v Ljubljani, kjer zdaj obiskuje drugi letnik. Je pravi dokaz, da je mogoče uspešno združiti šolanje in vrhunski šport.

Če njenega športnega napredka ne bo ustavila poškodba, z njimi do zdaj ni imela težav, jo lahko že v sezoni 2015 pričakujemo na svetovnem atletskem prvenstvu v Pekingu, leto pozneje pa na olimpijskih igrah v Braziliji, tako da boste o tokratni junakinji zagotovo še veliko slišali …

Ne spreglejte