NATISNI PISAVA

Vse o evropskem prvenstvu v atletiki 2012

Festival evropske atletike v Helsinkih

Avtor: Sportal

Ljubljana - Od 27. junija do 1. julija je v Helsinkih na Finskem na sporedu 21. evropsko prvenstvo v atletiki. Kot vedno dogajanje tudi tokrat na Sportalu podrobno spremljamo.

Tekmovanje:

5. dan

Zadnji dan atletskega evropskega prvenstva v Helsinkih je padlo še 12 končnih odločitev. Slovenci so z nastopi na Finskem zaključili že dan prej.

4. dan

Četrti dan evropskega prvenstva v atletiki je v teku na 1500 metrov nastopila Sonja Roman, a je bila prepočasna za finale. Izpadla je tudi slovenska ženska štafeta 4 x 100 metrov.

3. dan

Tretji dan EP v atletiki je Marija Šestak v finalu troskoka prišla do 10. mesta, Kristina Žumer je bila v teku na 200 metrov 21., Barbara Špiler, Jan Žumer in Marina Tomić so izpadli v kvalifikacijah.

2. dan

Drugi dan evropskega atletskega prvenstva v Helsinkih Žanu Rudolfu ni uspel preboj v finale teka na 800 metrov. Tina Šutej je izpadla v kvalifikacijah skoka s palico.

1. dan

Prvi dan atletskega EP v Helsinkih sta pričakovanja upravičila le Marija Šestak v troskoku in Žan Rudolf v teku na 800 metrov. Večina preostalih je močno razočarala.

Novice:

Ottey: Tega ne zmorejo vsi

Slovenska ženska štafeta na 4 X 100 m je v kvalifikacijah predzadnjega dne EP v atletiki dosegla skupno 11. čas (44,28) in končala nastop z najboljšim slovenskim izidom sezone.

Šestakova ve, kaj ima v nogah

Slovenska rekorderka Marija Šestak je v finalu tretjega dne 21. evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih v troskoku zasedla 10. mesto in po treh serijah končala tekmovanje.

Žumrova 21. v polfinalu EP

Ljubljančanka Kristina Žumer je v polfinale tretjega dne 21. evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih v teku na 200 m s 24,20 sekunde zasedla skupno 21. mesto.

K. Žumer: V polfinalu upam na boljši čas

Ljubljančanka Kristina Žumer se je uvrstila v polfinale tretjega dne 21. evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih, v teku na 200 m je dosegla 23. izid (23,95), polfinale pa bo bo danes 19.55.

Rudolf: Bil sem prepozen

Mladinec Žan Rudolf je na EP v polfinalu teka na 800 metrov v drugi skupini zasedel četrto mesto (1:47,41) in s skupno 12. izidom uspešno končal svoj prvi nastop na velikih tekmovanjih.

Grd zlom noge šprinterja Kirilova (video)

Bolgarski šprinter Georgi Kirilov Georgiev si je ob koncu teka na evropskem prvenstvu zlomil nogo oziroma koleno. Pozor: video je zelo nazoren, tako da ogleda ne priporočamo vsakomur.

Kranjc: Še vedno niham v formi

V kvalifikacijah EP sta izpadla še Rožle Prezelj, ki je končal z 2,15 metra z delitvijo 21. izida, ter Matija Krajnc, ki je v metu kopja z 72,49 m tekmo končal na 22. mestu.

M. Ratej: Krivdo za polom prevzemam nase

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je prvi dan 21. evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih nepričakovano izpadla že v kvalifikacijah z 21. izidom (51,59 m).

M. Ratej: Čim prej do finala

Prvi dan atletskega EP v Helsinkih bodo nastopile tudi tri najbolj udarne slovenske atletinje Martina Ratej (met kopja), Marija Šestak in Snežana Rodić (obe troskok).

Osovnikar: Želim si v polfinale

Prvi dan evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih nastopili Brent LaRue na 400 m ovire, Rožle Prezelj v skok v višino, Matic Osovnikar na 100 m, Matija Kranjc v metu kopja in Žan Rudolf na 800 m.

Sabina Veit odpovedala nastop na EP

Sabina Veit je odpovedala nastop na 21. evropskem atletskem prvenstvu, ki bo v Helsinkih. Atletinja, ki bi tekla na 200 m in v štafeti 4 X 100 m, se je tako odločila zaradi poškodbe gležnja.

Na atletsko EP 19 slovenskih predstavnikov

Na 21. evropskem prvenstvu v Helsinkih bo od 27. junija do 1. julija nastopilo 19 slovenskih predstavnikov, 13 atletinj in šest atletov, ki so do danes, zadnjega roka, izpolnili mednarodne norme.

Rezultati:

Podelili 42 kompletov medalj, na vrhu Nemčija

Na letošnjem EP v atletiki so podelili 42 kompletov medalj. Po 21 v ženski in v moški kategoriji. Maratona, hoje na 20 km v obeh kategorijah ter hoje na 50 km pri moških zaradi OI ni bilo na sporedu.

Spored:

1. dan

Prvi dan evropskega atletskega prvenstva v Helsinkih bo nastopilo osem slovenskih predstavnikov, na sporedu pa bo tudi finale teka na 5000 metrov.

2. dan

Drugi dan evropskega prvenstva v Helsinkih bo podeljenih sedem kompletov medalj. V kvalifikacijah skoka ob palici bo nastopila Tina Šutej.

3. dan

Tretji dan evropskega prvenstva v atletiki bo na sporedu kar 12 finalnih odločitev. Svoja železa bo imela v ognju tudi slovenska reprezentanca.

4. dan

Deset končnih odločitev bo padlo četrti dan evropskega prvenstva v Helsinkih. V teku na 1500 metrov bo nastopila Sonja Roman, aktivna pa bo tudi slovenska ženska štafeta.

5. dan

Zadnji dan evropskega prvenstva v atletiki bo podeljenih še zadnjih 12 kompletov medalj.

Slovenska reprezentanca za letošnje EP:

V Helsinkih bodo prevladovale Slovenke

Na evropskem prvenstvu v Helsinkih bo barve Slovenije zastopalo 14 atletinj in le šest atletov. Spoznajte jih. Razvrščeni so po abecednem vrstnem redu.

Iz zgodovine EP:

Dosedanji nastopi Slovencev na EP

Slovenski atleti so na dosedanjih 20 evropskih prvenstvih osvojili sedem medalj. Zbirko sestavljajo dve zlati, dve srebrni ter tri bronaste.

Zgodovina EP v atletiki

Leta 1932 je v Los Angelesu Mednarodna atletska zveza IAAF imenovala poseben komite ter mu zadala nalogo, da preveri pogoje za izvedbo evropskega prvenstva. Prvo je bilo že čez dve leti.

Statistika in rekordi

Na enem mestu vam nudimo osvežen pregled najboljših dosežkov na dosedanjih evropskih prvenstvih, hkrati pa tudi primerjavo s svetovnimi, evropskimi in slovenskimi rekordi ...

Prizorišče letošnjega EP:

Foto: Reuters
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Sezona 2015

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2015

Sezona 2014

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2014

Sezona 2013

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2013

Sezona 2012

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2012

Sezona 2011

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2011

Sezona 2010

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2010

Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba in akcija do 15.2.2016.

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo