Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
8. 5. 2016,
18.51

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Nedelja, 8. 5. 2016, 18.51

6 let, 8 mesecev

Grandovčeva potrdila normo, je vozovnica za Rio njena?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Slovenska maratonka Daneja Grandovec je v Italiji v Piacenzi polmaraton pretekla v času 1;17:57 in uspešno potrdila normo za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Daneja Grandovec, nekdanja slovenska rekorderka v teku čez zapreke, je mednarodno maratonsko normo izpolnila na lanskem maratonu v Valencii, pravila Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pa velevajo, da jo morajo tekači potrditi tudi v letošnji sezoni. To lahko naredijo tudi na polmaratonski razdalji, kar je Štajerki v Italiji tudi uspelo. Zadnjo besedo bo še vedno imel OKS, saj je Grandovčeva lani postavila normo IAAF (2;45:00), ne pa norme OKS (2;37:00).

Poudariti gre še, da lahko Atletska zveza Slovenije predlaga tri maratonce/-ke z izpolnjeno normo OKS, z izpolnjeno normo IAAF pa le enega oziroma eno. Grandovčeva ima tako zagotovljeno vozovnico za Rio, če nobena od Slovenk ne izboljša njenega časa, kar pa je zelo zelo malo verjetno, saj je čas spomladanskih maratonov praktično mimo.

Izjava Daneje Grandovec:

"V močni mednarodni konkurenci mi je uspelo potrditi normo za OI. Vesela sem, da mi je to uspelo, še preden sem začela pripravljalni cikel za olimpijski nastop. Na progi je šlo vse po načrtih, čeprav razmere niso bile idealne. Pihal je močan veter, tako da je zmagovalka tekla dve minuti počasneje od svojega rekorda proge. Zadnjih sedem kilometrov sem na progi ostala sama, borila sem se z vetrom in uro, čas v cilju pa je pokazal, da sem bila pri tem uspešna, saj sem bila za več kot minuto hitrejša od časa, ki ga je za potrditev mednarodne olimpijske norme na 42 kilometrov določil OKS."

Potrjevanje norme čaka še Kosmača

Potrjevanje norme še čaka Toneta Kosmača, ki je olimpijsko normo postavil lani v Zagrebu. Zaradi poškodbe stegenskih mišic mu še ni uspelo, a zdaj je že nared in pripravljen na izziv. Potrdil je že nastop na polmaratonu v Radencih.

Tone Kosmač mora le še potrditi normo v polmaratonu in nastop v Riu ima zagotovljen. | Foto: Vid Ponikvar Tone Kosmač mora le še potrditi normo v polmaratonu in nastop v Riu ima zagotovljen. Foto: Vid Ponikvar

Neuspešni pri lovu norme so bili Mitja Kosovelj, Sonja Roman in Primož Kobe. Novogoričan je imel smolo v Linzu, kjer je odstopil po poškodbi hrbta, ki ga je začela pestiti po nerodnem koraku v luknjo na cesti, Romanova in Kobe pa sta odstopila po 30. kilometru. Prekmurka bo poskušala izpolniti normo na stezi, Novomeščan pa bo še enkrat poskusil na maratonu.

Kakšna je norma za Slovence?
Maratonska olimpijska norma za slovenske moške tekmovalce znaša 2;18:00, za ženske pa 2;37:00. Postavljena mora biti na progi s certifikatom IAAF. Norme, ki jih je postavila IAAF (MOK), so slabše in znašajo 2;19:00 za moške ter 2;45:00 za ženske. Sprva so bile nekoliko boljše, a jih je IAAF novembra spremenila.

Rok za doseganje norm je 17. julij 2016. Norma pa velja le za tekače, ki so jo postavili letos. Kdor je normo postavil lani, mora letos rezultat še potrditi. Izpolniti mora tako imenovano OKS-normo z odstopanjem, ki za moške znaša 2;20:04, za ženske pa 2;39:21. Za potrditev norme se lahko upošteva tudi rezultat na polmaratonski razdalji, in sicer 1;08:00 za moške in 1;19:00 za ženske, kar je precej lažje od maratonskih norm z odstopanjem.

Ne spreglejte