Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2012,
19.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 26. 6. 2012, 19.34

8 let

Osovnikar: Želim si v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi dan evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih nastopili Brent LaRue na 400 m ovire, Rožle Prezelj v skok v višino, Matic Osovnikar na 100 m, Matija Kranjc v metu kopja in Žan Rudolf na 800 m.

Osovnikar bo na startu ob 10.40, ko bo tekel v prvi skupini kvalifikacij na 100 m. Ima najboljši prijavljeni čas sezone 10,60 sekunde, čeprav je tik pred odhodom na Finsko v štajerski prestolnici tekel 10,45. Tudi s slednjim časom pa ima šele šesti prijavljeni čas skupine, v polfinale pa se bodo uvrstili prvi štirje iz vsake skupine ter še štirje preostali po času. Osovnikar je sicer zadnji Slovenec, ki je na EP osvojil odličje, eno izmed sedmih v zgodovini. Leta 2006 je bil v Göteborgu na 100 m s časom 10,14 bronast. Čeprav je tedaj dokazal, da mu Skandinavija leži, pa je tokrat v povsem drugačnem položaju kot pred šestimi leti.

"Nisem tako dobro, tako vrhunsko pripravljen, kot sem bil leta 2006. Vendar nisem obupal in v zadnjem času sem napravil kar nekaj korakov naprej. Po vrnitvi iz Londona, kjer sem vadil zadnji dve leti, sem dva tedna v domovini, na treningih pa mi pomaga Albert Šoba. Uspelo mi je izboljšati pripravljenost, nekaj prvin teka, ki so mi delale težave, in lahko računam na stopnjevanje izida. Upam, da mi bo uspel preboj v polfinale," je dejal Osovnikar, ki bo na EP nastopil četrtič, tako kot tudi Prezelj, kar je rekord med slovenskimi tekmovalci.

Pričakuje dobro tekmo in lep izid

"Nadejam se dobre tekme in lepega izida. Verjetno ne v prvem krogu kvalifikacij, za katerega upam, da mi bo uspel preboj v polfinale. To bo moja prva velika tekma v članski konkurenci, vendar se vseeno želim uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja. Sem neobremenjen in želim dokazati, da smo dobro delali," je pojasnil mladinec Rudolf.

Svoje prvo veliko člansko tekmovanje bo v predteku na 800 m začel ob 14.10. Rudolf bo tekel v prvi skupini kvalifikacij in ima četrti izid sezone (1:46,79), v polfinalu pa bo nastopila prva četverica po izidih v skupinah ter še štirje preostali po času. Rudolf ima 16. izid med vsemi.

Med Slovenci bo prvi dan zadnji začel tekmovati Kranjec; ob 17.15 ga čakajo meti kopja v prvi kvalifikacijski skupini. Za neposredni nastop v finalu je potrebno vreči 83 m, vendar bo po izkušnjah iz prejšnjih tekmovanj večina dvanajstih finalistov vrgla precej manj. Daljava je namreč precej višja od Krajnčevega lanskega državnega rekorda (79,72 m), letos pa je slovenski predstavnik največ vrgel 77,33 m, kar je predzadnji dosežek med nastopajočimi.

Prezelj ima s svojim slovenskim rekordom 2,32 m, ki ga je postavil 17. junija v Mariboru, najboljši izid svoje skupine, skupno pa zaostaja le za Britancem Robbiejem Grabarzom (2,36 m). Avtomatična višina za finale je 2,28 m, vendar se za čas tekmovanja napoveduje dež, kar bi znatno znižalo izide. "Državni rekord, dosežek, ki je sicer zelo lep, sedaj nič ne pomeni. Jutri je nova tekma. Poleg tega je še veliko tekmovalcev, ki so sposobni skočiti okrog 2,28 ali 2,30 m. Na EP bom nastopil neobremenjen, nadejam se dobrega vremena. Je sicer res, da sem dobro nastopal na veliki tekmi tudi v dežju, vendar je od tega že deset let. Skoke bom skušal izvesti tehnično dobro in potem bo, kar bo," je pojasnil Prezelj.

Američan prvič v slovenskem dresu

V slovenski vrsti bo tekmovanja pričel Brent LaRue ob ob 9.57. Ima sedmi čas med vsemi prijavljenimi v teku na 400 m ovire, tudi sam pa si želi med osmerico finalistov.

"Vesel sem, da bom lahko nastopil na EP, prvič za Slovenijo. Dobro sem pripravljen. Po ogledu tekmovališča in steze sem ugotovil, da je zelo hitra, kar me veseli. Zelo si želim nastopiti v finalu in teči dober izid. Čeprav so OI vrhunec sezone, pa sem sam trenutno osredotočam le na nastop Helsinkih," je dejal Brent LaRue. Američan, ki je poročen s Slovenko in živi v Sloveniji, bo svoj prvi nastop na velikem tekmovanju za novo domovino začel v drugi skupini prvega kroga kvalifikacij. S svojim osebnim rekordom 49,61 sekunde, ki ga je dosegel letos, ima drugi čas skupine. Le stotinko hitrejši je bil Belgijec Michel Bultheel, po osebnih rekordih v karieri pa je tretji; najhitrejši je bil Rus Aleksandr Devjakin (49,00). V polfinale se bodo neposredno uvrstili po prvi trije iz šestih skupin ter še šest najhitrejših med vsemi preostalimi po času.

Ne spreglejte