Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
16.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Kučan Janez Janša Janez Janša osamosvojitev

Petek, 24. 6. 2011, 16.59

6 let, 7 mesecev

Ko sta bila Kranjski Janez in Milan poenotena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Junij 1988. Janezu Janši sodijo na vojaškem procesu. Pankrti na množičnem zborovanju v podporo četverici zaigrajo Janez Kranjski Janez. Milana Kučana ni med množico.

Junij 1991. Zdravljica, v zadnjem trenutku sešita zastava in grb. Današnji Trg republike, nekdaj Trg revolucije. Razglasitev samostojne države. Razglašenosti ni bilo, enotnost je bila popolna. Milan Kučan in Janez Janša, komunisti in antikomunisti, tisti, ki so poslušali R.E.M. in njihovo Losing my religion, in tisti, ki so bili za Agropop in njihovo Samo milijon nas je.

Bog je obiskal deželo, ki je rasla v državo. Slovenci so ga v pravem trenutku pocukali za rokav, nas je na besede Helmuta Kohla spomnil zgodovinar Božo Repe.

Na Trgu republike se je 26. junija 1991 začel vrteti film "gremo mi po svoje", 27. junija pa se nismo zbudili v Petelinji zajtrk, ampak se je zdelo, da tudi budni morasto sanjamo. Teritorialci so stali nasproti vojakom Jugoslovanske ljudske armade, v kateri so bili tudi slovenski golobradi mladeniči, vojaški obvezniki.

Bili so zgoščeni časi, treba jih je bilo beležiti. Fotograf Joco Žnidaršič je posnel Zastavo na Triglavu, hrumenje tankov po Trzinu in brate, ki so postali sovražniki. Brionski pogovori med slovenskimi in federalnimi voditelji s posredništvom Evropejcev so zaustavili vojno in za tri mesece zamrznili mlado državo.

Hkrati so odmrznili enotnost mlade nacije. Slišati je bilo besede o izdaji, a prevladal je pragmatizem in potrditev brionskega dogovora v tedanji skupščini z veliko večino. Trije tedanji delegati so poslanci še danes.

Kje smo danes, kje smo bili včeraj? Kdo vse je zmagoval v umetnosti ? Koliko smo zaslužili leta 1991, kakšna je bila povprečna pokojnina, kakšna stanovanja smo imeli? Statistika je lahko varljiva, tako kot je lahko tudi glas ljudstva. Posneli smo ga na ulicah, ki so junija 1991 slavile. Leta 2011 je veselja veliko manj. Igorja Šoltesa, Dušana Semoliča, Manco Košir, Zorana Jankovića in Branka Grimsa smo vprašali, kako se ozirajo nazaj in kaj si želijo za naprej. Odgovarjali so tudi Nuša Derenda, Iztok Čop, Patrick Vlačič, Zmago Jelinčič in Mitja Rotovnik. Izbrance ljudstva pa smo vprašali, ali res izobešajo zastave.

Junij 2011. Milan Kučan želi od Janeza Janše slišati vse o trgovini z orožjem. Janez Janša želi od Milana Kučana slišati vse o razoroževanju teritorialne obrambe. Borut Pahor bi rad, da mu priznamo, da je dober krizni menedžer. Mi pa bi raje slišali kakšno novo idejo ter kombinacijo pragmatičnosti in učinkovitosti iz časov osamosvajanja.

Ne spreglejte