NATISNI PISAVA

Branilec zlate olimpijske medalje se pripravlja na Češkem

Kozmus: Računam na izkušnje

Avtor: STA, R.V.

Ljubljana - Primož Kozmus, zlati olimpijec iz Pekinga, se na olimpijske igre pripravlja v češkem olimpijskem centru v Nymburku, kjer bo ostal do 28. julija.

''Zlato ni realno,'' pravi Primož Kozmus. ''Zlato ni realno,'' pravi Primož Kozmus.

Le nekaj dni pozneje bo odpotoval v London, kjer bo, čeprav mu v tej sezoni ne gre po načrtih, skušal ponovno osvojiti olimpijsko odličje, če bo le mogoče, ponovno zlato.

"Realno gledano, to ne bi smel biti cilj. Toda računam na svoje izkušnje in na to, da se bo forma dvignila. Odvisno pa tudi od vseh ostalih, kako bodo pripravljeni in kako se bo tekma odvijala. Bo pa potrebno biti pripravljen za izide prek 80 m, da bi bil lahko v krogu za medalje. Koliko bo potrebno za zlato bodo povedali tudi drugi tekmeci. Sem pa strašno motiviran, tudi v luči osvojene zlate medalje v Pekingu. Vse skupaj se počasi sestavlja in izboljšuje," je pojasnil Kozmus. Po neprepričljivi lanski sezoni in dvajsetmesečnem tekmovalnem premoru je v Daeguju 2011 na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto medaljo.

Ta čas je trideseti po izidih sezone na svetu, 77,35 m pa je vrgel 14. junija v Velenju, ko je tudi zadnjič tekmoval. Ni nastopil na državnem prvenstvu v Kopru in je izpustil tudi sobotni miting v Madridu, kjer je sprva nameraval. "Zaradi slabše pripravljenosti sem izpustil tekme. To gotovo ni dobro. Toda zame ne bi bilo prav, da bi nastopal na tekmah z daljavami okrog 75 m. Zato sem tekmi črtal s svojega koledarja. Upam, da se to ne bo poznalo na nastopu. Vseeno mislim, da imam toliko izkušenj in nastopov, da ne potrebujem tekem, da bi prišel v tekmovalno formo," je ocenil Kozmus, svetovni prvak leta 2009 v Berlinu.

Kozmus trenutno največ pozornosti posveča treningom moči. "Ta teden se osredotočam predvsem intenzivni vadbi moči, saj v tem pogledu še malo zaostajam za tem, kar sem predvidel. Zaradi tega pa zaostajam tudi v tehniki, vendar gre vse skupaj vzporedno navzgor. V maksimalni moči zaostajam za dva do tri odstotke. Ko bom malo zmanjšal količino in povečal intenzivnost vadbe moči, bom prišel na raven, na kateri sem bil v najboljših časih," je povedal Kozmus.

Najboljši slovenski atlet vseh časov se pospešeno pripravlja na olimpijske igre. Najboljši slovenski atlet vseh časov se pospešeno pripravlja na olimpijske igre. Pin It

Slovenski rekorder pričakuje, da bo prihodnji teden napravil velik napredek v tehniki in posledično tudi v daljavah. "Tu sem najdlje vrgel 76 m, vendar to ni realni pokazatelj stanja. Telo in mišice so utrujene. Toda bolj ko se bo bližala tekma, bolj bo moralo kladivo leteti. V tehničnem modelu še zaostajam, od naslednjega tedna naprej pa pričakujem, da bo šlo vse strmo navzgor. Prav tehnika bo dala največji prispevek k napredku. Toda sedaj dajem največ poudarka moči. Ko bom imel bolj sproščene mišice, bom tudi kladivo metal bolj sproščeno in dosegal večje daljave."

Kozmus je na Češkem skupaj s Primožem Četrtičem, ki mu pomaga na treningih, odkar se je razšel s trenerjem Marjanom Ogorevcem. "Za trening na Češkem sem se med drugim odločil tudi zato, ker želim sam izpeljati olimpijski ciklus do konca. To želim napraviti s svojim razmišljanjem in ne z nasveti prijateljev. Želim si miru in tega imam," je povedal Kozmus, ki se mu je v ponedeljek na treningih pridružila skupina legendarnega češkega metalca kopja Jana Železnyja, v kateri je tudi Barbora Špotakova, svetovna rekorderka v metu kopja.

Kolaričeva in Buč brez OI

Čeprav imata izpolnjeni normi za letošnje olimpijske igre, atleta Boštjan Buč in Nina Kolarič ne bosta potovala v London, so odločili na izvršnem odboru Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Foto: Vid Ponikvar

Ključne besede: Primož Kozmus

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Sezona 2015

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2015

Sezona 2014

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2014

Sezona 2013

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2013

Sezona 2012

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2012

Sezona 2011

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2011

Sezona 2010

Pregled atletskih tekmovanj v sezoni 2010

Anketa

Kdo vas je najbolj navdušil v 6. tednu?

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Popusti v Big Bangu!

Ob nakupu nad 220€ takojšen 10% popust na vse kategorije. Preveri.

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

oglasno sporočilo