Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
12. 11. 2010,
20.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 12. 11. 2010, 20.45

8 let

Ratejeva, Buč in … spet Kozmus

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljša atletinja leta je postala metalka kopja Martina Ratej, najboljši atlet pa tekač na 3000 metrov z zaprekami Boštjan Buč. Velike pozornosti je bil deležen Primož Kozmus.

''Na dvoranskem svetovnem prvenstvu so atleti nakazali, da bo leto uspešno. Potem je na mladinskem svetovnem prvenstvu navdušila Barbara Špiler, ki je osvojila srebrno medaljo. Tudi na evropskem pokalu smo se izkazali, nato pa je prišla pika na i, evropsko prvenstvo v Barceloni, ki je bilo prav tako uspešno. Žal ni bilo medalje, saj je imela Martina Ratej težave s poškodbo. Če je ne bi bilo, bi medalja bila. V to sem prepričan. Ob vsem tem je bilo še kar nekaj zelo uspešnih nastopov naših atletov in atletinj. Lahko smo zadovoljni,'' je v uvodu prireditve goste nagovoril predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Peter Kukovica in se v nadaljevanju zahvalil vsem, ki so sodelovali v, po njegovih besedah, zgodbi o uspehu. ''Prepričan sem, da bomo v letu 2011 prinesli nazaj tisto medaljo, ki smo jo 'izgubili' letos,'' je zaključil.

Priznanja so deževala

Prvi so različna priznanja za takšne in drugačne dosežke v atletiki dobili nekateri posamezniki. Domov praznih rok niso odšli Jože Brodnik, Dušan Papež, mlada Barbara Špiler, Vladimir Kevo, Anton Majcen, Leopold Rovan, Jože Petauer, Gabrijel Ambrožič in Stanko Klemenčič.

Sledila so nova priznanja. Med veterani sta šli prvi nagradi v roke zakoncev Prezelj Stanki in Dušanu, ki oba kljub starosti še vedno zelo visoko skočita v višino in navdušujeta na največjih veteranskih tekmovanjih. Tudi priznanji za najboljša gorska tekača sta ostali v eni družini, in sicer v družini Kosovelj, prejela sta ju brat in sestra Mitja in Mateja. Pozneje so na svoj račun prišli tudi pri AK Cestnem podjetju Ptuj, ki je bil izbran za najboljši slovenski klub v letu 2010, kot izjemno uspešen organizator atletskih tekmovanj. Za zmago v seriji mitingov VN Vzajemne sta šli lovoriki v roke Martine Ratej in Matica Osovnikarja, ki pa nagrade ni prevzel, saj je v Londonu, pač pa je to v njegovem imenu storil njegov zdaj že nekdanji trener Albert Šoba.

Od najmlajših do glavnih akterjev

Glavne nagrade so prvi prevzeli najmlajši, pionirji. V obeh kategorijah sta šli nagradi v ljubljanski MASS. Med pionirkami je bila najboljša Manca Šepetavc, med pionirji Jan Petrač. Pri mlajših mladinkah je bila najboljša Maruša Mišmaš, pri mlajših mladincih pa izjemno obetavni tekač na srednje proge Žan Rudolf. Pri mladinkah je nagrada pričakovano šla v roke odlične metalke kladiva Barbare Špiler, pri mladincih pa je bil najboljši Uroš Jovanovič. Pri mlajših članicah je bila najboljša finalistka letošnjega EP v Barceloni Tina Šutej, pri mlajših članih pa Jan Breznik.

Vrhunec prireditve je bil po dobri uri prireditve, ko so podelili najbolj prestižne lovorike. Za najboljšega trenerja leta je bil izbran Andrej Hajnšek, trener rekorderke v metu kopja Martine Ratej. Ta je bila pričakovano z velikim naskokom izbrana tudi za najboljšo atletinjo leta. Pričakovano je bila druga Snežana Rodić, tretja pa Sabina Veit. V moški konkurenci je bilo pri vrhu veliko bolj tesno. Zmagal je Boštjan Buč, drugi je bil Sebastjan Jagarinec, tretji pa je bil Jurij Rovan.

Za konec še Kozmus

Ob koncu je na oder stopil tudi svetovni in olimpijski prvak v metu kladiva Primož Kozmus, ki je nagovoril zbrane in jim namenil nekaj besed o odločitvi o povratku na tekmovališča, ki je pred časom dvignil veliko prahu. Ob tem je sporočil tudi to, da odslej ne bo več treniral pod vodstvom Vladimirja Keva, z njegove strani pa gre pričakovati tudi medijsko zatišje. Zdaj se bo posvetil predvsem trdemu treningu in temu, da se vrne na vrhunsko raven. Za konec velja omeniti zelo posrečeno povezovanja prireditve s strani priznanega voditelja Petra Polesa, ki je nemalokrat nasmejal navzoče, ker je bil pred leti sam atlet, pa ni imel težav s predstavljanjem najboljših. Tudi on bi si, če bi jo podeljevali v njegovi kategoriji, zagotovo zaslužil nagrado.

Ne spreglejte