Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
12.57

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

atletika Noah Lyles

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 12.57

1 teden, 5 dni

Lyles s štafeto ZDA prvi na SP na Bahamih, druga Kanada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Noah Lyles | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Svetovni prvak v teku na 100 metrov Noah Lyles je na 4 x 100 metrov osvojil zlato na svetovnem prvenstvu štafet na Bahamih, kjer v kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu ni bilo slovenske udeležbe. Lyles je tekel v zadnji predaji, pred njim so nastopili še Kyree King, Courtney Lindsey in Kenneth Bednarek, v cilj so pritekli po 37,40 sekunde.

V Nassauu sta si reprezentanci ZDA in Velike Britanije zagotovili vseh petih možnih štafetnih nastopov na OI. V štirih je to uspelo šestim državam, Franciji, Nemčiji, Italiji, Jamajki, Nigeriji in Poljski. Štafete ZDA so bile prve v štirih finalih, le v petem, zadnjem, so na 4 x 400 metrov slavili atleti Bocvane (2:59,11).

Srebro je za ZDA na 4 x 100 metrov pripadlo Kanadi (37,89), v četverici je bil tudi olimpijski prvak na 200 metrov Andre de Grasse. Olimpijski prvak na 100 metrov Marcell Jacobs je tekel v drugi predaji Italije, ki je v tej štafeti olimpijska in svetovna prvakinja, a je imela četverica velike težave že v prvi predaji.

Sprva so bili Italijani tretji, potem jih je zaradi napake v predaji doletela diskvalifikacija. Tretja je bila potem Francija (38,44). Italijani so se v tej štafeti sicer uvrstili na OI že v sobotnih kvalifikacijah, kjer so bili v skupini za ZDA drugi in skupno četrti.

Ameriška četverica je za dve stotinki v finalu zgrešila rekord prvenstev na 4 x 100 metrov, izboljšale pa so ga njihove rojakinje Tamari Davis, Gabrielle Thomas, Celera Barnes in Melissa Jefferson z zmago v 41,85 sekunde. ZDA so bile prve z rekordom prvenstev tudi v mešani štafeti 4 x 400 metrov (3:10,73), druga je bila Nizozemska z zvezdnico Femke Bol (3:11,45).

Prvih 40 mest za OI v francoski prestolnici so dale sobotne kvalifikacije, za to je bilo treba zasesti prvi dve mesti v posameznih skupinah. Drugi dan SP si je nastop na OI zagotovilo še 30 ekip. Skupaj je po tekmi na Bahamih znanih 70 štafet za OI, po 14 štafet v posameznih disciplinah.

Ostali sta prosti še po dve mesti v posameznih štafetah. Te bodo določili glede na vrstni red na svetovni lestvici izmed preostalih držav. Zadnji rok je 30. junij.

* Kvalificirane štafete za OI v Parizu:
* moški:

- 4 x 100 m:
Avstralija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Gana, Velika Britanija, Italija, Jamajka, Japonska, Liberija, Nigerija, Južna Afrika, ZDA;
- 4 x 400 m:
Belgija, Bocvana, Brazilija, Nemčija, Velika Britanija, Indija, Italija, Japonska, Nigerija, Poljska, Južna Afrika, Španija, Trinidad in Tobago, ZDA:

* ženske:
- 4 x 100 m:
Avstralija, Kanada, Slonokoščena obala, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, Jamajka, Nizozemska, Nigerija, Poljska, Švica, Trinidad in Tobago, ZDA;
- 4 x 400 m:
Belgija, Kanada, Francija, Velika Britanija, Indija, Irska, Italija, Jamajka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Španija, Švica, ZDA;

- mešano, 4 x 400 m
Bahami, Belgija, Dominikanska republika, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Irska, Jamajka, Nizozemska, Nigerija, Poljska, Švica, Ukrajina, ZDA.

Preberite še:

Anej Čurin Prapotnik
Sportal Čurin Prapotnik tri stotinke za slovenskim rekordom na 100 metrov ob premočnem vetru
DP v atletiki Celje Žan Rudolf
Sportal Žan Rudolf postavil slovenski rekord na 1000 m v Nemčiji
Jaka Hace
Sportal Jaka Hace prepričljivo zmagovalec deseteroboja v Mariboru
 
Ne spreglejte