Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
3. 7. 2013,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 7. 2013, 18.08

8 let

Atletska karavana v Lozani, kako hiter bo Tyson Gay?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V tem tednu bosta na sporedu kar dva mitinga diamantne lige. V soboto bodo atleti in atletinje tekmovali v Parizu, že v četrtek pa jih čakajo obračuni v Lozani. Prvo ime mitinga je Tyson Gay.

Tyson Gay je v odlični formi. To bo njegov prvi nastop po ameriškem prvenstvu, kjer je 100 metrov pretekel v času 9,75, dvakrat daljšo razdaljo pa v času 19,74. Glavno konkurenco bo imel v jamajških šprinterjih. Na najkrajši atletski razdalji bodo nastopili nekdanji rekorder Asafa Powell, Nickel Ashmeade in Kemar Bailey Cole.

Glavna šprinterska disciplina deklet bo tek na 200 metrov, kjer bo prvič na mednarodni sceni nastopila mlada Kimberlyn Duncan, ki je na ameriškem prvenstvu premagala olimpijsko prvakinjo Allyson Felix. Slednje tokrat ne bo na štartu, se pa po poškodbi vrača njena rojakinja Carmelita Jeter, ena najhitrejših šprinterk vseh časov. Zanimiv bo tudi obračun na 400 m, kjer se bosta še enkrat pomerili Bocvanka Amantle Montsho in Britanka Christine Ohuruogu. Slednja je Montshojevi pred tednom dni zadala prvi poraz v letošnji sezoni.

V moškem troskoku bosta svetovni prvak Christian Taylor in svetovni dvoranski prvak Teddy Tamgho ponovila obračun z zadnjega mitinga v Birminghamu, kjer je bil uspešnejši Američan. Poleg njiju bo nastopil tudi Kubanec Pedro Pablo Richardo, ki drži najboljši izid letošnje sezone.

Etiopski obračuna v teku na 5000 m

V Birminghamu je etiopske tekače premagal olimpijski prvak Mo Farah, ki ga tokrat ne bo na štartu. zato se bodo za zmago tokrat pomerili med seboj. Yenew Alamirew, Hagos Gebrhiwet, Tariku Bekele in Dejen Gebremeskel so imena, med katerimi gre pričakovati zmagovalca. Njihov rojak Mohammed Aman bo v odsotnosti svetovnega rekorderja Davida Rudishe poizkušal še enkrat zmagati v teku na 800 m, a pozor, prvič letos bo nastopil Nijel Amos, mladi tekač iz Bocvane, ki je lani v Londonu presenetljivo osvojil srebrno olimpijsko medaljo.

Perkovićeva in Aregawijeva po končno zmago

V Lozani lahko dobimo že prvi zmagovalki skupnega seštevka diamantne lige. Sandra Perković in Abeba Aregawi sta le še zmago oddaljeni od diamantnega pokala. Hrvaška rekorderka v metu diska je letos še nepremagana, na mitingih diamantne lige pa ima že štiri zmage. Prav na istih štirih mitingih (Doha, New York, Rim in Birmingham) je zmagala tudi Etiopijka, ki od letos nastopa za barve Švedske.

Omenili smo le nekatere vrhunce mitinga, ki je pred nami, zagotovo pa se bo pripetilo kaj zanimivega prav v vsaki disciplini. "Athletissima" se začne v četrtek ob 17.30.

Ne spreglejte