Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
10.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 10.12

8 let, 1 mesec

Sitkovskij: Presenečen in presrečen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko prestolnico sta v nedeljo osvojila Ukrajinca. Aleksander Sitkovskij je z rekordom proge konkurenco ugnal v moški, Tatjana Filonjuk v ženski konkurenci.

''Nad časom, ki sem ga dosegel, sem presenečen. Nisem pričakoval, da bom tekel tako hitro, saj so bili vremenski pogoji res težki. Ni bilo lahko, a sem zelo zadovoljen z zmago in dejstvom, da sem postavil rekord proge. Tekel sem taktično zelo dobro, do zmage sem prišel s pametnim tekom v zaključku maratona. Na Ljubljano bom ohranil zelo lepe spomine. Tu sem bil že lani in verjamem, da bom še prišel. Presrečen sem,'' je po teku dejal Ukrajinec Aleksander Sitkovskij, ki je v cilj pritekel v času 2 ur, 12 minut in 49 sekund. Med ženskami je bila prva njegova rojakinja Tatjana Filonjuk, ki je zmago slavila s časom 3;34:58. ''Bilo je zelo mrzlo, za nameček pa je padal dež. Ni bilo lahko. To je gotovo eden težjih tekov, na katerih sem doslej nastopila. Zato sem zelo zadovoljna, ker sem zmagala,'' ni bila preveč zgovorna Ukrajinka.

Boljše kot v Osaki

Slovenska državna prvakinja je postala Helena Javornik, ki je v absolutni konkurenci sicer pristala na drugem mestu (2;34:45). ''Razmere, ki so vladale danes, so bile za moj okus veliko boljše, kot tiste, v katerih sem morala teči na letošnjem svetovnem prvenstvu v Osaki, ko je bila velika vlaga in vročina,'' je pozitivno začela slovenska rekorderka in dodala: ''Trenutno nisem najbolje pripravljena. Sredi proge sem imela težave, morala sem celo na stranišče, zato sem izgubila vsaj pol minute. Vseeno sem zadovoljna, zmagovalka pa je bila danes res najboljša in je zasluženo zmagala.''

Pri moških je naslov odšel v roke Boštjana Hrovata. ''Naslova prvaka nisem pričakoval. S časom sem prav tako zelo zadovoljen, saj sem tekel nekoliko hitreje, kot sem menil, da bom. Toliko bolj moram biti zadovoljen, ker je maraton potekal v res težkih razmerah. Bilo je zelo mrzlo,'' je dejal atlet, ki je v absolutni konkurenci s časom 2;33:12 pristal na desetem mestu.

V teku na 21 kilometrov sta zmagi šli v roke družine Kosovelj. ''Glede na vremenske razmere sem zelo zadovoljen. Za načrtovanim časom sem zaostal le 15 sekund. Sedaj vidim, da bi ga v idealnih razmerah lahko presegel tudi za minuto. Večino proge sem lahko sledil vodilni skupini afriških tekačev, ki so tekli na 42 kilometrov, le v zadnjem delu proge so mi nekoliko ušli. Če bom pripravljen, bom decembra nastopil še na enem velikem maratonu,'' je bil po koncu teka vesel Mitja Kosovelj, ki je polmaraton pretekel v času 1;06:45. ''Sicer sem zaostala za osebnim rekordom, vendar sem glede na razmere vseeno zadovoljna", pa je bila zelo kratka njegova sestra Mateja Kosovelj, ki je zmagala s časom 1;18:57.

Pogoji so bili dobri

V kategoriji teka na deset kilometrov je med moškimi prepričljivo kot prvi v cilj pritekel Cene Šubic (32:32). ''S časom, ki sem ga dosegel, sem zadovoljen. Škoda, ker ni bilo boljše konkurence, saj bi bil čas v tem primeru bržčas boljši. Praktično celo progo sem tekel sam, kar ni lahko. Pogoji za tek so bili kar dobri, saj je, ko smo tekli mi, padal le rahel dež, ki ni bil preveč moteč. Rezultat je sicer primeren pripravljenosti, ki še ni na pravi ravni. Sem sredi priprav na novo sezono. Decembra me čaka nastop na evropskem prvenstvu v krosu, nato pa priprava na zimsko sezono, v kateri bom napadel državni dvoranski rekord v teku na 1500 metrov,'' je napovedal tekač iz Žirov, ki že dlje časa živi v Ljubljani.

Pri nežnejšem spolu je zmagala dobro znana reprezentantka Slovenije v teku na stezi Sonja Roman. ''Dobro sem trenirala in sem odlično pripravljena. Z vremenom nisem imela težav, ni mi bilo težko. Le malce bolj sem se morala ogreti, pa je bilo. Je pa jasno, da bi bil ob boljših pogojih tudi čas nekoliko boljši. Sicer pa je bil to zame le trening,'' so bile besede Štajerke, ki je konkurenco ugnala s časom 35:36.

Ne spreglejte