Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
4. 8. 2011,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 4. 8. 2011, 18.10

8 let

Buč in štafeta na atletskem spektaklu v Londonu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Londonu bo v petek in soboto potekal dvanajsti letošnji miting diamantne lige. Na dvodnevnem spektaklu bo nastopil tudi Boštjan Buč v teku čez zapreke in ženska štafeta 4 x 100 metrov.

Londonski spektakel, ki je edini dvodnevni miting v programu diamantne lige, bo zadnji test pred svetovnim prvenstvom v južnokorejskem Daeguju, ki se bo začelo 27. avgusta. Slovenska ženska štafeta 4 x 100 metrov v postavi Alja Sitar, Kristina Žumer, Sabina Veit in Merlene Ottey bo še enkrat poizkušala odteči normo (44,00), Boštjan Buč pa bo v močni konkurenci pilil formo na 3000 metrov z zaprekami. Prav s to disciplino se bo v petek tudi začel mednarodni del mitinga.

V dveh dneh številni zanimivi obračuni

Vrhunci prvega dne bodo moški teki na 100 m, 400 m, 800 m, 110 metrov z ovirami in skok v daljino, zanimivi pa bodo tudi nekateri obračuni pri dekletih.

V najkrajši disciplini večera bo nastopilo šest šprinterjev, ki so se letos že spustili pod mejo desetih sekund, prvi favorit med njimi pa je Jamajčan Asafa Powell. V teku na 400 metrov bo na štartu kar sedem tekačev, ki je letos teklo pod 45 sekundami, najboljši čas pa ima prijavljen mladi Rondell Bartolomew iz Grenade (44,65). V teku na 800 metrov se bosta srečala Kenijec David Rudisha in Sudanec Abubaker Kaki, tako da lahko gledalci pričakujejo odlične rezultate. Podobno velja za tek na visokih ovirah, kjer se bosta udarila Kubanec Dayron Robles in Američan David Oliver. V skoku v daljino bodo nastopili praktično vsi najboljši v letošnji sezoni. Avstralec Michell Watt je letos skočil 854 cm, olimpijski prvak Irving Saladino 840 cm, marsikaj pa je dolžan še trikratni svetovni prvak, Američan Dwight Phillips. S 807 cm ima od vseh nastopajočih najslabši rezultat letošnje sezone.

Za točke diamantne lige bodo prvi dan šteli še ženski troskok, skok ob palici in kopje ter ženski tekaški preizkušnji na 800 m in 400 m z ovirami. V slednji bodo Jamajčanke poizkušale prehiteti Čehinjo Zuzano Hejnovo, ki ima letos najhitrejši čas na svetu (53,29). V metu kopja se bosta udarili Barbora Špotakova in Christina Obergföll, v troskoku pa Olga Ripakova in Olga Saladuka.

Večer bodo zaključili tekači na 3000 metrov, kjer bo tekel Britanec Mo Farah, najhitrejši tekač sezone na 5000 in 10.000 metrov.

Drugi dan brez slovenskih nastopov

Drugi dan bo potekal v popoldanskih urah, Slovenija pa ne bo imela predstavnika, saj bo večina atletov in atletinj nastopila na državnem prvenstvu v Kopru.

Američan Walter Dix se bo v teku na 200 metrov poizkušal spustiti pod mejo 20 sekund, aktivni pa bodo tudi tekači na miljo, kjer bo tekel Američan Bernard Lagat. Na sporedu bo še tek na 400 metrov z ovirami, tekel bo Angelo Taylor, ki pa ne bo štel za točke diamantne lige. Dekleta čaka tek na 100 metrov s Carmelito Jeter in tek na 5000 metrov, ki bo potekal v okrnjeni konkurenci. Boljša bo v teku na 3000 metrov z zaprekami, kjer je zmaga "rezervirana" za Kenijko Milcah Chemos, ki je letos še brez poraza razred zase. Močna je tudi zasedba v teku na 100 metrov z ovirami, ki pa tako kot ženski tek na 400 metrov ne bo štel za skupno točkovanje elitne lige.

V suvanju krogle se obeta nov obračun med Belorusinjo Nadeždo Ostapčuk in Novozelandko Valerie Vili, izredno zanimiv pa bo tudi moški met diska in skok v višino, kjer so tekmovalci zelo izenačeni. To bodo tudi edine tehnične discipline druga dne, ki štejejo za ligo. Poleg teh bo na sporedu še troskok z Britancem Phillipsom Idowujem v glavni vlogi.

Ne spreglejte