Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
25. 5. 2012,
6.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 5. 2012, 6.16

8 let

Kako hiter bo Bolt? V Ostravi tudi trije Slovenci

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jamajčan Usain Bolt je tudi letos prvi zvezdnik atletskega mitinga v Ostravi, kjer bodo v popoldanskih urah nastopili tudi Martina Ratej, Brent LaRue in mladi Žan Rudolf.

Martina Ratej bo ob 17.20 nastopila v ženskem metu kopja, kjer bo konkurenca vrhunska. Ob slovenski rekorderki bodo na zaletišču še svetovna rekorderka, domačinka Barbora Špotakova, svetovna prvakinja in vodilna na letošnji lestvici, Rusinja Maria Abakumova, Nemka Linda Stahl, Američanka Kara Patterson … Ratejeva še vedno drži tretji najboljši izid sezone (65,24 m), predvsem pa si želi izboljšati dosežek z diamantne lige v Dohi, kjer je njeno kopje poletelo le 60,80 m.

Brent LaRue, Američan s slovenskim potnim listom, ki bo Slovenijo zastopal tudi na evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah, bo nastopil v svoji paradni disciplini teku na 400 metrov z ovirami. Na štartni listi objavljeni na uradni strani mitinga so ob njegovem imenu zapisali kratico države "USA", njihovo napako pa so že popravili na Mednarodni atletski zvezi IAAF, kjer je na štartni listi razvidna slovenska zastava in kratica "SLO". LaRue bo tekel v izjemno izenačeni skupini, kjer nihče od nastopajočih nima osebnega rekorda pod 49 sekundami, kar pomeni, da bi se lahko ob dobrem teku boril za najvišja mesta.

Tretji slovenski predstavnik na mitingu bo Žan Rudolf, ki bo ob 18. uri nastopil v B teku na 800 metrov. ''S formo sem kar zadovoljen. Nisem še v najboljši, vendar pa v boljši kakor lani v tem obdobju. Če tek ne bo taktičen in počutje dobro, lahko odtečem dober rezultat, morda osebni rekord, vendar ne pričakujem veliko, saj bo to prvi letošnji nastop in nisem še v tekmovalnem ritmu. Bo pa zame to ena največjih tekem do sedaj, teklo bo veliko vrhunskih tekačev, ter velika izkušnja pred evropskim prvenstvom v Helsinkih," je pred nastopom dejal 19-letni Rudolf, najmlajši tekač na štartu, ki ima osebni rekord 1:47,10. Nastop v teku na 800 metrov je le nekaj dni pred tekmo moral odpovedati svetovni rekorder, Kenijec David Rudisha.

Bolt želi teči najhitreje letos

Jamajški superzvezdnik Usain Bolt bo v Ostravi nastopil že šestič, moški tek na 100 metrov pa bo nedvomno vrhunec mitinga. ''Pričakujem hiter tek in dobro nadaljevanje sezone. Upam, da bo vreme lepo," pravi svetovni rekorder, ki bi rad tekel pod 9,80. Večjih težav s konkurenco ne bi smel imeti, čeprav bodo na štartu Američan Darvis Patton, Britanec Dwain chambers in veteran Kim Collins.

Na mitingu bo še nekaj zanimivih obračunov. V ženskem teku na 800 metrov se bosta pomerili olimpijska prvakinja in svetovna dvoranska prvakinja, Kenijka Pamela Jelimo, ter svetovna prvakinja iz Berlina, Južnoafričanka Caster Semenya. Američanka Lashinda Demus bo prvič v letošnji sezoni nastopila v teku na 400 metrov z ovirami, njena rojakinja Sanya Richards-Ross bo tekla na 400 metrov brez ovir, v teku na 200 metrov pa bo nastopila Jamajčanka Veronica Campbell-Brown. Obeta se nov atletski spektakel …

Ne spreglejte