Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
19. 11. 2010,
7.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 19. 11. 2010, 7.37

8 let

Buč bi treniral s skromnimi Afričani

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljši slovenski atlet v letu Boštjan Buč je ob priznanju dobil zagon za novo sezono, v kateri se bo skušal približati svojemu osebnemu rekordu.

Leta 2003, ko je bil star 23 let, je Boštjan Buč na 3000 metrov z zaprekami tekel odličnih 8:16,96, kar je seveda še vedno državni rekord. Boštjan Buč v zadnjih letih ni tekel niti blizu temu času, a verjame, da se mu lahko v letu 2011 približa. ''Pripravljati sem se začel takoj po evropskem prvenstvu v Barceloni. A bolj počasi. Malo sem migal, igral tenis in malo tudi nogomet, saj sem imel težave s poškodbo. Še vedno jih imam. Zato trenutno skušam čim manj obremenjevati nogo in malo kolesarim, malo tečem v vodi. Upam pa, da bom čim prej povsem pozdravil poškodbo in potem nadaljeval s pripravami brez težav,'' je povedal finalist letošnjega EP, ki se je vrnil k trenerki, s katero je dosegel največje uspehe, Isabelle Baumann.

''Njo in njenega soproga Dietra, nekdanjega olimpijskega prvaka iz Nemčije, sem poklical, ko sem imel težave pred evropskim prvenstvom in ju prosil za nasvete. Zelo sta mi pomagala, da sem potem v kvalifikacijah odtekel tek življenja. Zato sem se po nastopu v Barceloni odločil, da se moram vrniti nazaj. Njun karakter in njuna disciplina mi pomenita veliko, zato verjamem, da sem ravnal pravilno,'' pravi atlet iz Velenja in dodaja: ''Zdaj bom na teden odtekel veliko več kilometrov. Doslej sem jih 90, zdaj jih bom, na primer, 150. To bo glavna razlika. Verjamem, da bom spet tako dober, kot sem bil.''

V London po tek življenja

Treniral bo več ali manj doma, morda pa se napotil tudi v Afriko. ''Razmišljam, da bi šel na priprave v Etiopijo ali Kenijo. Če hočeš biti najboljši, moraš trenirati z najboljšimi. Najboljši Afričani živijo v za Evropejce mizernih pogojih, a so tako lahko osredotočeni le na trening. So skromni, a najboljši. Ta skromnost jih naredi najboljše na svetu. Zato bi rad preizkusil, kako je trenirati z njimi,'' razkriva Buč, ki se bo v letu 2011 osredotočil predvsem na sezono na prostem. ''Pozimi ne bom veliko tekmoval. Tekel bom kros in mogoče še kak hitrejši tek v dvorani. Na 800 ali 1500 metrov, saj je hitrost zelo pomembna za zaključek teka na velikih tekmah. Tam se vse odloča v zadnjem krogu, kot je bilo letos na evropskem prvenstvu. In ker sem lani veliko delal na tem, sem tudi prišel v finale,'' je še dejal udeleženec štirih svetovnih prvenstev na prostem, ki bo imel najvišje cilje na olimpijskih igrah v Londonu 2012. ''Stopnjuje se pomembnost tekmovanj. Najprej je bilo evropsko prvenstvo, prihodnje leto je svetovno, nato pa sledijo olimpijske igre. To mi je všeč. Tudi iz psihološkega vidika. Moj cilj je, da bom na olimpijskih igrah najboljši in bom tam dosegel rezultat kariere,'' je pogovor optimistično zaključil najboljši slovenski tekač na zaprekah vseh časov.

Ne spreglejte