Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2023,
7.11

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Anita Horvat Tina Šutej SP Budimpešta 2023

Sreda, 16. 8. 2023, 7.11

8 mesecev, 3 tedne

Pred SP v Budimpešti

"Ko enkrat začneš osvajati medalje, nisi več zadovoljen samo s finalom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Tina Šutej | Tina Šutej se zaveda, da bo morala za medaljo v Budimpešti popraviti svoj državni rekord.  | Foto Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej se zaveda, da bo morala za medaljo v Budimpešti popraviti svoj državni rekord.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Če bo glavni adut slovenske atletske reprezentance na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Budimpešti (od 19. do 27. avgusta) naš odlični metalec diska Kristjan Čeh, ki bo branil zlato odličje iz lanskega Eugena, pa v madžarsko prestolnico z izjemno visokimi cilji potujeta tudi skakalka ob palici Tina Šutej in tekačica na 800 metrov Anita Horvat. Obe si želita medalje, obe pa se prav tako zavedata, da bo ta podvig izjemno težek.

Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh glavni favorit za zlato: Pritiska še ne čutim

"Ko enkrat začneš osvajati medalje, nisi več zadovoljen samo s finalom ali dobrim izidom. Zato je moj cilj medalja," je pred odhodom v Budimpešto povedala slovenska rekorderka v skoku ob palici Tina Šutej. "Vem pa, da bo zelo težko," je dodala v Celju živeča 34-letna Ljubljančanka.

Konkurenca bo huda

Lani je na svetovnem prvenstvu v ZDA s 470 centimetri zasedla četrto mesto, za odličje bi morala skočiti deset centimetrov več, kar pa je štiri centimetre višje od njenega državnega rekorda (476 cm). Konkurenca bo tudi letos v Budimpešti izjemna. "Punce so zelo dobro pripravljene, kakšnih pet, šest nas je takih, ki lahko računamo na medaljo, še kakšna atletinja pa lahko preseneti," se zaveda Šutejeva. Ta je najboljšo slovensko znamko na prostem postavila leta 2021 v Ljubljani, letos pa jo je na mitingu diamantne lige v Dohi izenačila.

Tudi 4,80 je že preskočila, a v dvorani, tam je februarja letos na Češkem postavila nov državni rekord s 4,82 metra. Na prostem pa ima v tej sezoni peti najboljši dosežek. Z najboljšo popotnico v Budimpešto prihaja Američanka Katie Moon, aktualna svetovna prvakinja, ki je v začetku julija prav na prizorišču lanskega SP v Oregonu preskočila 4,90 metra. Boljše izide od Šutejeve imajo letos še Novozelandka Eliza McCartney (4,85), Finka Wilma Murto (4,80) in Avstralka Nina Kennedy (4,77).

kviz atletika 2023
Sportal Sodeluj v atletskem kvizu in osvoji nagrado

Za medaljo bo treba skočiti državni rekord

"Enostavno bom morala pokazati največ, kar zmorem, za medaljo bom morala skočiti državni rekord, kar mi letos še ni uspelo. Če želim osvojiti medaljo, bom morala skočiti višje kot kadarkoli," je še enkrat poudarila najboljša slovenska skakalka ob palici, ki je letošnjem dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu osvojila srebrno odličje.

Kvalifikacije Šutejevo čakajo v ponedeljek, 21. avgusta, v sredo, 23. avgusta, pa je na sporedu finale.

Tudi Anita Horvat bo v teku na 800 metrov napadla odličje. | Foto: Vid Ponikvar Tudi Anita Horvat bo v teku na 800 metrov napadla odličje. Foto: Vid Ponikvar

Tudi Anita Horvat gre po medaljo

Srebrna medalja iz Istanbula je samozavest okrepila tudi naši predstavnici v teku na 800 metrov, Aniti Horvat, 26-letni atletinji iz Brezovice, ki sicer živi v Trebnjem. Ta je lani s tekov na 400 metrov prestopila v dvakrat daljšo disciplino in v tej izjemno hitro napreduje. 13. julija letos je v Turkuju na Finskem z 1:58,73 tekla osebni rekord. S tem časom sicer na lanskem SP v Eugenu ne bi izboljšala svoje uvrstitve, sedmega mesta, a je odločena, da v Budimpešti naredi še korak naprej.  

"Imam veliko več izkušenj kot lani, ko sem v Eugenu na SP že tekla v finalu. Cilj za to SP je, da iz kroga v krog napredujem, v finalu pa bom tekla na medaljo," pravi slovenska rekorderka v teku na 400 metrov. Letos se na osemstotici redno spušča pod dve minuti, njen osebni rekord pa je 15. izid sezone na svetu. V odlični formi je, kot kaže, Britanka Keely Hodgkinson, ki ima z 1:55,77 najboljši dosežek sezone, tej pa je lani na SP v ZDA zlato izmaknila Američanka Anthing Mu, ki pa ima letos najboljši dosežek povsem enak Horvatovi.

Slovenka upa, da bo najboljše izide kariere dosegala prav na največjem tekmovanju sezone. "Vem, da sem v dobri formi. Že med sezono sem tekmovala dobro in mislim, da sem zdaj v še boljši formi in lahko tečem še hitreje. Moja samozavest je posledica dobrih uvrstitev," pravi. Predteki na 800 metrov v Budimpešti bodo v sredo, 23. avgusta, polfinale v petek, 25. avgusta, finale pa zadnji dan SP, v soboto, 27. avgusta.

Preberite še:

Atletska reprezentanca za SP
Sportal Reprezentanca že dolgo ni bila tako močna, napovedujejo pa eno medaljo
Budimpešta
Sportal Že odštevamo dneve do naslednjega velikega športnega spektakla, na vrsti so atleti
Ne spreglejte