Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
11. 8. 2013,
21.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primož Kozmus

Nedelja, 11. 8. 2013, 21.36

6 let, 7 mesecev

Kozmus brez medalje, Fajdek pripravil presenečenje

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Primož Kozmus se iz Moskve ne bo vrnil s četrto zaporedno medaljo s svetovnih prvenstev, temveč zgolj s četrtim mestom. Svetovni prvak je presenetljivo postal Poljak Pawel Fajdek.

Najuspešnejši slovenski atlet Primož Kozmus tokrat ni izpolnil napovedi in se iz Moskve vrača brez medalje v metu kladiva. Njegovo orodje je v tretji seriji poletelo 79,22 metra, kar je bilo dovolj zgolj za četrto mesto. Kljub srebrni medalji je razočaran odkorakal s štadiona tudi prvi favorit Madžar Krisztian Pars (80,30 m), ki je tokrat moral priznati premoč poljskemu tekmecu. Pawel Fajdek je presenetil prav vse, potem ko je že v prvem poskusu kladivo zalučal 81,97 metra, kar je zadoščalo za prepričljivo zmago. S tem dosežkom je 24-letnik postavil tudi najboljši izid sezone na svetu.

Gledalci na štadionu Lužniki so videli dvojno ameriško zmago v teku na 110 metrov z ovirami. Z najboljšim izidom sezone na svetu (13,00) je zmagal David Oliver. Srebro je osvojil Ryan Wilson (13,13), bron pa domačin Sergej Šubenkov (13,24). "Ta zmaga mi pomeni vse. Končno bom prejel medaljo okoli vratu, stal na stopničkah in poslušal himno. Občutki so neverjetni," je bil navdušen Oliver.

Za razočaranje francoskih ljubiteljev atletike je poskrbel Renaud Lavillenie, ki ni osvojil zlata v skoku ob palici. Francoz je imel vse tekmovanje kar nekaj težav, saj nobene višine ni zmogel v prvem poskusu, preskočenih 589 cm v tretje pa je bilo dovolj "le" za srebro. Temnopolti Nemec Raphael Holzdeppe je isto višino zmogel premagati v prvem poskusu in se veselil zlate medalje. Bron je osvojil njegov rojak Björn Otto (582 cm).

Jamajška šprinterka brez konkurence

Dvakratna olimpijska prvakinja v teku na 100 metrov, Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, je v slogu svojega rojaka Usaina Bolta pometla s konkurenco na najkrajši šprinterski razdalji. Zmagala je z najboljšim izidom sezone na svetu 10,71, drugouvrščeno Murielle Ahoure s Slonokoščene obale pa je prehitela kar za 22 stotink sekunde. Ameriško čast je z bronom rešila Američanka Carmelita Jeter (10,94).

Izjemno tesno je bilo v finalu ženskega teka na 400 metrov. O zmagovalki je odločal fotofiniš, ki je razveselil nekdanjo olimpijsko prvakinjo Christine Ohuruogu. Britanka je s časom 49,41 popravila državni rekord, enak čas pa so namerili tudi drugouvrščeni Amantle Montsho iz Bocvane, ki je bila pred tekmo prva favoritinja. Bron je osvojila Rusinja Antonina Krivošapka (49,78). "Za vse se moram zahvaliti bogu. To je kot sanje. Ne morem verjeti. Po teku se nisem želela veseliti, dokler nisem izvedela, ali sem prva. Zelo sem vesela, vse je zelo čudno," Britanka kar ni mogla verjeti, da je bila najhitrejša.

V ženskem suvanju krogle je bila znova razred zase Novozelandka Valerie Adams, ki je osvojila že četrti naslov svetovne prvakinje. Kroglo je najdlje sunila v tretji seriji, ta pa je poletela 20,88 metra. V zadnji seriji se je z osebnim rekordom 20,41 m do srebra prebila Nemka Christina Schwanitz, bron pa je osvojila Kitajka Lijao Gong (19,95 m). "Vesela sem, da sem Novo Zelandijo uvrstila na tabelo dobitnic medalj. Vesela sem seveda tudi zmage. Zmagujem, ker trdo delam. Garam in treniram z mislimi na zmago. Če to počneš, uspeh ne more izostati," je po podelitvi medalj dejala Adamsova.

Ne spreglejte