Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2012,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 9. 2012, 13.03

8 let

Buču enoletna prepoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je atlet Boštjan Buč ostal brez olimpijskega nastopa, se je zdaj znašel še pod drobnogledom Oddelek za boj proti dopingu pri OKS.

Boštjan Buč kar leto dni ne bo smel sodelovati na kakršnihkoli tekmovanjih ali drugih športnih dejavnostih. Takšen je namreč sklep Oddelek za boj proti dopingu (OBPD) pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Tekač na 3000 metrov z zaprekami se je na zatožni klopi znašel po tem, ko naj bi v zadnjem letu in pol trikrat prekršil zahteve programa posredovanja lokacij z namenom izvajanja programa nenapovedanih testiranj.

"Senat disciplinske komisije NAK je na osnovi zaslišanja športnika, ki ga je opravil 11. septembra 2012 odločil, da je športnik Boštjan Buč, slovenski atlet, kršil predpise proti dopingu in mu je izrečena izločitev iz športa za obdobje enega leta," piše v delu sklepa, pod katerega je podpisan Janko Dvoršak, ki pri OKS vodi oddelek za boj proti dopingu.

Buč je sicer član Nacionalne skupine za testiranje (NRTP), ki je oblikovana na podlagi nacionalnih kriterijev in Kodeksa Svetovne protidopinške agencije (WADA), ki jo sestavljajo najboljši slovenski športniki. Kot član NRTP je športnik dolžan izpolnjevati zgoraj omenjene predpise. "Na podlagi Protidopinškega pravilnika NAK in Mednarodnih standardov za testiranje je kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v osemnajst mesečnem obdobju, kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v času 60 minutnega intervala za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS," pojasnjujejo pri NAK in dodajajo, da so bili z odločitvijo senata disciplinske komisije poleg Buča seznanjeni pri Atletski zvezi Slovenije, Mednarodni atletski zvezi, WADA in OKS, ki se, v kolikor niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK.

Ne spreglejte