Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
15. 8. 2012,
6.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kirani James olimpijske igre

Sreda, 15. 8. 2012, 6.42

8 let

Mladi val, ki bo atletiki povrnil stari sijaj?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Olimpijske igre v Londonu, športni dogodek leta 2012, so za nami. Boji za atletska odličja so ponudili marsikaj. Med drugim tudi številne uspehe zelo mladih, ki vse bolj silijo v ospredje.

Če kje, potem so na olimpijskih igrah najboljši prav atleti in atletinje. Tekmovanje, ki je na vsake štiri leta, velja za vrhunec. Odličja osvajajo res tisti najboljši, v Londonu pa je bilo med temi kar nekaj takšnih, ki so šele dobro resno zakorakali v atletiko. Dvomimo, da je bilo na najvišjih mestih še kdaj toliko mladih, kot jih je bilo v Londonu. V teku na 400 metrov je navdušil Kirani James iz Granade, ki je s suverenim tekom prišel do zlata. S časom 43,94, ki je njegov osebni rekord, je za več kot pol sekunde ugnal konkurenco. Pri 19 letih je pred njim še vrsta let nastopanj na največjih tekmovanjih, a je že zdaj osvojil praktično vse, kar se osvojiti da. Lani je zmagal na svetovnem prvenstvu v Daeguju, letos je bil zlat še v Londonu. Velik talent, ki očitno nadaljuje z osvajanjem medalj na največjih tekmovanjih v mladinski kategoriji. Bil je mladinski svetovni prvak, najboljši je bil na svetovnem prvenstvu do 17 let, z obeh tekmovanj se lahko pohvali tudi s srebrom. Prav gotovo atlet, ki se utegne zapisati med legende. Svetovni rekord Michaela Johnsona 43,18 iz leta 1999 utegne kmalu oditi v zgodovino. Da je tako, je prepričan tudi legendarni ameriški nekdanji tekač. Druga največja mlada senzacija prihaja iz Trinidada in Tobaga, karibske državice, ki slovi predvsem po odličnih šprinterjih, Londonu pa je poklonila olimpijskega prvaka v metu kopja. Pri 19 letih je z metom, dolgim 84,58 metra, presenetil številne izkušenejše tekmovalce in po mladinskem svetovnem naslovu v istem letu osvojil še tistega veliko bolj pomembnega, olimpijskega. Že ob krstnem nastopu na velikem članskem tekmovanju. Prav zanimivo bo videti, s čim bo postregel v naslednjih letih.

Rudisha, pazi se!

Zagotovo ne smemo niti mimo Willa Claya iz ZDA. Pri 21 letih je v Londonu osvojil kar dve medalji. V troskoku je bil drugi, v skoku v daljino pa drugi. Mladi Američan sicer ni novinec na največjih tekmovanjih. Na letošnjem svetovnem dvoranskem prvenstvu v Carigradu je zmagal v troskoku, lani pa bi bronast na svetovnem prvenstvu na prostem v Daeguju. V prihodnosti lahko od tega nadarjenega atleta pričakujemo še več. Prav posebna zgodba je tista Nijela Amosa iz Botsvane, ki je bil v teku na 800 metrov ob debiju na velikih članskih tekmovanjih drugi. S časom 1:41,73 bi verjetno zmagal na skorajda vsakem velikem tekmovanju. A ne na tistem, na katerem teče senzacionalni Kenijec David Rudisha. Pri 18 letih je tekač iz Botsvane postavil nov mladinski svetovni rekord. Da je bil zlat tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu mesec pred londonskim nastopom, verjetno ni potrebno poudarjati. Tudi tretjeuvrščeni v teku na 800 metrov, Kenijec Timothy Kitum, je navdušil. Do olimpijske medalje je prišel pri vsega 17 letih. Pa srebrni s teka na 400 metrov Santos Luguelin iz Dominikanske republike, ki je še mladinec, star 18 let. Tudi on se je mesec pred tem na mladinskem SP dokopal do zlata.

Sporna Južnoafričanka do tretje medalje

Srebrna iz teka na 800 metrov Caster Semenya je pri 21 stara znanka svetovne atletike in med vsemi tudi najbolj izpostavljena. Jasno, zaradi česa. Po tem, ko je pred tremi letih pri 18 letih osupnila svetovno javnost in zanesljivo zmagala na svetovnem prvenstvu v Berlinu, so ji mnogi očitali, da sploh ni ženska. Prestati je morala marsikaj, a naposled s testom spolnosti dokazala, da ni goljufala. Lani je bila na SP v Daeguju druga, dosežek pa ponovila tudi v Londonu. Če ne bi bilo afere glede spola, bi bili njeni dosežki verjetno še bolj odmevni. V prihodnosti lahko od nje pričakujemo veliko. Tudi bronasta iz teka na 800 metrov, Rusinja Jekaterina Poistogova, ima šele 21 let. Doslej ni nastopala veliko, tudi v mladinski konkurenci je nikoli ni bilo pri vrhu, tokrat pa je prišla do brona. Česa je zmožna v prihodnosti? Pa Američanka Brigetta Barrett, ki je bila povsem v senci veliko bolj slovite rojakinje Chaunte Lowe, in iz ozadja prišla do brona v skoku v višino. Pri 21 letih. Ob drugem nastopu na velikem tekmovanju med članicami. Lani je bila finalistka SP v Daeguju. Za njenega rojaka in vrstnika Erika Kynarda velja podobno. Prišel je do srebra v skoku v višino pri moških. Ne smemo pozabiti niti na Turkinjo Gamze Bulut, srebrno iz teka na 1500 metrov. Po srebru z letošnjega evropskega prvenstva v Helsinkih je dosežek ponovila še v Londonu.

Hitra hoja v domeni mladih

Hitra hoja pa je tako ali tako v domeni mladih. Vsaj, če sodimo po londonskih igrah. Olimpijski prvak na 20 kilometrov Ding Chen ima 20 let, srebrni Erick Barrondo iz Gvatemale je leto starejši, bronasti Zhen Wang s Kitajske prav tako. Zelo mlada je tudi olimpijska prvakinja v isti kategoriji. Rusinja Elena Lašmanova ima komajda 21 let. Na mladih svet stoji. V atletiki, kot vse kaže, to drži kot pribito. Upajmo, da bodo našteti (in seveda še kdo) atletiki, ki je v zadnjem desetletju predvsem zavoljo številnih dopinških afer izgubila na ugledu, kraljici športov povrnili stari sijaj.

Ne spreglejte