NATISNI PISAVA

Martina Ratej, Matic Osovnikar in Brent LaRue po nastopu v kvalifikacijah

M. Ratej: Krivdo za polom prevzemam nase

Avtor: Sportal, STA

Helsinki - Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je prvi dan 21. evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih nepričakovano izpadla že v kvalifikacijah z 21. izidom (51,59 m).

V kvalifikacijah je svoj nastop končal tudi Matic Osovnikar na 100 m (26., 10,60), Brent LaRue pa je bil diskvalificiran na 400 m z ovirami in brez ovir.

Za slovensko reprezentanco je bilo ob prihodu LaRueja v cilj videti, kot da se je dan začel sanjsko. Bil je prvi v cilju in zdelo se je, da ima še veliko rezerv. Tako je bil takoj po tekmi zelo zadovoljen in je omenjal celo višje cilje, kot zgolj finalni nastop. Imel je sedmi čas med vsemi prijavljenimi na nizkih ovirah in je tudi po tem merilu sodil med osmerico finalistov. Američan, ki je poročen s Slovenko in živi v Sloveniji, pa je svoj prvi nastop na velikem tekmovanju za novo domovino začel z diskvalifikacijo, ker je tekel po sosednji progi, kar so sporočili dobrih pet minut po tekmi.

Vodstvo slovenske reprezentance se na odločitev sodnikov ni pritožilo. Kljub temu, da je LaRue sprva nameraval teči le na nizkih ovirah, ga v slovenski ekipi niso odjavili s teka na stadionski krog brez ovir. Le dve uri in pol po prvem startu je bil ponovno na startnih blokih ene izmed najbolj zahtevnih disciplin atletike. Nekdanji deseterobojec je imel nekaj izkušenj s tako zgoščenim ritmom, saj je moral kot mnogobojec opraviti po pet disciplin v enem dnevu, vendar je težavnost discipline naredila svoje. Po 200 m je izčrpan popustil, z naprezanjem bi se lahko tudi poškodoval pred olimpijskimi igrami v Londonu. Na koncu pa so ga sodniki zaradi prestopa spet diskvalificirali. Tako sta veselje in zanj značilno gostobesednost po drugem teku zamenjala veliko razočaranje in odmah z roko ob vprašanju, kako komentira diskvalifikacijo.

Ne bo pustil, da ga potre

Osovnikar, kljub slabemu času je le za dve stotinki in dve mesti zgrešil polfinale, je po nastopu priznal, da ga je slab izid, ko ga je videl, dotolkel za pet minut.

Matic Osovnikar je vse bolj oddaljen od nastopa na olimpijskih igrah. Matic Osovnikar je vse bolj oddaljen od nastopa na olimpijskih igrah. Pin It

"Vendar ne bom pustil, da bi me to dokončno potrlo. Poskušal bom do zadnjega izpolniti olimpijsko normo, edino priložnost pa bom imel še na državnem prvenstvu konec prihodnjega tedna v Kopru," je zatrdil Osovnikar, zadnji Slovenec, ki je na EP osvojil odličje, eno izmed sedmih v zgodovini. Leta 2006 je bil v Göteborgu na 100 m s časom 10,14 bronast.

O samem nastopu pa je pred petimi leti tudi finalist svetovnega prvenstva v Osaki dejal: "Žalosten sem, ker sem želel tudi sam priti v drugi krog, predvsem pa hitreje teči. Toda očitno je vpliv velike tekme pustil nekaj posledic in sem ponovno tekel po starem vzorcu z letošnje sezone. Mislil sem že, da sem napravil korak naprej, saj sem v Mariboru tik pred EP tekel 10,45, toda spet sem prehitro zaključeval korake, namesto da bi jih razvil do konca v pravilnem ritmu, in zato nisem mogel razviti višje hitrosti."

Krivdo za polom prevzemam nase

"Škoda lepe priložnosti," je bil kratek komentar Ratejeve. Začela je z 51,69 m, v drugi seriji svojega izida ni popravila (50,77 m), v tretji pa je ostala brez izida z rdečo zastavico. Pred tekmo je bila po prijavljenih izidih tretja in s tem v krogu favoritinj za odličja, nato pa je z enim njenih najslabših nastopov v zadnjem obdobju z 51,69 metra v prvi skupini zasedla deseto mesto in praktično izpadla še pred nastopom druge skupine, ko jo je nato prehitelo še 11 tekmovalk.

Martina Ratej je v Helsinkih močno razočarala. Martina Ratej je v Helsinkih močno razočarala. Pin It

Letos je že zmogla 65,24 metra, za to daljavo pa je tokrat krepko zaostala. "Še včeraj in na današnjem ogrevanju sem se dobro počutila. Potem pa sem bila na tekmi povsem prazna, kot da to nisem jaz. Katastrofa. Olimpijske igre so pred vrati, usesti se bom morala s trenerjem Andrejem Hajnškom in se pogovoriti. Krivdo za ta polom pa v celoti prevzamem nase," je bila razočarana Ratejeva, finalistka vseh velikih tekmovanj v zadnjih letih.

Izidi:

100 m, prvi krog kvalifikacij, skupno:
1. Christophe Lemaitre (Fra) 10,14
2. Jimmy Vicaut (Fra) 10,18
3. Rytis Sakalauskas (Lit) 10,23
...
26. Matic Osovnikar (Slo) 10,60

400 m:
1. Brian Gregan (Irs) 45,63
2. Richard Buck (VBr) 45,83
3. Pavel Maslak (Češ) 45,87
...
- diskvalifikacija: Brent LaRue (Slo)

400 m ovire:
1. Michael Bulthell (Bel) 49,65
2. Adrien Clemenceau (Rom) 49,84
3. Tobias Giehel (Nem) 49,98
...
- diskvalifikacija: Brent LaRue (Slo)

Kopje:
1. Vera Rebrik (Ukr) 61,84
2. Goldie Sayers (VBr) 60,90
3. Linda Stahl (Nem) 59,65
...
21. Martina Ratej (Slo) 51,69

Preberite še:

EP, 1. dan

Prvi dan atletskega EP v Helsinkih sta pričakovanja upravičila le Marija Šestak v troskoku in Žan Rudolf v teku na 800 metrov. Večina preostalih je močno razočarala.

Rezultat

Na letošnjem EP v atletiki so podelili 42 kompletov medalj. Po 21 v ženski in v moški kategoriji. Maratona, hoje na 20 km v obeh kategorijah ter hoje na 50 km pri moških zaradi OI ni bilo na sporedu.

Vse o atletskem EP 2012

Od 27. junija do 1. julija je v Helsinkih na Finskem na sporedu 21. evropsko prvenstvo v atletiki. Kot vedno dogajanje tudi tokrat na Sportalu podrobno spremljamo.

Foto: Reuters, Vid Ponikvar
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Sezona 2015

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2015

Sezona 2014

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2014

Sezona 2013

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2013

Sezona 2012

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2012

Sezona 2011

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2011

Sezona 2010

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2010

Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Delikomat: najem kavnega aparata

Uživajte v najboljši kavi tudi na delovnem mestu. Popolnoma avtomatično. Oglejte si ponudbo!

Pridi smučat na Golte!

Družinske zimske počitnice, otrok biva brezplačno. Pravo zimsko doživetje.

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

oglasno sporočilo