Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
9.01

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

diamantna liga Lia Apostolovski Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Četrtek, 18. 4. 2024, 9.01

1 teden, 5 dni

Diamantna liga

Slovenska atletika pričakuje boj za zmagovalni oder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
atletika, diamantna liga, Rim | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajska bo gostila uvodni tekmi diamantne lige 2024, najvišje ravni atletskih mitingov na svetu. Serija se bo začela 20. aprila v mestu Šiamen in se 27. aprila preselila v Šanghaj, na teh dveh prizoriščih ne bo slovenskih predstavnikov. Ti se bodo prvič predstavili v Dohi 10. maja, kjer bo tekmoval tudi svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh.

Sklepno "diamantno" dejanje olimpijske sezone bo 13. in 14. septembra v Bruslju, kjer se bodo zbrali finalisti, zmagovalci pa bodo osvojili "diamantne" pokale za skupno zmago.

Vmes bosta dve veliki tekmovanji v kraljici športov. Med 26. julijem in 11. avgustom bodo na sporedu poletne olimpijske igre v Parizu, zadnji miting diamantne lige pred največjim športnim tekmovanjem na svetu bo 20. julija v Londonu. Pred tem bo med 7. in 12. junijem na olimpijskem stadionu v Rimu še evropsko prvenstvo.

Slovenska atletika na temelju izidov v zadnjih letih na vseh omenjenih tekmah pričakuje boj za zmagovalni oder. Že marca letos je v odsotnosti številnih najboljših svojo prvo člansko medaljo na velikih tekmah z bronom v skoku v višino na dvoranskem SP v Glasgowu osvojila Lia Apostolovski. Dosegljiva je tudi najvišja stopnička, na kateri je pred dvema letoma stal Čeh na SP v Eugenu.

To ameriško mesto je sredi septembra lani gostilo finale diamantne lige. Šved Armand Duplantis in Etiopijka Gudaf Tsegay sta za zmagi tedaj dosegla svetovna rekorda. Duplantis je izboljšal svojega v skoku s palico s 6,23 metra, Tsegay pa ga je dosegla v teku na 5000 metrov s časom 14:00,21. Kristjan Čeh je kot branilec zmage v metu diska zasedel drugo mesto.

Kristjan Čeh | Foto: Reuters Kristjan Čeh Foto: Reuters

Kristjan Čeh predlani zmagal na vseh diamantnih tekmah

Čeh je predlani zmagal na vseh diamantnih tekmah v disciplini, lani pa ne, vendar je finalno tekmo začel na prvem mestu v seštevku. S predzadnjim metom tekme ga je na drugo mesto presenetljivo potisnil Avstralec Matthew Denny.

Da bo letošnja sezona v metu diska zelo zanimiva in da tudi odličje Čeha na velikih tekmah kljub številnim metom prek magične meje 70 metrov ni samoumevno, je pokazal tudi letošnji 14. april. Tedaj je mladi litovski atlet Mykolas Alekna v ameriški Ramoni dosegel nov svetovni rekord z metom, dolgim 74,35 metra. S tem je izboljšal najstarejši moški svetovni rekord v atletiki (74,08 metra) Nemca Jürgena Schulta, ki je veljal skoraj 38 let.

Alekna bo v rimski prestolnici branil zlato medaljo s prejšnjega EP, olimpijsko zlato medaljo pa Šved Daniel Stahl, ki je lani z zadnjim metom tekme v Budimpešti Čeha potisnil na drugo mesto in mu odvzel zlato medaljo na SP.

Diamantna liga je v zadnjih letih poleg Čehovega boja za prvo mesto postregla še s kar nekaj slovenskimi presežki. Lani je tako na finalu nastopila trojica Slovencev. Tina Šutej je v finalu v Eugenu v skoku s palico z državnim rekordom na prostem in drugim mestom izboljšala predlansko tretje mesto.

Državna rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek je bila s svojim drugim dosežkom kariere v teku na 3000 metrov z zaprekami šesta. Slovenska rekorderka na 400 metrov Anita Horvat je bila dobro na poti, da si tako kot predlani pribori nastop na finalu diamantne serije v teku na 800 metrov, a je za malo zgrešila ta cilj, tako kot tudi Apostolovski v skoku v višino.

Preberite še:

Mykolas Alekna
Sportal Mykolas Alekna izboljšal najstarejši moški svetovni rekord
Kristjan Čeh
Sportal Glavni slovenski adut za olimpijsko zlato: Upam, da bo letelo daleč
Ne spreglejte