Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
20. 8. 2015,
22.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Usain Bolt Primož Kozmus

Četrtek, 20. 8. 2015, 22.21

8 let

Slovenija brez odličja, Usain Bolt postal večji od Carla Lewisa

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska reprezentanca je na prvenstvu v Moskvi ostala brez medalje, najbližje je bil Primož Kozmus. Junak prvenstva je bil Jamajčan Usain Bolt, ki je postal najuspešnejši v zgodovini.

Na svetovnem prvenstvu v Moskvi je barve Slovenije zastopalo šest atletinj in trije atleti. Prvo ime reprezentance je bil Primož Kozmus, ki pa je s četrtim mestom prvič po petih zaporednih odličjih na SP ali OI ostal brez zmagovalnih stopničk. Do tretjega mesta mu je zmanjkalo 12 centimetrov.

V finalu je nastopila še Snežana Vukmirović, ki je bila deveta v troskoku. Sonja Roman je v polfinalu na 1500 metrov dosegla skupno 18. izid, 46., zadnja, je bila Daneja Grandovec v maratonu, preostali slovenski predstavniki so izpadli v prvih krogih kvalifikacij. Barbara Špiler, slovenska rekorderka v metu kladiva, je imela 25. dosežek, 25. izid je postavil tudi slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj. Martina Ratej je bila 20. v metu kopja, Marina Tomič je s 25. izidom izpadla v prvem krogu teka na 100 metrov z ovirami, Jan Žumer pa je končal z 42. časom na 200 metrov.

Bolt postal najuspešnejši atlet svetovnih prvenstev

Glavni zvezdnik prvenstva je bil kdo drug kot Usain Bolt, ki je podobno kot na olimpijskih igrah v Londonu leto pred tem osvojil trojno krono. Zmagal je v teku na 100, 200 in skupaj s kolegi iz reprezentance tudi 4 x 100 metrov. Z osvojeno osmo zlato medaljo in skupaj deseto na svetovnih prvenstvih je postal najuspešnejši atlet v zgodovini tekmovanja.

S trojno krono se je lahko pohvalila tudi njegova rojakinja Shelly-Ann Fraser Pryce, ki je slavila v istih disciplinah kot Bolt. Dve zlati medalji je v tekih na 5000 in 10.000 metrov osvojil Mo Farah, ki je prav tako ponovil londonski uspeh.

V ruski prestolnici na štadionu Lužniki je bila med 206 sodelujočimi državami s 17 medaljami najuspešnejša domača reprezentanca (sedem zlatih, štiri srebrne in šest bronastih). Druge so bile ZDA (25 medalj, šest zlatih, 13 srebrnih in šest bronastih), tretja pa Jamajka (devet medalj, šest zlatih, dve srebrni in bronasta).

Ne spreglejte