Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2009,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2009, 12.45

8 let

Film v letu 2009

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letos so slavili Revni milijonar, Harry Potter ter Mlada luna. V velikem slogu se je vrnil Mickey Rourke, žalovali smo za Patrickom Swayzejem in si vsi želeli Mlado luno.

Na 81. podelitvi najprestižnejših filmskih nagrad je največ oskarjev prejel film Revni milijonar (Slumdog Millionaire). Od desetih nominacij je britanski celovečerec, ki se odvija v Indiji, prejel osem kipcev, tudi za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in glasbo. S šesto nominacijo je na svoj račun vendarle prišla Britanka Kate Winslet, ki je v filmu Bralec upodobila žensko, ki se v povojni Nemčiji spusti v razmerje z najstnikom. 66. podelitev zlatih globusov pa ji je prinesla še dva zlata globusa, in sicer za stransko vlogo v Bralcu (The Reader) in za glavno vlogo v Krožni cesti (Revolutionary Road), ki jo je posnel njen mož Sam Mendes.

Z nominacijo za oskarja se je na filmsko sceno po dolgih letih vrnil Mickey Rourke, ki je zaigral boksarja v filmu Rokoborec in si z vlogo prislužil tudi britansko nagrado BAFTA. Med promocijo svojega filma je obiskal tudi Sarajevo, kjer je slavil film Buick Riviera hrvaškega režiserja Gorana Rušinovića.

Berlinski festival je počastil perujsko režiserko Claudio Lloso za film grenko Grenko mleko (La teta asustada) , medtem ko so se canski kritiki pod taktirko francoske igralke Isabelle Huppert poklonili avstrijskemu režiserju Michaelu Henekeju Hanekeju za film o prikritem nasilju Beli trak (Das Weisse Band) . Berlin je zlatega medveda podelil izraelskemu režiserju Samuelu Maozu za film Libanon o bližnjevzhodnem konfliktu. Z zlatimi malinami, ki jih vsako leto podelijo najslabšim filmskim dosežkom, sta se "sladkala" Mike Meyers za film The Love Guru , Paris Hilton pa za The Hottie and the Nottie . Precej prijetneje je bilo za slovenskega ultramaratonskega plavalca Martina Strela, ki je bil s svojim filmom Mož, ki je preplaval Amazonko nagrajen na festivalu neodvisnega filma Sundance v Utahu v ZDA.

Presenečenje leta je bil tudi Sacha Baron Cohen s svojim najnovejšim likom Brunom – avstrijskim gejevskim novinarjem, ki je na majski podelitvi MTV-jevih filmskih nagrad poletel osuplemu Eminemu dobesedno z zadnjico na glavo.

20 let Simpsonovih

Animirana komična serija Simpsonovi , ki jo je Matt Groening ustvaril v poznih 80-ih, je z dvajsetimi leti predvajanja letos postala komična serija z najdaljšim stažem. Okroglo obletnico so praznovali tudi igralci komične serije Monty Python , ki so 5. oktobra 1969 objavili prvo epizodo satirične in nadrealistične komedije, s katero so v 70. letih preteklega stoletja orali ledino tako glede vsebine kot stila. Njih označuje poseben britanski humor, ameriško serijo Seks v mestu pa označujejo znamke in ljubezen ter seveda New York. Štiri dekleta so septembra začela snemati že drugo nadaljevanje filma, ki je postal že skoraj dokument urbanega življenja.

Najbolj pričakovane premiere

Aprila je ljubitelje kultne znanstveno-fantastične serije Zvezdne steze razveselila premiera novega filma Zvezdne steze: Začetki , julija je bila premiera težko pričakovanega filma Harry Potter in Princ mešane krvi , oktobra je na velika platna prišel veliki film This is it! o še večjem glasbeniku Michaelu Jacksonu, novembra pa ultra priljubljena Mlada luna iz vampirske sage Somrak .

Kdo nas je zapustil?

Verjetno je najbolj odmevala smrt zvezdnika filma Umazani ples – 57-letnega ameriškega igralca Patricka Swayzeja, ki je 14. septembra izgubil boj z rakom. Umrl je tudi 72-igralec David Carradine, ki je v nadaljevanki Kung Fu igral potujočega meniha. Junija so ga našli obešenega v hotelski sobi v Bangkoku. Zapustili sta nas tudi Farrah Fawcett in Natasha Richardson.

Življenjske nagrade

John Malkovich je bil v Karlovyh Varyh nagrajen s kristalnim globusom za izreden umetniški prispevek v svetovnem filmu, mišičasti Sylvester Stallone se je v Benetkah veselil nagrade Jaeger-LeCoultre Glory za filmsko ustvarjanje, ameriški režiser Steven Spielberg pa je bil za človekoljubno delo odlikovan z medaljo svobode, Liberty Medal. Odlikovanje je režiserju izročil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Morda najbolj priljubljena igralka Meryl Streep pa je bila v Rimu nagrajena za življenjsko delo. Ameriški igralec in režiser Clint Eastwood je kar tri mesece pred canskim filmskim festivalom prejel zlato palmo za filmske dosežke, oktobra pa je od francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja prejel odlikovanje legije časti.

Uspešno leto za slovensko kinematografijo

Najbolj gledan slovenski film vseh časov Petelinji zajtrk je osvojil prvo nagrado kritikov na 4. filmskem festivalu jugovzhodne Evrope v Los Angelesu, zvezda filma Slovenka Damjana Kozoleta Nina Ivanišin pa je bila na festivalu filmov z območja Sredozemlja v Valenciji nagrajena kot najboljša igralka. Celovečerec 9:06 režiserja Igorja Šterka je na 12. festivalu slovenskega filma prejel kar devet nagrad, in sicer si je poleg vesne za najboljši celovečerec prislužil še vesno za režijo, scenarij, glavno moško vlogo, to je prejel Igor Samobor za vlogo inšpektorja Dušana, ter za stransko žensko vlogo, fotografijo, glasbo, ton in montažo.

Za dobro mero razburjenja so poskrbeli švicarski policisti, ki so na podelitvi filmskih nagrad odvzeli prostost režiserju Romanu Polanskemu zaradi napada na mladoletnico pred 30 leti. Malce neodgovorno je zapravljal Nicolas Cage, ki se zadnje čase spopada s finančnimi težavami, zato je oktobra v Los Angelesu vložil 20 milijonov dolarjev vredno tožbo proti svojemu nekdanjemu managerju, ker naj bi ga ta "vodil po poti proti finančnemu propadu". Morda bi mu lahko svetovala letos najbolj dobičkonosna igralka na svetu, Naomi Watts, ki je na vsak vloženi dolar zaslužila kar 44 ameriških zelencev in je zasedla prvo mesto na Forbesovi lestvici najbolj dobičkonosnih hollywoodskih igralk. V Parizu so aprila prepovedali plakate, na katerih igralka Audrey Tautou pozira kot Coco Chanel, ki jo je upodobila v filmu Coco Chanel. Sporna naj bi bila cigareta v njeni roki.

Ne spreglejte